Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

IDA Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiadomo, że dany offset w programie IDA Pro można przeanalizować i wtedy wiadomo, czego konkretnie dotyczy.

A czy działa to w druga stronę i chcąc edytować / usunąć dana funkcję to czy jest możliwość zobaczenia, która struktura Hex za to odpowiada?

Powiedzmy, że przeanalizuję funkcję "UseItemEx".

No i chciałbym zmienić jedną jakąś funkcję w otrzymanym "Pseudocode". To jak mam szukać tej funkcji w Hex?

Edit:

Mam np. taką funkcje w "Pseudocode":

CItem__SetCount(a2, v147 - 1)

Na pewno taka funkcja ma na początku kodu Hex "E8"

Jednak takich funkcji z tym początkiem jest mnóstwo i sprawdzanie każdej po kolei to straszna udręka.

Opublikowano

Zaznaczasz kod, po czym wchodzisz w hexy i tam powinieneś to mieć zaznaczone. Może nie tak do końca, ale będziesz na adresie funkcji, którą chcesz edytować. Cya, a jak zmienisz te E8 na C3 to wyłączysz funkcje, ale w edycję już bym się nie bawił. Gdzieś na necie jest udostepnione source game, które możesz edytować jakimś edytorem tekstu i tam to o wiele łatwiej wszystko pozmieniać, pododawać jak trochę ogarniasz c++.

Btw. 1400 post :D

Opublikowano

Ok, już sobie poradziłem. Twój sposób u mnie nie działa, w Hex nadal jest zaznaczona funkcja ogólna, którą analizowałem.

Ale jest taka opcja, że mając daną funkcje w Pseudocode, można przejść do niej w Hex.

E8 na C3?

Z tego co wiem to B8 kasuje funkcje, sam sprawdzałem na nieskończonych pelerynach. Zmieniłem E8 na B8 i po ponownej analizie nie było już tej funkcji co zabierała peleryne po użyciu.

Szukam jeszcze sposobu na nieskończone potki, ale coś mi nie idzie :/ (game 34k)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...