Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dodanie mapy..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Wpadła mi w oko pewna mapka i Chciałbym ją dodać.

Oto ona: http://www.mpcforum.pl/topic/1126845-nowa-mapa-miastoarena/

Wszystko ładnie pobrałem i zacząłem szukać poradnika jak poprawnie to zrobić i znalazłem kilka ale np. był filmik z yt nagrany ale to wszystko powygasało prócz tego nie znalazłem nic pożądnego.. Aż natknął się na temat z tutem tego samego użytkownika co dał mapkę.

Oto ten tut:  http://www.mpcforum.pl/topic/103947-tut-jak-dodac-nowa-mapke-na-serwer/

Lecz on tam ma napisane chyba bardziej ogólnie czy juz pod jakąś mapkę a ja bym Chciał dodać tą. Od strony ftp wszystko zrozumiałem z tego tematu lecz po pobraniu mapy mam tam dużo, dużo więcej niż on opisał i mam problem gdyż nie wiem co gdzie jak wrzucić by ona odpowiednio działała. A Chciałbym się na przyszłość przy okazji nauczyć.

Jeżeli jest ktoś w stanie mi to jakoś szczegółowo opisać co gdzie i jak niekoniecznie jak dla jakiegoś newbie ale miło by było.

Albo nawet dać link do tuta gdzie będzie to jakoś opisane po kroczku.

Wynagrodzę wszelkimi limitami lajków itd.. Co dusza zapragnie.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Specjalista
Opublikowano

Napisz jakie są tam pliki/foldery lub zrób ss-a i pokaż,to Ci powiem co gdzie i jak.

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

Opublikowano

- Dodajesz wpis mapy do indexu w root

- dodajesz folder z mapami do pliku map

- potem ten folder do ftp 

- w ftp w folderze map dodajesz mape do indeksu 

- dodajesz id mapki do confingu w channelach

Specjalista
Opublikowano

Po rozpakowaniu tego mam tak:

Foldery:

000000

000001

001000

001001

i txt:

mapproperty.txt

setting.txt

Tylko tyle ??

To jest wersja tylko clientowa.

Pobierz MapConv od terenza i zrób wersje serwerową.

graphic.png

Specjalista
Opublikowano

Dajesz wczytaj,wybierasz folder z mapa,później jak Ci wczyta dajesz zapisz,następnie stwórz serwer_attr i koniec ;p

graphic.png

Opublikowano

49413370058906650907.png48066822649932703090.png

Tako to po wczytaniu wygląda. Zastanawia mnie czemu na 1 screenie wszystko jest czarne zamiast pokazania mapy. Powiesz mi czy to jest okey?

Specjalista
Opublikowano

Minimapa zjebana lub jej nie ma.

Chociaż na 2 ss coś tam jes.

graphic.png

Opublikowano

No właśnie to mnie martwi bo tak to ona normalnie działa kilku osobom a w tym MapConv jakby nie ;x.

A na prawdę zależy mi na tej mapie bo mam wobec niej fajne plany i Chciałbym ją dodać.

Specjalista
Opublikowano

Jak już zapiszesz  mape w tym tolsie,to wejdź w te foldery co pobrałeś tam bd miał 0001 itp.

I podmień plik minimap.dds  i bd normalnie chodzić w grze.

graphic.png

Opublikowano

Czyli tak. Dodaje wpis w root w indexie.

Wrzucam te wszystkie pliki do folderu map, dodaje wpisy do xml  i pakuje-podmieniam w cliencie.

Teraz napisze z tym MapConv

Zapisałem mape stworzyłem server_attr

I mam tak stworzone foldery ClientSide i ServerSide ale ClientSide mam to samo co pobrałem więc wole wrzucić to co pobrałem do Clienta a serverside gdzie mam dodać do ftp tak? Mam tam ten plik server_attr i 6x plików txt

Specjalista
Opublikowano

Masz tam serverside i w nim masz folder z nazwą mapy.

Ten folder nie serverside tylko ten z nazwą mapy wrzucasz do :

/usr/home/mt2/share/locale/poland/map

tam wrzucasz i nadajesz chmody 777.

Zjeżdżasz na sam dół w i masz plik index.

Otwierasz go i na samym dole jak bd miał np wpi

250 i jakaś tutaj nazwa mapy

To dodajesz kolejny wpis:

252 i nazwa folderu który wrzuciłeś do ftp z mapą.

Później przechodzisz do :

/usr/home/mt2 (do folderów z chanelami)

wchodzisz w npc ch1 otwerasz plik config i w mapallow na samym końcu dodajesz tą liczbę którą dodałeś w indexie. (/usr/home/mt2/share/locale/poland/map/  INDEX)

Mam nadzieje że coś zrozumiesz :P

Pozdrawiam. 

graphic.png

Opublikowano

Oczywiście zrozumiałem wszystko tylko po zapisaniu w Mapconv od terenzo w folderze serverside nie mam folderu z mapą tylko server_attr i 6 plików txt nic więcej.

