Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer dedykowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czy OVH poprawił swoją ofertę zabezpieczeń maszyny , czy te podstawowe zabezpieczenia coś dają ?

I ogólnie jak u nich z pomocą przy DDos. Ogólnie czy opłaca się u nich stawiać maszynę

Prosiłbym o odpowiedzi kogoś kto jest w temacie a nie mniema że tak może być ;P

Opublikowano

Jeśli chodzi o zabezpieczenia to lepszą ofertą dysponuje

na pewno hosteam:

http://hosteam.pl/

Poprawili co prawda zabezpieczenia, jednak jeśli myślisz

o jakimś większym serwerze z dużą ilością osób to nie polecam

u nich wykupywać maszyny ani zabezpieczeń.

Opublikowano

Jeśli chodzi o zabezpieczenia to lepszą ofertą dysponuje

na pewno hosteam:

http://hosteam.pl/

Poprawili co prawda zabezpieczenia, jednak jeśli myślisz

o jakimś większym serwerze z dużą ilością osób to nie polecam

u nich wykupywać maszyny ani zabezpieczeń.

OVH ma teraz dobre zabezpieczenia przed atakami i mają lepsze serwery. Hosteam odpada ze względu na brak dysków ssd i raidów, baza tam się dusi wręcz.

Opublikowano

W OVH trzymaliśmy concordie i mortisa, przy poważnych atakach najzwyczajniej ograniczyli łącze do 100mb/s. Nic nie robili tylko gadali. Po przeniesieniu serwerów do hosteamu było ok, więc polecam właśnie tę firmę.

ps. możliwe, że w OVH po tej przerwie coś się zmieniło, ale i tak wątpię, żeby zwiększył im się zapał do pracy, jedynie mają nowe serwery

graphic.png

i7-6700K l MSI GTX 1080 X l 2x8GB 3000MHz l MSI Z170A l SSD HyperX 240GB

Opublikowano

W OVH trzymaliśmy concordie i mortisa, przy poważnych atakach najzwyczajniej ograniczyli łącze do 100mb/s. Nic nie robili tylko gadali. Po przeniesieniu serwerów do hosteamu było ok, więc polecam właśnie tę firmę.

ps. możliwe, że w OVH po tej przerwie coś się zmieniło, ale i tak wątpię, żeby zwiększył im się zapał do pracy, jedynie mają nowe serwery

Zmieniło się i to dużo.

Opublikowano

OVH i HosTeam to potężne strony oferujące takie cuś. Jednak jak trzeba zabezpieczeń to HosTeam. Taniej OVH. Takie jest przynajmniej moje zdanie :) patrz na opinie w googlach ;) wpisy te starsze mają gorszą opinie, jednak te nowsze wpisy same pozytywy na OVH. Także rzeczywiście musiało się coś zmienić :)

Opublikowano

OVH ma teraz dobre zabezpieczenia przed atakami i mają lepsze serwery. Hosteam odpada ze względu na brak dysków ssd i raidów, baza tam się dusi wręcz.

OVH ma maszyny o duzo wiekszych parametrach w ofercie anizeli Hosteam co idzie za cena i jakoscia uslug.

Nikt o zdrowych zmyslach nie trzyma w OVH duzych projektow, w Hosteam bez problemu mozna dostac serwery z dyskami SSD spiete w RAID panie kolego (seria JUST chociazby pomijajac oferte custom)

to ze komus baza danych nie wyrabia to ma bardzo wiele roznych powodow np. brak optymalizacji OS jak i demona bazy danych, mozliwe tez ze procesor nie wyrabia ale przy max 2000-2500 realnych graczy spokojnie bez problemu maszyna powinna dawac rade, chyba ze jakis geniusz stawia serwer na atomie to juz inna sprawa....

co do aktualnej jakosci OVH wystarczy popatrzyc na serwery ktore probowaly startowac w tamtym tygodnie jakie maja/mialy problemy z atakami

niektorzy twierdza ze wystarczy wykupic filtr w hosteam i potem w razie ataku dzwonic do DC, bzdura...

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

Nie przypominam sobie, abym miał jakiekolwiek problemy z bazą np. na Balantii. Grało tam codziennie po 2 tysiące osób patrząc z perspektywy USER_COUNT, a wszystko śmigało i hulało. W dodatku to chyba wina konfiguracji.. skoro przy 700 osobach dusi Ci się baza.

Prawdziwe, żywe, czarne... duchy? Czujesz to?

Opublikowano

Mam tu na myśli serie grand. :v Przy dwóch serwerach serwer się dusil, Ale już ogarniete. OVH daje dobre serwery, z atakami też nie ma problemów.

