Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Allegro odszkodowanie

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem sobie na allegro telefon, no i krótko mówiąc zrobili mnie w bambuko - wszystko na miejscu tylko folia po baterii pusta (w telefonie jej nie ma). Sprzedawca święcie przekonany że bateria była i nawet zaczął twierdzić że próbuję go naciągnąć na kolejną. Są jakiekolwiek szanse na to że allegro zwróci te 50% kwoty? Bateria do tego telefonu najtańsza nie jest. 

Opublikowano

Szanse minimalne gdyż mogłeś wywalić baterie albo jeszcze nie wiadomo co.

Ja zawsze jak coś kupuje z allegro to NAGRYWAM jak rozpakowywuje itd. bo wtedy najbezpieczniej ;)

Opublikowano

No a na aukcji masz napisane ile masz dni na zwrot towaru bez podania przyczyny??Skoro tak to oddaj mu ten telefon,jedynie zaplacisz za poczte lub kuriera.Allegro nie zajmuje sie zadnymi odszkodowaniami jedynie moga zablokowac konto takiego typa,ale w takim przypadku nawet i tego nie zrobia:)

Opublikowano

No a na aukcji masz napisane ile masz dni na zwrot towaru bez podania przyczyny??Skoro tak to oddaj mu ten telefon,jedynie zaplacisz za poczte lub kuriera.Allegro nie zajmuje sie zadnymi odszkodowaniami jedynie moga zablokowac konto takiego typa,ale w takim przypadku nawet i tego nie zrobia:)

No zwrócić nie mogę bo baterii nie ma. 

Opublikowano

Takie rzeczy sprawdza się przy kurierze od razu...

Opublikowano

Takie rzeczy sprawdza się przy kurierze od razu...

Prawda, masz możliwośc rozpakowania przesyłki przy kurierze i sprawdzenia jej zawartości jeśli masz podejrzenia lub chcesz po prostu się upewnić. Następnym razem polecam taką opcję, tymbardziej, że zamawiałeś z allegro gdzie pełno czai się takich ludzi. :)

Opublikowano

Prawda, masz możliwośc rozpakowania przesyłki przy kurierze i sprawdzenia jej zawartości jeśli masz podejrzenia lub chcesz po prostu się upewnić. Następnym razem polecam taką opcję, tymbardziej, że zamawiałeś z allegro gdzie pełno czai się takich ludzi. :)

ja chciałem kiedyś tak otworzyć to kurier stwierdził ze nie moge przy nim paczki otworzyć.
Opublikowano

Znaczy to jest tak, że jeśli adresat  stwierdzi, że przesyłka jest naruszona (praktycznie nie musi być) to kurier musi Ci zezwolić na otwarcie paczki przy nim. Ale nie jestem do końca pewien czy za to się nie płaci w cennikach ustalonych przez firmy przewozowe.

Opublikowano

Teraz na to już nic nie poradzisz, bo są uczciwi ludzie ale są też oszuści, więc według niego również dobrze mogłeś wyrzucić/schować/sprzedać tą baterię.

AnayerTeam

Opublikowano

Kurier nie pozwolił otworzyć. Biorąc pod uwagę że gościu ma ponad 11 tys. pozytywnych i 7 negatywnych oraz standard allegro jestem prawie pewien że to nie on, tylko pracownik lub ktoś z magazynu ukradł. Nie zmienia to faktu że sprzedawca powinien takową baterię przysłać. Tak się zastanawiam czy nie wysłać tego telefonu na reklamacje do producenta. 

Opublikowano

Ja bym wysłał, a za sam fakt, że kurier nie pozwolił Ci przy nim otworzyć możesz pozwać go do sądu o kradzież.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Ja bym wysłał, a za sam fakt, że kurier nie pozwolił Ci przy nim otworzyć możesz pozwać go do sądu o kradzież.

No jak na razie zdaje mi się że kupie sobie tą baterie (o te 100zł nikt nie zginie), i aktualnie planuję zgłosić to na policje i ubiegać się o odszkodowanie od allegro. 