Chyba że mam tam po prostu wrzucić folder z mapą który pobrałem ten co do clienta wrzucałem bo od MapConv nie mam tego ;o

Edit@ I teraz jeszcze patrze rozpakowałem root nie mam tam indexu.

Opublikowano

Czyli te pliki z serverside mam wrzucic na ftp tak? Do tej sciezki co podałeś lecz do jakiego do folderu? Wrzuciłem tam folder z mapką do ftp do prawidłowej sciezki i tam mam dodac te pliki po prostu s serverside tak?

Edit@ Więc tak dodałem do clienta pliki + na pewno dobre wpisy w xml i podmieniłem folder maps w cliencie.

Potem wbiłem na ftp wrzucilem folder z mapą tam co dodałeś sciezke dałem chmod 777

Potem w index w tym samym folderze dałem 252 + nazwe mapy

Potem wbiłem do folderu z channelami nie rozumiem tego tylko npc i ch1 bo nie mam tam tak miałem tylko inne foldery a z channelami było chs i tam były ch11 itd. Wiec tutaj nie wiem czy dobrze wbiłem do ch11 i w configu na koncu map allow dałem 252

a potem wlaczylem maszyne i po probie wejscia na serwer mam ciagle "Błąd podczas łączenia się z serwerem" na każdym channelu.

Popraw mnie co źle zrobiłem.

Specjalista
Opublikowano

Tworzysz folder :

gracjanp_map_battlearena

do niego wrzucasz te pliki.txt i cały folder z zawartością do ftp dodajesz,tam gdzie Ci napisałem.

graphic.png

Opublikowano

A co do tego channela i w nim config jezeli wpisalem w tym ch11 to bedzie ok?

Edit@ Zrobilem folder z mapa wrzucilem te cale serside z mapconv i dalej mam Błąd podczas łączenia sie z serverem grrr. Przed wgrywaniem mapy d clienta i ftp normalnie działał. W syserr nic ni ma.

Edit@@ Jeszcze sprawdziłem w ftp w chs/ch11 syserr i mam tam takie cuś

SYSERR: May  2 17:46:56 :: pid_init:
Start of pid: 1171

SYSERR: May  2 17:47:16 :: hupsig: SIGHUP, SIGINT, SIGTERM signal has been received. shutting down.
SYSERR: May  2 17:47:20 :: LoadSettingFile: cannot open file: locale/poland/map/gracjanp_map_battlearena/Setting.txt
SYSERR: May  2 17:47:20 :: Build: can't load file locale/poland/map/gracjanp_map_battlearena/Setting.txt in LoadSettingFile
SYSERR: May  2 17:47:20 :: Boot: cannot load MapIndex: locale/poland/map/index

lecz... tak patrze że coś tutaj w locale nie mam nikt mi nic o locale nie pisał ale mniejsza po rozpakowaniu locale ja nie mam tam sciezki nawet locale/poland/map tylko locale/eth/map no chyba że chodzi o ścieżke w ftp ale mam tam to wszystko folder wypełniony serverside z mapconv i index też tam jest w tej ścieżce a jedyne co zmieniłem to na końcu dopisałem nazwe folderu z mapą czyli gracjanp_map_battlearena

Wiec nei wiem w czym problem..

Opublikowano

Ja pobrałem tego map conv torenzo, wgrałem wszystko i wgl tekstur nie mam.

//

Specjalista
Opublikowano

dodajesz w configu ch11 ch12 i ch99.

W folderze z tą mapą pliki : Setting.txt i Town.txt masz z dużej litery ?

Bo nie chce ich wczytać wgl. 

graphic.png

Opublikowano

dodajesz w configu ch11 ch12 i ch99.

W folderze z tą mapą pliki : Setting.txt i Town.txt masz z dużej litery ?

Bo nie chce ich wczytać wgl. 

Już patrze tą dużą literkę a w configach zaraz dodam do innych i sprawdze jak to wyjdzie.

Edit@ Dodałem do 12 i 99 i nazwy były z małej okey. Zmieniłem już odpalam maszyne zaraz dam edit.

Edit@@ Dobra serwer działa lecz jak mogę się tam spróbować tepnąć i sprawdzić czy działa?

Tzn nie znam teraz id/komendy na nia

Specjalista
Opublikowano

wejdź w folder tej mapy otwórz plik setting.txt i tam masz kordy.

Wpisujesz w grze :

/warp kordy kordy (bez 2 ostatnich zer)

graphic.png

Opublikowano

ScriptType    MapSetting

CellScale    200
HeightScale    0.500000

ViewRadius    128

MapSize    2    2
BasePosition    0    0
TextureSet    textureset\metin2_A1.txt
Environment    A1.msenv

Gdzie tu kordy?:D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...