Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Koszty serwera metin2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Chciał bym założyć serwer metin2, nie znam się na plikach wiec chce być sponsorem.Mam wiele ciekawych pomysłów które spodobają się i przyciągania graczy. Pytanie brzmi, ile musze uzbierać pieniędzy na dobrego dedyka i inne koszta,?

Opublikowano

Wystarczy dedyk za 4 stówki i uciagniesz 1k graczy spokojnie albo i wiecej, zostje kwestia reklamy(ok 200zł), strony www autorskiej (500zł)

i oplacenie technikow itp jezeli wynajmujesz

Opublikowano

1.5k -2k na caly serwer z reklama u youtuberow ;]

No to chyba u mnie jest jak za darmo :x

Zależnie ile chcesz graczy :)

Dedyczek z hostteam/ovh około za 600zł

Techników raczej nie wiem po co jak ktoś stawia server z myślą o 1k graczy to raczej zna się na rzeczy :)

Zrobienie plików to zależy u kogo ;) inni biorą pare tyś inni pare set zł. A inni jeszcze mniej np: ja :x

Reklama licz około 300zł

Reszta strona , hosting www, forum = 1000zł licz (z licencją IPB)

Opublikowano

No to chyba u mnie jest jak za darmo :x

Zależnie ile chcesz graczy :)

Dedyczek z hostteam/ovh około za 600zł

Techników raczej nie wiem po co jak ktoś stawia server z myślą o 1k graczy to raczej zna się na rzeczy :)

Zrobienie plików to zależy u kogo ;) inni biorą pare tyś inni pare set zł. A inni jeszcze mniej np: ja :x

Reklama licz około 300zł

Reszta strona , hosting www, forum = 1000zł licz (z licencją IPB)

jak widzę że ktoś pisze dedyk z ovh pod serwer metina to robię facepalma i wychodzę ze tematu.

*ODDAM TROCHĘ RZECZY METIN2 WIĘCEJ W OPISIE*

Opublikowano

jak widzę że ktoś pisze dedyk z ovh pod serwer metina to robię facepalma i wychodzę ze tematu.

To pozdrawiam :) Jak OVH teraz może konkurwoać z Hostteam'em :)

Zabezpieczenia serverowe mają takie same.

Opublikowano

Hostingi na forum i stronę licz po 50/60 zł na takie rzeczy nie musisz mieć z kosmosu hostingów. Aczkolwiek stronę główną to na jakimś dobry hostingu.

Dedyk za 400-800 stów będzie wystarczający.

Porządna reklama czy u marnych youtuberów? Porządna to dość wysokie koszta, u tych marnych po 1-3k subów to za 20 zł zrobią Ci serie :D

Dobry technik, ale to dobry który będzie wykonywał twoje pomysły to kwestia dogania się z Nim, na twoim miejscu bym się umówił na % z IS dla niego jakiś większy np. 60% po zwróceniu się kosztów wszystkiego.

Dodatkowe zabezpieczenia dedyka to jakieś +/- 500 zł, dokładnie nie wiem :D

No musisz mieć trochę kasy podsumowując xD

Opublikowano

i zabezpieczenia ktore oferuja bo nadal sa chujowe.

Oj uwierz mi polenizował bym :)

Weszła u nich teraz opcja Anty DDOS Pro :)

Nie powiedział bym, że mają zabezpieczenia do dupy.

Opublikowano

Co wy piszecie za farmazony lol.

Po pierwsze OVH ma zbyt mocnego firewalla pod serwer metina blokują strasznie dużo portów co jest wielkim utrudnieniem. Po drugie polecam zapoznać się z ich polityką dotycząca "gier" hostowanych na ich dedykach. I co się stanie w przypadku DDoS... Co z tego że mają mocne filtry. Jak ktoś Ci rozsadzi serwer to nie otrzymujesz od nich żadnej pomocy. A jeżeli z użycie transferu będzie zbyt duże to mogą Ci zablokować dedyka i kazać dopłacić do usługi.

Hosteam też jest do dupy nie opłaca się od nich kupować dodatkowego firewalla bo gówno daje (testowałem bot testem ). Do tego ich kompetencja jest na poziomie przedszkola. Jakiś rok temu jak jeszcze korzystałem z tego miernego hostingu prosiłem żeby moje FreeBSD przeinstalowali na debiana i co ? I nic przeinstalowali mi tylko że na Centosa bo im się pomyliło. I tak straciłem cały dzień.

Ludzie myślą że Hosteam to jacyś bogowie bo jak ktoś ma u nich serwer to nigdy nie pada.. Nie pada bo już nikt nie bawi się w ddosy. Kiedyś była taka grupa ludzi ArmagedonTeam bardziej ogarnięci będą wiedzieć ocb. I to oni były odpowiedzialni za 85% serwerów które padały. Już dawno nie zajmują się tym metinem miernym dlatego już coraz mnie serwerów odczuwa jakie kolwiek problemy.

