Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Intel I5 4670k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo jak podkręcić Intel I5 4670k ?

Nigdy nie było mi dane podkręcać procesora xdd

I mam gwarancję że się nic nie uszkodzi ? xD

Nie masz gwarancji. Zawsze możesz coś uszkodzić. 

Opublikowano

I tak przy okazji dopowiem. Podkręcając procesor tracisz gwarancję producenta i sprzedawcy :) Także jak spalisz układ, to nie płacz nam tutaj.

Może ja coś od siebie napiszę.

1. Zasilacz? Marka, moc, model?

2. Płyta główna

I jak się podkręca:

Przede wszystkim musisz ustawić stałe napięcia dla wszystkich układów na płycie głównej (oprócz karta grafiki, tutaj BIOS nie ma nic do mówienia). Zakres odpowiednich napięć (mostek północny i południowy itp,) powinnien być w dokumentacji płyty głównej.

Jak ustawisz stałe napięcia zajmiemy się procesorem.

Ustaw taktowanie takie jakie chcesz (zmieniając mnożnik) i ustaw średnie napięcie (sam musisz wiedzieć jakie, to jest zależne od samego procesora i płyty głównej). Następnie odpalasz Windowsa i testujesz programem OCCT (30 minutowy test). Wywali blue screena? Napięcie w górę. Nie wywali? Wchodzisz w gry. Wywali blue screena? Napięcie w górę. Nie wywali? Brawo! Zakończyłeś OC.

A teraz wymagania:

- Płyta główna z chłodzonymi mosfetami (sekcja zasilania proca). Jeżeli nie ma, nowa płyta główna

- Lepsze chłodzenie (to co jest w pudełku z procesorem nie da rady schłodzić układu a dobre chłodzenia to 100 zł wzwyż.

- Mocny zasilacz (moc zależna od podzespołów), marka nie z czarnej listy, i chcę znać dokładny model. Jeżeli jest słaby lub z czarnej listy, do wymiany.

Więc najpierw się upewnij, czy to na twoją kieszeń. I nie zaczynaj podkręcać bez dobrego zasilacza bo (prędzej czy później) spali ci CAŁEGO kompa.

Nie zaczynaj oc bez dobrego chłodzenia bo spalisz sobie procesor. A gwarancji po podkręcaniu nie ma :)

A i: jeżeli nie rozumiesz chociaż jednego pojęcia, które tu wypisałem, nie bierz się za OC. WIęcej możesz zaszkodzić niż zdziałać.

A tu czarna lista zasilaczy:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Pozdrawiam.

// OK mam już podzespoły. Powiem ci, że bardzo dobry sprzęt. Teoretycznie zasilacz powinien dać radę z podkręceniem. Sam mam OCZ 500W 80+ Gold i bez problemu mam podkręcony i5 2550k do 4.5GHz i mam prądożerną kartę graficzną. Więc teoretycznie jest OK

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Podzespoły masz spoko. Ale kiedy ja podkręcałem swojego procka poprosiłem o to specjaliste, ale moze ja jestem taki "bolek" i boje sie o własny sprzęt. Ale do rzeczy.

Nie będzie nikt rospisywał sie o tym skoro mozna zobaczyc wiele tematów na "google".

http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Jak_podkrecic_procesor.-2241.html
-  Każdy podkręca swój procesor na włąsną odpowiedzialność. Jeśli nie jesteś pewien tego co i jak robisz, to lepiej tego nie rób.

-  Każda próba przetaktowania naszego procesora może się skończyć jego uszkodzeniem, a nawet uszkodzeniem płyty głównej.

- Podczas podnoszenia szyny FSB procesora (w większości dostępnych płyt głównych), jednocześnie zmienia się taktowanie pamięci i w niektórych przypadkach także częstotliwość taktowania szyny AGP lub PCI Express.

-  Nie ma żadnej gwarancji, że z naszym egzemplarzem procesora uda się osiągnąć wysokie taktowanie.

Opublikowano

1. Po co chcesz go podkręcać? Jego wydajność jest ogromna, a przy słabiej karcie graficznej nie zauważysz różnicy.

2. Cooler masz dobry, jednak żeby coś podkręcić(4.4+) to wypadałoby zmienić tego gluta pod IHS, który no nie oszukujmy się jest nieprzemyślany w porównaniu do SB, gdzie IHS był lutowany.

Opublikowano

1. Po co chcesz go podkręcać? Jego wydajność jest ogromna, a przy słabiej karcie graficznej nie zauważysz różnicy.

2. Cooler masz dobry, jednak żeby coś podkręcić(4.4+) to wypadałoby zmienić tego gluta pod IHS, który no nie oszukujmy się jest nieprzemyślany w porównaniu do SB, gdzie IHS był lutowany.

On nie był nie przemyślany tylko zrobiony 'on purpose'.

Gdyby nie chcieli oszczędzać + nie zrobili ludzi w ch*ja to by mozna OC nawet do 4.9GHz na porządnym chłodzeniu powietrznym.

Brak słów 100C na box'ie..

graphic.png
Opublikowano
Gdyby nie chcieli oszczędzać + nie zrobili ludzi w ch*ja to by mozna OC nawet do 4.9GHz na porządnym chłodzeniu powietrznym.

Patrząc na pierwsze sztuki 2500k to na AC więcej ludzie wyciągali. 5.1/5.2 na zwykłych Megahalemsach.

Opublikowano

Yaszczur mostek północny i południowy na haswellach? Teraz się to nazywa chipset i nie musisz ustalać dla nich napięć.

Chłodzona sekcja zasilania w Z zawsze jest i już nie jest aż tak wymagana, bo kręcisz mnożnikiem a nie FSB. To samo L0X FSB już się nie używa i porada jest zbędna, tylko niepotrzebnie mącicie mu w głowie. @Anoizm nie ma co się bawić w skalpowanie przed końcem gwarancji + skali dla laika, który nie wie nawet jak podkręcić cepa? Proszę Cię.

@topic ponosisz mnożnik o 100 MHz, pierwszy raz bez zmiany napięć, testujesz i jak działa to podbijasz dalej takty, a jak nie to podbijasz vCore o 0.005V i jedziesz dalej, aż do 4.4Ghz, bo macho i wyższe OC nie pasuje do siebie w haskich.

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...