Opublikowano

No jak na razie zdaje mi się że kupie sobie tą baterie (o te 100zł nikt nie zginie), i aktualnie planuję zgłosić to na policje i ubiegać się o odszkodowanie od allegro. 

Allegro ma obowiązek (chyba) powiadomić policję o takowym przestępstwie, wtedy policja dalej bierze ip od allegro takowego użytkownika/miejsce zamieszkania i w ciągu 2 tygodni musi złożyć zeznania, inaczej kajdanki. Jeżeli faktycznie sprzedawca jest rzetelny to kurier będzie w kiszce zwłaszcza, że nie pozwolił Ci otworzyć pudła przy tobie co nie podlega dyskusji.

@edit

kiedyś miałem takie wezwanie od policji, i także okazało się, że kurier zabrał kilka rzeczy (może nie cennych, a jednak).

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Tylko alledrogo twierdzi że trzeba dogadać się ze sprzedającym, a on twierdzi swoje więc raczej dogadanie się z nim nie jest możliwe. 

Edit

I podobno trzeba odczekać 10 dni. 

Opublikowano

Myśle ze nie można nic zrobić jeśli minął czas na zwrot. Mozna jedynie liczyć na uprzejmosc sprzedającego, że się zgodzi na zwrot towaru.

Opublikowano

Myśle ze nie można nic zrobić jeśli minął czas na zwrot. Mozna jedynie liczyć na uprzejmosc sprzedającego, że się zgodzi na zwrot towaru.

Nie zwrócę bo on twierdzi że chcę go naciągnąć na baterię. A zwrot i tak nie jest opłacalny bo mimo wszystko i tak wychodzę na tym taniej niż w normalnym sklepie (telefon działa bo po podłączeniu wyświetla brak baterii).

Opublikowano

ref

Odszkodowanie swoją drogą, ale bateria sama się nie kupi. Czy ktoś wie czy w sklepach typu mediamarkt takową dostane? Niby mają ale czy mają akurat taką.

P.S

Znalazłem jakiś sklep z telefonami na internetach więc w razie czego tam to kupię bo wszystko jest.

Opublikowano

ref

Czy ktoś wie czy w sklepach typu mediamarkt takową dostane? Niby mają ale czy mają akurat taką.

W komisach z komórkami znajdziesz na 100%.

Opublikowano

W komisach z komórkami znajdziesz na 100%.

Jutro jadę do centrum handlowego, więc jakiś się pewnie znajdzie, ale bardzo wątpię żeby mieli to na miejscu. 

Opublikowano

Jutro jadę do centrum handlowego, więc jakiś się pewnie znajdzie, ale bardzo wątpię żeby mieli to na miejscu. 

Nie kupuj w komisach w centrum handlowym, tam jest nałożona marża i wywalisz tylko kasę w błoto. Lepiej idź na miasto do jakichś prywatnych.

Opublikowano

Nie kupuj w komisach w centrum handlowym, tam jest nałożona marża i wywalisz tylko kasę w błoto. Lepiej idź na miasto do jakichś prywatnych.

Raczej nie planuję jeździć po całym Bielsku w poszukiwaniu baterii której może tam nie być. Chyba że poszukam na internetach gdzie takowe są. 

Opublikowano

Raczej nie planuję jeździć po całym Bielsku w poszukiwaniu baterii której może tam nie być. Chyba że poszukam na internetach gdzie takowe są. 

Bielsku? o.O Wpadaj do mnie. :D Przejdź sobie przez 11 listopada tam masz minimum 3.

Opublikowano

Albo nie umiem szukać albo takich sklepów jest tam mało. Znajduje mi same Orange a wątpię że w takim sklepie dostanę baterie.

Opublikowano

ref

Ciekawe rzeczy się dzieją. Baterie kupiłem (jeszcze nie przyszła) sprawa na policji no i sprzedawca chyba spuchł. Dzwoni żeby mu wysłać opakowanie i gwarancję, bo podobno gwarancję też mam złą (w sumie pisze na niej 3zł a telefon bez simlocka). Po pierwsze, czy da radę anulować ten zakup? Bateria już PODOBNO u kuriera. I czy w razie czego tą baterię sprzedam? Chociaż za połowę ceny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...