Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer AMD

Vecas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sięa! xD Słuchajcie taki sprzęt sobie złożyłem.

Zalman z3 plus
Płyta główna: Gigabyte GA-970A-DS3P
Procesor: AMD X8 FX-8320
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 650 2gb

Ram: 8 gb (1333 lub 1667 mhz)
Zasilacz: ?

wiem ze gtxa moglem mieć lepszego (tzn. 660) ale dopłacilbym 150 zl więcej a ja mam swoje fundusze xD ;p

Pytanie czy 550 W wystarczy na ten sprzęt . Mniej więcej wyliczyłem, że tak. A i jeszcze jaki polecacie DORBY i BEZPIECZNY zasilacz. Jak coś się zmieni to dopisze :P

thats.png

Opublikowano

@up No spoko. ;d Tylko czy aż 600W potrzeba ?

@Edit biorąc pod uwagę że dam jeszcze tutaj dysk ssd + hdd + nagrywarka. No nie wiem :D

thats.png

Opublikowano

@up W sumie ;d Patrze na te W bo trochę szkoda mi pieniędzy na zasilacz którego nie będę w pełni wykorzystywał xD

thats.png

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie. Miał ktoś jakieś dobre kości ram DDR3 ? Jeżeli tak to pisać jakie :D Chodzi tu o koś 8GB DDR3 do 300 zł.

@up No tak... Sam procek bierze strasznie dużo.

Tak myślę nad tym: 

http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-m1-650w-psu-80plus-bronze-modular-4xpeg-spc089-584920/

Ponieważ jak będę chciał dodać coś np. Dysk to może mi nie starczyć. :P

Ciągłe myślę nad: 600W - 650 W c;

thats.png

Opublikowano

Wystarczy bez problemu mocna cztery setka, ale fajnie mieć zapas no i nie męczyć zasilacza. Kup Deusa M1 550, to optymalny wybór.

Sam chciałem do mojego zestawu 600 i się bałem czy 500 wystarczy, jednak teraz wiem że mam jeszcze wielki zapas.

Btw. zestaw lipa

Opublikowano

Ram:

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/kingston-ddr3-8gb2x4gb-1600mhz-hyperx-cl9,25298.html

a zasilacz Deus M1 550W 

Mam pytanie: Dla czego AMD?

Nie mam zamiaru sie kłócić abyś wziął intela bo lepszy (prawda taka że rzeczywiście lepszy) chcę po prostu widzieć czemu padło na AMD?

60vprg.png

Opublikowano

@up ach :D No widzisz wiem, że intel lepszy lecz droższy. AMD się pieczę jak ciasto ;> dodatkowo niby mniej wydajny lecz tańszy. Mam kumpla który posiada tego właśnie fx'a i mu naprawdę pięknie chodzi ;) A ja sam nie mam funduszy na intel i7 ...k bo intela bez oc to ja nie chce :D Tak więc amd: tańszy, mniej wydajny lecz na swoją cenę jest całkiem :P

@Edit

U Intela płaci się za Nazwe "Intel" + chłodzenie BOX'owe które jest z dupy . :)

@Edit x2

Wystarczy bez problemu mocna cztery setka, ale fajnie mieć zapas no i nie męczyć zasilacza. Kup Deusa M1 550, to optymalny wybór.

Sam chciałem do mojego zestawu 600 i się bałem czy 500 wystarczy, jednak teraz wiem że mam jeszcze wielki zapas.

Btw. zestaw lipa

Tak btw. To nie mam pieniędzy na kartę graficzną gtx 770 . Biorę to na co mnie stać. Taka karta spokojnie starczy mi do cs:go, bf3 i parę popularnych gier. Tyle wymagam :P

@Edit x3

Proszę nie pisać pod tym tematem "lipny" "za te pieniądze można było kupić lepszy sprzęt" bo wybrałem takie podzespoły i to mi starczy. Nie każdy ma pieniądze na nie wiadomo jaki komputer ;)

thats.png

Opublikowano

Od kiedy to boxowe chłodzenie od AMD jest zajebiste? Tajfun istny tajfun. Na max obrotach nawet w hiper ultra budzie będzie chodził głośno. Intelowskie też nie grzeszy ciszą ale bynajmniej na 100% nie odrywa uszu.

Anyway zestaw cinki, jak chcesz tak rób ale potem nie przychodź z pretensjami że aa bo ja mam lagi w bf4 i to wszystko przez was. Znasz się lepiej? To po co wgl prosisz o pomoc?

graphic.png
Opublikowano

@up Ja nie powiedziałem, że amd jest cichy i dobry. Cooler od amd boxowy jest chujowy, tak jak intelowy. Tylko mi się wydaję - moja opinia, że intelowy głośniejszy. Nie wiem, problem ? ;>

Moge ja ciebie ocenić. Kupiłeś smieciowisko - goodram C50 120GB SSD . GOODRAM? Syf. Klawiatura? Mogłeś sobie kupić nawet za marne 100 zł nateca ;>

@Edit BF4 jest niestabilne. Pomimo tych wszystkich łatek itd. ;>

Ps. dokupuje Cooler  Raijintek EreBoss i jeszcze raz powtarzam COOLERY INTEL'A I AMD SĄ DO TZW. DUPY.

