Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Intel i7 4770k - temperatury

hiroszi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się zapytać czy w spoczynku takie temperatury:

BKcjFNX.png

są ok czy wymusić na chlodzeniu wiekszą wydajność ( teraz jest ok. 20%-25% wydajnosci chlodzenia )

Opublikowano

Ty sobie jaja robisz? Nie podobają Ci się temperatury rzędu 20oC? To jest bardzo bardzo bardzo dobrze.

Mój podkręcony i5 2550k w stresie do 80oC dochodzi. I co? Nic :P

Więc się ciesz, że takie dobre temperatury masz, a nie zakładasz tematy..

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

A jeszcze jedno jak sterowac chlodzeniem z poziomu systemu? Nie liczac biosu. Chcialbym ze np przy 40 C zwieksza sie moc chlodzenia itd... jak to zrobic?

Opublikowano

Panie. To jest zajebista temp jak na haswella. Ty sie raczej ciesz bo tempki masz bdb.

Jakie chlodzenie?

Nie jestem pewien ale zalmam reseration 3 max jakoś tak takie mini chlodzenie wodne :D i wbrew temu co mowia wszyscy to nie jest takie glosne :D na normalnych ustawieniach wrecz nie slyszalne

Opublikowano

A z tym sterowaniem to nie da się manualnie. Znaczy, da się, ale na stałe. Lub monitorować temperatury 24/7 i zmieniać moc wentylatorów. 

Większość wentylatorów do cpu ma kontrolę ruchu obrotowego wentylatora cpu (automatyczną), nie pamiętam jaki był skrót po angielsku.

Musisz to podpiąć do odpowiedniego złącza na płycie i już masz automatyczną kontrolę. 

W niektórych płytach głównych są reguły na to. Ja mam tak:

Do 56oC leci na 40%, przy większej temperaturze na 100% wchodzi.

Płyty Asusa, Gigabyte'a mają całkowitą automatyzację tego procesu

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Up pwm :).

Anyway tempki swietne jak na idle i haswella u mnie na boxie ma w idle 32-3 pod obciazenien np. Bf3 idzie do 60-70C. W biosie sobie ustaw ze jak ma 45c+ to ma isc pelna para a w idle na min. Obrotach.

Ps. Jak chcesz zobaczyc jak glosny wentyl jest to odpal prime95 :D

graphic.png
Opublikowano

Dla ciekawskich kolejny scr

cQyr34J.png

Po odpaleniu occt na kilka min sprawdzilem w stesie ( nie patrzcie na max temp. bo temperatura szybko wzrosla zanim chlodzenie dobrze zaczelo chlodzic ) Generalnie w stresie procesor siega do prawie 60 C. Teraz patrze chwile przed dodaniem scr dalej maleje i aktualnie po 55 C nie przekracza kazdy rdzen ale jest zmienna temp. srednio 57 C w stresie ale pewnie jakbym właczył chlodzenie na maxa na dluzej to bylo by nizsze

Opublikowano

To i tak jest mało. Ja na swoim 4440 mam 66-70 stopni podczas grania w BF4.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

umrxjpnw5aq5.png

5 min furmarka, takie to smażenie kotletów na procesorze i boxowym chłodzeniu.

Dla podkreślenia core 3 odstaje od core 0 o piękne 8C, gdzie tu jest sens?

Hiroszi, potęp go primem95 przez 5 min z zegarkiem w ręce. Ciekawe czy Ci w tedy gały nie wyjdą ;P

graphic.png
Opublikowano

umrxjpnw5aq5.png

5 min furmarka, takie to smażenie kotletów na procesorze i boxowym chłodzeniu.

Dla podkreślenia core 3 odstaje od core 0 o piękne 8C, gdzie tu jest sens?

Hiroszi, potęp go primem95 przez 5 min z zegarkiem w ręce. Ciekawe czy Ci w tedy gały nie wyjdą ;P

prime95 cos nie chce mi odpalic albo nie potrafie go skonfigurowac/uruchomic ;f albo jakas fake wersje pobralem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...