*ODDAM TROCHĘ RZECZY METIN2 WIĘCEJ W OPISIE*

Opublikowano

Po pierwsze OVH ma zbyt mocnego firewalla pod serwer metina blokują strasznie dużo portów co jest wielkim utrudnieniem. Po drugie polecam zapoznać się z ich polityką dotycząca "gier" hostowanych na ich dedykach. I co się stanie w przypadku DDoS... Co z tego że mają mocne filtry. Jak ktoś Ci rozsadzi serwer to nie otrzymujesz od nich żadnej pomocy. A jeżeli z użycie transferu będzie zbyt duże to mogą Ci zablokować dedyka i kazać dopłacić do usługi.

Hosteam też jest do dupy nie opłaca się od nich kupować dodatkowego firewalla bo gówno daje (testowałem bot testem ). Do tego ich kompetencja jest na poziomie przedszkola. Jakiś rok temu jak jeszcze korzystałem z tego miernego hostingu prosiłem żeby moje FreeBSD przeinstalowali na debiana i co ? I nic przeinstalowali mi tylko że na Centosa bo im się pomyliło. I tak straciłem cały dzień.

Ludzie myślą że Hosteam to jacyś bogowie bo jak ktoś ma u nich serwer to nigdy nie pada.. Nie pada bo już nikt nie bawi się w ddosy. Kiedyś była taka grupa ludzi ArmagedonTeam bardziej ogarnięci będą wiedzieć ocb. I to oni były odpowiedzialni za 85% serwerów które padały. Już dawno nie zajmują się tym metinem miernym dlatego już coraz mnie serwerów odczuwa jakie kolwiek problemy.

Jak sie zyje z nimi w zgodzie to jest wszystko gładko spoko ;)

Co do Armagedon, to tylko przykrywa... o ile myslimy o tym samym

Opublikowano

Bez technika, webmastera. grafika, reklamy, licencji TS/IPB... Jeśli nie masz minimum 4-5 tys to nie masz czego szukać jako sponsor. No chyba, że trafisz na technika z dupnymi plikami, to może podołasz jego wymaganiom i zmieścisz się w 2 tys, ale serwer padnie po tygodniu. Gdybyś do mnie przyszedł z 2 tys zł to bym Cię wyśmiał i wysłał link do samej licencji TS (1500 zł) i licencji IPB (500 zł). Maszyna konkretna z firewall itp. to koszt powyżej 1200 zł i na ogół trzeba mieć kasę na 2 miesiące z góry (zależy kiedy wystartujesz serwer), bo wypłata kasy z SMS to nie jest kwestia 15 min. Na ogół kasę się ma po 9-10 każdego miesiąca. Dobra bezpieczna strona z autorską grafiką strony i skryptami na życzenie to też koszt powyżej 2 tys. Opłata technika? Technicy biorą % z serwera i wymagają wyłączności w dostępie do maszyny byś nie zapierdzielił im plików, więc nie wliczaj technika w koszta początkowe. Dobra i skuteczna reklama na YT u większych YouTuberów to też koszt powyżej 2 tys.

Dlatego serwery robi się w duetach webmaster + technik z plikami, by obniżyć niepotrzebne koszta. Ty sam przyznałeś, że nie posiadasz wiedzy, więc portfel musisz mieć gruby. Znów posłużę się przykładem, że jeśli nie pokazałbyś mi 5k na cele serwera, to nawet bym Ci nie odpisał. Jednak życzę powodzenia i wytrwałości.

//Edit.
Mój projekt jeszcze nie wystartował, a już wrzucone są w niego ponad 2 tys zł na serwery testowe i inne wydatki nie wyszczególnione powyżej. Nikt nie postawi serwera z dnia na dzień. Sklejanie dobrego serwera trwa minimum 3 miesiące (chyba że lecisz na gotowcach, ale wtedy serwer jest na ogół na tydzień).

Porty blokowane sam sobie ustalasz w oddzielnym panelu. Jak ktoś nie potrafi czytać, to nadal używa starego, więc to jego problem.

Co się stanie w przypadku DDoS? Dostaniesz maila z info o ataku i wsio. Kiedyś blokowali takie maszyny chcąc wyeliminować powód ataków. Od lipca/sierpnia 2013 po głośnej zadymie w OVH (zainteresowani wiedzą o co chodzi bo dostali maila), użytkownicy poszli na ugodę z serwerownią, która bierze od tamtego czasu odpowiedzialność za DDoS (dlatego teraz w usłudze są filtry anty DDoS).

W OVH nie otrzymujesz pomocy? Jak nie znasz języka to tak jest. Ja nigdy nie czekałem na pomoc dłużej niż 30 min przykładowo gdy prosiłem o wymianę płyty głównej i interface sieciowego. Po 20 min maszyna była gotowa z wymienionym dodatkowo RAM i zasilaczem. Nie potrafię powiedzieć nic złego na ta serwerownię, a współpracuję już z nią 2.5 roku bez przerwy.

Tmtww6d.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...