Za te same pieniądze kupiłbyś coś znacznie wydajniejszego na intelu, przynajmniej jeśli chodzi o gry.

Nie chodzi tutaj tylko o gry. Montuje, renderuje animacje i tak dalej... Procesor ten mi wystarczy a u Intela płace za duże " I " ;>

thats.png

Opublikowano

Ereboss to akurat jeden z głośniejszych coolerów, więc zły wybór. Już lepsza Fera2/Fortis/Macho

Nie chodzi tutaj tylko o gry. Montuje, renderuje animacje i tak dalej... Procesor ten mi wystarczy a u Intela płace za duże " I " ;>

W renderze fakt, lepszy od i5, ale nie mówi że w Intelu płacisz za markę, bo w niektórych produkcjach 4,7GHz FX8350 dostaje w dupę od i3 na stocku. W innych jest inaczej, wszystko zależy od tego w co się w danej chwili gra.
Opublikowano

@up Owszem. Fera2 nie dałaby rady sobie z AMD :P Chyba, że ja czegoś nie wiem :D Myślałem już nad Fortis'em lecz jakoś nie przekonało mnie to a to ze względu, że naczytałem się iż Ereboss jest wydajniejszy lecz głośniejszy. :P

AMD FX8350 Jest droższy ale widocznie lepszy od FX8320. Cena między nimi jest aż 200 zł. To nie jest mało.

thats.png

Opublikowano

A jaka jest różnica?

Wgl. po oceniasz firme po nazwie ? GG. Wg. mnie to natec jest shitem jednym z większych bo myszka mi się w dłoni rozwala. Klawiatury nie potrzebuje z kosmosu żeby świeciła na tryliard kolorów. C50, nie miałem już budżetu więc musiałem pójść po taniości, tak czy siak nie robie dużo zapisów więc tylko odczyt jest na poziomie wg. programu 480MB/s a o to chodziło.

Nie ma co oceniać firmy po nazwie do póki się jej nie sprawdzi, good ram ma ramy często tańsze o pare zł a działają dokładnie tak samo jak inne.

Ereboss, heh powodzenia w osiadaniu potwora. Jak już coś kupować to porządnego np. Raijintek Nemesis zajefajny cooler który wydajnością przebija nawet Silver arrowa (dotychczasowego giganta). Nie ma się co sprzeczać ale boxy są kiepskie bo takie zawsze były.

graphic.png
Opublikowano

8350 = 8320 po OC, tak samo ten cały FX9550 czy jakoś tak (ten co ma 5GHz) to podkręcony 8320/50. Ereboss będzie głośniejszy z tym AMD niż Fera2 czy Fortis, to naprawdę szumiący cooler.

Opublikowano

@Edit Zmieniam jednak ustawienia mojego składaczka xD Jednak Po zastanowieniu się lepiej dopłacić 200 zł za gtx'a 660 :P

thats.png

Opublikowano

U Intela płaci się za Nazwe "Intel" + chłodzenie BOX'owe które jest z dupy . 

A u AMD płaci się za nazwę AMD + chłodzenie i tak chodzi ciszej na procesorach Intela bo nie nagrzewają się do takich temperatur. Porównywałem oba (Phenom II x4 965BE i G860), jeden z nich to był kat dla uszu, odrzutowiec, wirówka, wiertara. Chyba wiadomo, o który chodzi : )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@up Zgodze się. Oba procesory maja coolery równe z gównem. Ja sądzę, że AMD jest wydajny lecz tańszy. Intel? Droższy ale nie raz lepszy. Pozdrawiam, jeżeli ktoś to zrozumiał xD

thats.png

Opublikowano
Droższy ale nie raz lepszy. 

Gry w których FX8350 (650-700zł) + mobo pod oc (250-300zł) + cooler (150+ zł) jest lepszy id i5 (600-700zł) + mobo (najtańsze po 150) można policzyć na palcach jednej ręki, więc akurat intel jest tańszy i prawie zawsze lepszy, jeśli chodzi o gry.

Ale po co my Ci to mówimy, w końcu ty jesteś tu znawcą i weźmiesz swój zestaw.

Opublikowano

Intel, ale drogi ja pierdole.

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4440-6m-cache-do-3-30-ghz-box-bx80646i54440-603033/

Sam go mam i wszystkie, dosłownie wszystkie gry chodzą na ultra w raz z Crysis 3. Tak BTW zestaw bez ładu i składu, grafika na GTX660, lepiej jest R9 270 i go podkręcić do ustawień z R9 270X i będzie wydajniejszy.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Gry w których FX8350 (650-700zł) + mobo pod oc (250-300zł) + cooler (150+ zł) jest lepszy id i5 (600-700zł) + mobo (najtańsze po 150) można policzyć na palcach jednej ręki, więc akurat intel jest tańszy i prawie zawsze lepszy, jeśli chodzi o gry.

Ale po co my Ci to mówimy, w końcu ty jesteś tu znawcą i weźmiesz swój zestaw.

Nie liczymy 8350 tylko tańszego 8320 (500zł), który jest praktycznie tym samym, skoro zapada decyzja o podkręcaniu. Ale co z tego, skoro i tak wychodzi drożej, cena niewiele niższa niż Xeon + MOBO. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...