Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Flashowanie biosu kart AMD/ATI

piotrek54PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mini FAQ

Dlaczego miałbym flashować bios?
W celu zwiększenia wydajności karty graficznej, możliwości mocniejszego podkręcenia poprzez zwiększenie napięć lub dopasowania prędkości wentylatora. Oczywiście większość z tych rzeczy możemy wykonać z poziomu systemu, np. poprzez AMD OverDrive, ale poprzez flashowanie biosu możemy podkręcić kartę bez konieczności używania dodatkowych programów, no i nie ograniczają nas żadne limity :)

Czy flashowanie jest bezpieczne?
Jest bezpieczne jeśli wiesz co robisz, karty graficznej nie da się w ten sposób uszkodzić, nawet jeśli wgrasz bios od innej lub wyjmiesz wtyczkę podczas flashowania. Samo flashowanie trwa dosłownie kilka sekund więc raczej nie musisz się o nic martwić. W wypadku niepowodzenia flashowania twoja karta graficzna pozostanie bez biosu i nie będzie wyświetlać obrazu, wystarczy wtedy że podepniesz inną kartę (by widzieć co robisz) i spróbujesz flashowania jeszcze raz.

Ile trwa flashowanie ?
Jak już wspomniałem cały proces trwa kilka minut i dzieli się na: Pobranie biosu, modyfikację i wgranie (samo wgranie trwa dosłownie kilka sekund)

Będziemy potrzebowali

GPU-Z
Posłuży do kontroli parametrów karty graficznej i pobrania oryginalnego biosu

DL: http://www.techpowerup.com/downloads/2360/techpowerup-gpu-z-v0-7-8/
SKAN: Nie daję bo oficjalna strona.

Radeon BIOS Editor (RBE)
Dzięki niemu po prostu zmodyfikujemy nasz BIOS

DL: https://dl.dropboxusercontent.com/u/40924492/DEV/RBE.zip
SKAN: https://www.virustotal.com/pl/file/9b6fff1302e9b5855de9bc28cfd218879d0545c056f68aba36d5fc39d94021c0/analysis/1399021565/ 

MS-DOS
Jest to system operacyjny, posłuży do uruchomienia ATIFlash i bezpiecznego wgrania BIOSu

DL: https://dl.dropboxusercontent.com/u/40924492/DEV/MSDOS.zip
SKAN: https://www.virustotal.com/pl/file/3347accc9641f183478c64fa6cdf2c1d88ffbd734c66ec8e36b8757b806c1a0f/analysis/1399020895/

ATIFlash
Program służący do flashowania BIOSu

DL: https://dl.dropboxusercontent.com/u/40924492/DEV/ATIFlash.zip
SKAN: https://www.virustotal.com/pl/file/35b91cce8be41892d8ed0b033f071695277c88f368b838358d6b9e4372b4e015/analysis/1399020958/

HP USB Disk Storage Format Tool
Posłuży do stworzenia bootowalnego pendrive'a by uruchomić MS-DOSa

DL: https://dl.dropboxusercontent.com/u/40924492/DEV/HPUSBDisk.zip
SKAN: https://www.virustotal.com/pl/file/8b8c108c5013445918b0618304bf223e0e5d24e985fba7bc75a1a73e6bdb5bd4/analysis/1399020984/

Dodatkowo: Pendrive o wielkości min. 2MB (Tak, 2 MB)

Pobranie BIOSu

Sposób 1

• Odpalamy GPU-Z
  • W zakładce Graphics Card widzimy BIOS Version, z prawej strony jest mała ikonka "Save BIOS" (Jeśli nie ma = Sposób 2)
  • Klikamy ją i wybieramy "Save to file..."
  • Zapisujemy np. na pulpicie

Sposób 2

• Wchodzimy na stronę
    http://www.techpowerup.com/vgabios/
  • Szukamy BIOSu dla naszej karty graficznej, bardzo ważne by był to BIOS dla DOKŁADNIE TAKIEJ SAMEJ karty graficznej, jeśli mamy np. kartę od Sapphire NIE MOŻEMY użyć np. dla Giabyte, jest to BARDZO WAŻNE :)
  • Pobieramy np. na pulpit

