Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum budowlane - co tak naprawde daje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zastanawiałem się nad technikum budowlanym, co tak naprawde ono nam daje? I czy np po tym owym technikum, będę mógł pracować jako kierownik budowy, w biurze itp itd, czy jako zwykly "robol"?

Admin Cienia
Opublikowano

Wszystko zależy od wymagań danego pracodawcy. Pracowałem trochę w “budowlance“ i widywałem wielu, którzy na stanowisko kierownika budowy wymagali posiadania wykształcenia wyższego, podobnie jak do “prac biurowych“.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Kierownik budowy po technikum??samo technikum Cie niczego nie nauczy w praktyce,bez dluzszych praktyk nic nie zrobisz to oczywiste,nawet robolem czasem ciezko jest zostac po danym kierunku bez doswiadczenia.Sam ukonczylem technikum dawno temu i nic mi po tym,moze pierwszy pracodawca inaczej patrzyl na technika bo byl inzynierem,a tak to i tak nie robie w danym kierunku,zapewne jak wiekszosc osob,a jeszcze wieksza ilosc osob w ogole nie pracuje:D 

Opublikowano

yhm dzięki wszystkim za odp, a mam jeszcze pytanie opłaca się iść do tech budowlanego i studia budowlane, czy liceum i studia budowlane?

liceum, bo dupki

Opublikowano

liceum, bo dupki

Skończ się kompromitować , te  gimbuski w liceum są tak wkurwiające że ja bym nie wytrzymał w liceum i te pedały w rurkach 

Jeżeli zamierzasz isc dalej na studia to liceum jak najbardziej bo w technikum stracisz jeden rok,gdzie po liceum juz bys mogl studiowac.

no I co  z tego że straci jeden rok ? W technikum masz podstawy inżynierii więc łatwiej będzie po technikum . 

facebook%20tlo%20Polska%20glosem-kopia%2

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

Skończ się kompromitować , te  gimbuski w liceum są tak wkurwiające że ja bym nie wytrzymał w liceum i te pedały w rurkach 

no I co  z tego że straci jeden rok ? W technikum masz podstawy inżynierii więc łatwiej będzie po technikum . 

Nom z tech już przynajmniej podstawy znasz a po LO zielony jestes :) a zarobki wiecie, może jak wyglądaja?

Opublikowano

Nom z tech już przynajmniej podstawy znasz a po LO zielony jestes :) a zarobki wiecie, może jak wyglądaja?

jaka zwykły robotnik dniówkę masz 150 zł , nie wiem jak zarabia typowy kierownik

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

Najlepszy kierunek jeżeli w przyszłości chcesz być architektem, na studiach masz o wiele łatwiej na tym kierunku, niż jakbyś poszedł po liceum. A poza tym, możesz założyć własną firmę budowlaną etc.

Gb2zMZi.png

Opublikowano

150 zł na początek to nawet nieźle :P

tak tylko że trzeba nieźle się naopierdalać . 

Opublikowano

tak tylko że trzeba nieźle się naopierdalać . 

Dzieki za odpowiedzi :-) Mam jeszcze pytanko, czy np jak chciałbym iść na studia, to mógłbym zrobić samego inżyniera i mean bez - magistra?

@czyli jednak TECH lepsze :-)

@jeszcze jedno pytanie, z jakich przedmiotow warto byc dobrym gdy sie idzie do tech budowlanego?

Opublikowano

Dzieki za odpowiedzi :-) Mam jeszcze pytanko, czy np jak chciałbym iść na studia, to mógłbym zrobić samego inżyniera i mean bez - magistra?

@czyli jednak TECH lepsze :-)

@jeszcze jedno pytanie, z jakich przedmiotow warto byc dobrym gdy sie idzie do tech budowlanego?

jeśli jakieś dobre technikum to wiadomo że lepsze od liceum . Tak inżyniera robisz chyba 3,5 roku albo 4 już nie pamiętam poczytaj w internecie . 