Opublikowano

Uwielbiam ludzi, którzy negatywnie oceniają OVH, bo jakiś random projekt prowadzony przez technika w 2 lewymi rękami pada po 3 dniach. Projekt, na który zostało przeznaczone w sumie 800 zł z kieszonkowych... Pokażcie przynajmniej 1 serwer z serii HG (OVH), który miał problem z DDoS lub brakiem wydajności po 1 grudnia 2013 rok (nowa oferta). Pokażcie też poziom obciążenia na takiej maszynie przy 1k graczy. Za kwotę, za która macie potężną maszynę w OVH macie zabawkę w Hosteam, z która dopiero są problemy. Jak ktoś nie zna języka ANG to jego problem, że się nie dogada z moim zdaniem ogarniętymi technikami z OVH.

Opublikowano

Uwielbiam ludzi, którzy negatywnie oceniają OVH, bo jakiś random projekt prowadzony przez technika w 2 lewymi rękami pada po 3 dniach. Projekt, na który zostało przeznaczone w sumie 800 zł z kieszonkowych... Pokażcie przynajmniej 1 serwer z serii HG (OVH), który miał problem z DDoS lub brakiem wydajności po 1 grudnia 2013 rok (nowa oferta). Pokażcie też poziom obciążenia na takiej maszynie przy 1k graczy. Za kwotę, za która macie potężną maszynę w OVH macie zabawkę w Hosteam, z która dopiero są problemy. Jak ktoś nie zna języka ANG to jego problem, że się nie dogada z moim zdaniem ogarniętymi technikami z OVH.

pokaz mi serwer metina ktory po 1 grudnia 2013 stoi na maszynie z oferty HG, napisz jakie ma parametry, jaka jest cena i jakie jest realne obciazenie na tej maszynie, wnioskujac z Twojego posta masz takie informacje. szczerze jestem bardzo ciekawy co napiszesz bo ja osobiscie nie mam dostepu do takich danych!

zgadzam sie ze gigantycznym problemem w swiecie metina jest to tez osoby ktore maja pojecie o konfiguracji maszyn sa moze 2-3 osoby a reszta nie ma o tym pojecia chociaz co innego probuja udowadniac na kazdym kroku, czego dobitnym przykladem sa np. serwery metina ktore wystartowaly w tamtym tygodniu

mysle ze nikt nie podwaza umiejetnosci i kompetencji technikow z OVH, tak samo jak nikt nie podwaza kompetencji technikow z Microsoftu a wszyscy wiemy jak wyglada produkt finalny, OVH to moloch ktory ma kompletnie gdzies klienta

Endymion_ pisales ze juz problemy ogarniete, ja tymczasem widze ze gracze dalej pisza o lagach i wywalaniu z serwera... chyba faktycznie tam konfiguracja kuleje i to znacznie...

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

No ceny na OVH nie są małe bo jeżeli chciałbym wsiąść maszynę na miesiąc to 450zł +500zł instalacja. to jest prawie 1k zł a nie wiem jak tam z zabezpieczeniami. Ogólnie dawniej miałem tam jakiegoś vps później serwa na Hosteam maszyna z i7 wyrabiała bez najmniejszego laga (+- 2000-3000 osó B). lecz minusem było nie wykupienie lepszego firewalla ;/ i serw padł bo graczy wkurzały ciągłe DDos.

Z tego co pamiętam jak padł hosteam na 30 min to Virtual, imetin i jeszcze kilka bardo znanych serwerów też padło a gdy Hosteam naprawił już problem każdy z tych serwerów zaczął działać więc jedyne co mi się  nasuwa to to że te serwery korzystają z usług Hosteam

Opublikowano

No ceny na OVH nie są małe bo jeżeli chciałbym wsiąść maszynę na miesiąc to 450zł +500zł instalacja. to jest prawie 1k zł a nie wiem jak tam z zabezpieczeniami. Ogólnie dawniej miałem tam jakiegoś vps później serwa na Hosteam maszyna z i7 wyrabiała bez najmniejszego laga (+- 2000-3000 osó B). lecz minusem było nie wykupienie lepszego firewalla ;/ i serw padł bo graczy wkurzały ciągłe DDos.

Z tego co pamiętam jak padł hosteam na 30 min to Virtual, imetin i jeszcze kilka bardo znanych serwerów też padło a gdy Hosteam naprawił już problem każdy z tych serwerów zaczął działać więc jedyne co mi się  nasuwa to to że te serwery korzystają z usług Hosteam

Rozpierdala mnie jak ktoś piszę, że miał po 2 - 3k online na serwerze, a o serwerze cicho.

Prawdziwe, żywe, czarne... duchy? Czujesz to?