Modyfikacja BIOSu

Odpalamy program RBE i wczytujemy nasz BIOS klikając ikonkę "Load BIOS..." i wskazując plik .rom które przed chwilą otrzymaliśmy. W programie mamy kilka zakładek:

Information
Po prostu informacje na temat danego biosu i karty graficznej z jaką współpracuje, upewnijmy się że wszystkie dane zgadzają się z naszą kartą. Nie należy tutaj zmieniać ŻADNYCH DANYCH! Jeśli cokolwiek tutaj zmienimy system może wykryć naszą kartę jako inną i jedyne co ujrzymy to błędy, o ile coś ujrzymy. Tak to wygląda u mnie:

RBE_Information.png

Clock settings
Tutaj będziemy się bawić, zakładkę można podzielić na kilka części:
1. Clock/voltage settings - Tutaj możemy zmieniać prędkość procesora (GPU), pamięci (RAM) oraz napięcie (Voltage), mamy tutaj kilka(naście) trybów ponumerowanych od 00 do 19, każdy tryb (Clock info) oznacza inny status karty, np. oszczędzanie energii przy optymalnej wydajności, oszczędzanie energii przy wysokiej wydajności (np. jesteśmy na baterii i gramy w grę), maksymalna wydajność itd.

2. Selectable Voltages - Tutaj mamy listę napięć które możemy użyć, u mnie jest ona pusta bo mam zjebaną budżetową kartę graficzną. Ale wiem że obsługuje ona napięcia 0.9 ; 1.05 i 1 więc wiem że tylko te mogę ustawić. Jeśli u was również lista jest pusta to spójrzcie na domyślne wartości Voltage settings wyżej.

3. State - Statusy karty, jak klikniemy na jakiś to podświetli nam jakie tryby będą wtedy aktywne (np. ja mam status "Power saving for notebooks" i po kliknięciu wyświetla mi które tryby będą aktywne przy niskiej wydajności, średniej i wysokiej)

4. Click info modes used - Jak już wcześniej wspomniałem, po wybraniu jakiegoś statusu tutaj wyświetla nam jakie tryby będą używane podczas jakiej pracy karty graficznej.

Screen jak to wygląda u mnie:

RBE_ClockSettings.png

Podkręcanie
Ja w swojej karcie mam tylko 3 tryby: 00, 01 i 02. Po przejrzeniu statusów wiem że 01 włącza się gdy jest oszczędzanie energii i nic nie robimy, 02 gdy gdy jest oszczędzanie energii i np. gramy lub gdy jest "pełna wydajność" i nic nie robimy a tryb 00 gdy jest "pełna wydajność" i np. gramy w grę. U was jest na pewno inaczej, musicie sami dowiedzieć się co, gdzie, jak na podstawie waszych "State" :)

Zanim zaczniemy zmieniać wartości należy dowiedzieć się na jakich karta pracuje stabilnie i nie przegrzewa się, można do tego użyć np. AMD OverDrive i zwiększać wartości obciążając kartę, czyli przeprowadzić zwykłe podkręcanie. Gdy znamy już wartości przy których karta się nie przegrzewa i pracuje stabilnie możemy wyłączyć AMD OverDrive całkowicie (W sensie odznaczyć ptaszek).

Ja postanowiłem całkowicie wywalić całe oszczędzanie energii, więc u mnie wygląda to tak:

RBE_Information_Modified.png

Fan Settings
Tutaj możemy zmienić w jaki sposób ma zachowywać się wentylator w zależności o temperatury, w moim przypadku karta w spoczynku ma ~40-45C, a w trakcie gry ~50C więc jest to wynik bardzo dobry. Do tego na podstawie prób i testów dowiedziałem się że poniżej 30% prędkości wiatrak staje, a przy obciążeniu i minimalnym kręceniu się wentylatora (30%) utrzymuje się temperatura ~60%.