Opublikowano

jeśli jakieś dobre technikum to wiadomo że lepsze od liceum . Tak inżyniera robisz chyba 3,5 roku albo 4 już nie pamiętam poczytaj w internecie . 

ok dzieki a co do tych przedmiotow to moze wiesz :-)?

Opublikowano

ok dzieki a co do tych przedmiotow to moze wiesz :-)?

Nie powiem Ci jakie w  budowlance są przedmioty bo ja jestem na mechatroniku .  To jest inny dział . Ale dobry wybór , ludzie zawsze się budują nie ma co patrzeć na tych lalusiów w liceum , trzeba obrać własną drogę Technikum + inżynier i ewentualnie magister i  być kierownikiem budowy  , fajna sprawa , chodzisz sobie w kasku . 

Opublikowano

Nie powiem Ci jakie w  budowlance są przedmioty bo ja jestem na mechatroniku .  To jest inny dział . Ale dobry wybór , ludzie zawsze się budują nie ma co patrzeć na tych lalusiów w liceum , trzeba obrać własną drogę Technikum + inżynier i ewentualnie magister i  być kierownikiem budowy  , fajna sprawa , chodzisz sobie w kasku . 

dzięki jednak w porządku jesteś, myliłem się w stosunku do Ciebie, przepraszam :-) LO do dupy bo tylko maturke masz.

Opublikowano

18938312d94248b735aee951ac4b4bd4.jpg

W polsce nikt nie chcę ludzi bez doświadczenia. Nawet sam możesz sobie w ofertach sprawdzić ,min 2-4 lat doświadczenia . I co taki licealista ma 4 lata za darmo robić ?

Po technikum możesz iść do roboty a w weekendy robić studia zaoczne . Bo skończeniu studiów masz 5 lat doświadczenia , jesteś cenionym  na rynku pracy .

Taki licealista wyjdzie po studiach i co ma robić ? Nic nie pozostaje tylko wyjechać na zmywak do angli . Najgorsze jest to że teraz każdy może skończyć studia i  taka czarna masa bez perspektyw zajmuje miejsce na rynku pracy . 

Opublikowano

Powiem Ci, że kierownik ma zajebiście. Zarabia ciekawą sumke, może pracować na kilku budowach (czyli jesteś kierownikiem na 3 budowach, przykładowo zarabiasz 4k na jednej, 4x3=12k), możesz też firme własną mieć

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

18938312d94248b735aee951ac4b4bd4.jpg

W polsce nikt nie chcę ludzi bez doświadczenia. Nawet sam możesz sobie w ofertach sprawdzić ,min 2-4 lat doświadczenia . I co taki licealista ma 4 lata za darmo robić ?

Po technikum możesz iść do roboty a w weekendy robić studia zaoczne . Bo skończeniu studiów masz 5 lat doświadczenia , jesteś cenionym  na rynku pracy .

Taki licealista wyjdzie po studiach i co ma robić ? Nic nie pozostaje tylko wyjechać na zmywak do angli . Najgorsze jest to że teraz każdy może skończyć studia i  taka czarna masa bez perspektyw zajmuje miejsce na rynku pracy . 

hahaha to cała prawda co napisałeś, dobry pomysł z tymi zaocznymi - ale normalnie można być inżynierem mając studia zaoczne ;)?

i nie patrza jakoś lepiej na to, że masz zwykłe?

Opublikowano

hahaha to cała prawda co napisałeś, dobry pomysł z tymi zaocznymi - ale normalnie można być inżynierem mając studia zaoczne ;)?

i nie patrza jakoś lepiej na to, że masz zwykłe?

papierek masz ten sam .

Opublikowano

ok ^^ a jakaś wielka różnica jest między inżynierem a magistrem? ( w dzisiejszych czasach)

Magister<inzynier

Inzynier mgr > inzyniera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...