Tutaj jest kilka typów ustawień w zależności od rodzaju użytego kontrolera w waszej karcie, polecam więc po prostu kliknięcie na przycisk "Set all fan settings to recommended values" i potem opcjonalnie dopasowanie ustawień. Jeśli używamy "Use transfer function" co jest zalecane, to mamy następujące wartości:
Tmin - Minimalna temperatura przy jakiej wiatrak zaczyna pracować, poniżej działa na najniższych obrotach

Tmax - Tak samo tylko maksymalna, powyżej tej wartości działa na maksymalnych obrotach

Duty cycle min - % przy jakim wiatrak zaczyna się kręcić, u mnie jest to 30% (Poniżej tej wartości wgl. się nie rusza)

Additional Features
W tej zakładce mamy kilka dodatkowych opcji jak np. zwiększenie limitu w OverDrive, wyłączenie PowerPlay, itd. Ja tutaj nic nie zmieniam i tak też zalecam wam.

Na koniec
Po wprowadzeniu zmian zapisujemy bios np. na pulpicie klikając na ikonkę "Save BIOS..." wpisując prostą nazwę np. "modified.rom".Taa daaa mamy nowy plik z biosem który za chwilę wgramy, zalecam pozostawienie oryginalnego biosu w bezpiecznym miejscu by w razie czego móc wrócić do domyślnych ustawień.

Flashowanie BIOSu

Przygotowanie PenDrive
Odpalamy program HP USB Disk [...] i wybieramy po kolei:
Device - Nasz pendrive
FileSystem - FAT32
Volume Label - Najlepiej puste
Format Options - Zaznaczamy Quick Format i Create a DOS startup disk oraz wskazujemy folder z plikami MS-DOS (Które wcześniej pobraliśmy)
Wygląda to tak:

HPUSBDiskStorageFormatTool.png

Na koniec klikamy "Start" i czekamy na zakończenie procesu. Potem możemy zamknąć program, wchodzimy na naszego pendrive'a i widzimy pliki, jeśli ich nie widzimy to w opcjach folderów, w zakładce "widok" musimy wybrać opcję "Pokaż ukryte pliki,foldery i dyski" oraz odznaczyć "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego".

Na naszego pendrive'a kopiujemy atiflash oraz nasz zmodyfikowany rom (Możemy też oryginalny - w razie czego), wygląda to tak:

PlikiMsDOS.png

Flashowanie
Wyłączamy komputer i go uruchamiamy, podczas startu wchodzimy do BootMenu i najzwyczajniej w świecie bootujemy system z naszego pendrive. Jak wejść do boot menu? Powinno nam pisać na ekranie "Press X to enter boot menu" lub coś w tym stylu, w moim przypadku należy trzymać klawisz F11.

Przed nami MS-DOS i konsola. Na początek wpisujemy komendę:

atiflash -i

i zatwierdzamy ENTERem, powinna pojawić nam się lista kart graficznych:

atiflash_Adapters.jpg

Nas interesuje jedynie kolumna "Adapter", oznacza ona identyfikator karty, ja mam tylko jedną kartę, więc będzie to "0"

Teraz, finalnie, sflashujemy nasz nowy bios! Wpisujemy komendę:

atiflash -p ID PLIK

Zamiast ID podajemy identyfikator, w moim przypadku jest to "0", a zamiast PLIK podajemy nazwę pliku z romem. Przykład:

atiflash -p 0 modified.rom 

Po zatwierdzeniu ENTERem rozpoczyna się flashowanie, trwa to dosłownie kilka sekund, screen:

atiflash_Flashing.jpg

Gratuluję, twoja karta graficzna ma nowy, zmodyfikowany przez ciebie, BIOS. Możesz teraz zrestartować komputer wciskając CTRL+ALT+DEL i cieszyć się nowym BIOSem :D

GPU-Z przed modyfikacją:

GPU-Z_Przed_modyfikacj%C4%85.png

GPU-Z po modyfikacji:

GPU-Z_Po_modyfikacji.png

Jak widać zwiększyła się ogólna wydajność karty, no i oczywiście prędkość GPU i pamięci :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...