Opublikowano

pokaz mi serwer metina ktory po 1 grudnia 2013 stoi na maszynie z oferty HG, napisz jakie ma parametry, jaka jest cena i jakie jest realne obciazenie na tej maszynie, wnioskujac z Twojego posta masz takie informacje. szczerze jestem bardzo ciekawy co napiszesz bo ja osobiscie nie mam dostepu do takich danych!

zgadzam sie ze gigantycznym problemem w swiecie metina jest to tez osoby ktore maja pojecie o konfiguracji maszyn sa moze 2-3 osoby a reszta nie ma o tym pojecia chociaz co innego probuja udowadniac na kazdym kroku, czego dobitnym przykladem sa np. serwery metina ktore wystartowaly w tamtym tygodniu

mysle ze nikt nie podwaza umiejetnosci i kompetencji technikow z OVH, tak samo jak nikt nie podwaza kompetencji technikow z Microsoftu a wszyscy wiemy jak wyglada produkt finalny, OVH to moloch ktory ma kompletnie gdzies klienta

Nie śledzę rynku obecnie powstających serwerów Metin2, bo to mnie zupełnie nie interesuje. Siedzę w OVH 2.5 roku. Posiadałem serwer 1.3k online na maszynie ze starej oferty OVH, gdzie było 64 GB RAM, 2x 8 rdzeniowy 16 wątkowy Xeon E5 i 10 GBPS łącze na wejściu przy 300 MBPS na wyjściu - więc dużo słabsza oferta od obecnych. Obciążenie maszyny przez serwer gry oraz TS nigdy chyba nie przekroczyło 10%, praktycznie zawsze z wyjątkiem dnia startu wykres był tak poziomy, że zlewał się z osią OX. Stary firewall sprawiał, że przepustowość na wyjściu była redukowana z 300 MBPS na 100 MBPS, a nigdy nie było lagów (Hosteam teraz daje szaleńcze 120 MB lub 150 MB podczas gdy obecnie OVH daje 500). Z atakami DDoS trzeba było walczyć na swoją rękę (nie tak jak teraz), lecz wewnętrzne regułki z PF'a + CISCO + 10 GBPS sprawiły, że maszyna nie padła ani razu od ataków DDoS. Teraz oferta OVH jest pod każdym względem lepsza, więc nie ma opcji, by wydajność maszyn była słabsza. Podałem datę 01.12.2013, ponieważ w tym dniu w pełni pojawiła się oferta z filtrami DDoS, które wcześniej były piętą achillesową serwerowni OVH.

Jeśli chodzi o techników z OVH. Powstał mit, że są niepomocni, bo nie robią wszystkiego za takiego pana XYZ, który myśli, że cała serwerownia teraz pracuje dla niego.. OVH to dużo większa serwerownia od Hosteam i tam technicy pomagają, gdy faktycznie potrzebujemy pomocy i nigdy mi nie odmówiono wsparcia, które zawsze pojawiało się w przeciągu 30 min na ogół od techników Zied lub Arafet. Nigdy też nie została mi naliczona ani 1 złotówka za pomoc techniczną. Bądźmy poważni... to nie plac zabaw dla dzieci. Ostatnio ktoś płakał, że OVH jest do dupy, bo nie chcieli mu apache zainstalować... nóż się sam w kieszeni otwiera.

Ktoś wyżej pisał, że miał serwer w OVH i mu nie wydalał etc. Jak się oszczędza, to nie ma się prawa narzekać. Jeśli to była maszyna HG z nowej oferty, to wyślę skrzynkę wódki pod wskazany adres (wiem, że tak nie było, bo pamiętam serwer Concordia). Taka maszyna ogarnie X serwerów z  XX XXX osób na każdym z nich. Żeby uceglić taką maszynę atakami DDoS potrzeba dużo więcej niż botnety.

Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to zapraszam na PW.

Opublikowano

zalozmy ze za serwer HG placiles np. 1500 zl miesiecznie, maszyna miala obciazenie na poziomie 10-20%. to ja sie pytam czy tego samego nie dalo sie osiagnac na maszynie za 800 zl? twierdzisz ze znasz sie na temacie a Twoja maszyna byla obciazona w 10%, to czemu sobie nie kupiles wiekszej maszyny aby byla obciazona tylko w 5%?

po co strzelac z armaty do wrobla? dzisiaj na szczescie co bardziej ogarnieci nie patrza czy maja 16 gb ram czy 128 gb ram, dzisiaj sie maszyne dobiera do projektu + wpiecie do polskich wezlow ruchu co oferuje Hosteam a czego nie ma w OVH

Opublikowano

moim zdaniem lepszy jest OHV co do tej firmy poprawili zabezpieczenia tej drugiej firmy nie znam więc się o niej wypowiadać nie będę

srednio.gif

[50]+ [100]+ [150]+ [200]+ [250]+ [300]+ [350] +[400]+ [450]+ [500]+ [550]+[600]+ [650]+ [700]- [750]- [800]- [850]-

Nie bądź luj daj LAJKA

Opublikowano

a poza tym moim drodzy, ciekawe czemu jeli OVH jest takie rewelacyjnie cenowo i technicznie, super tanie i wydajne maszyny i super zabezpieczenia to czemu mpcforum przezywajace ostatnio tak duze problemy z atakami nie poszlo wlasnie do OVH?

Opublikowano

zalozmy ze za serwer HG placiles np. 1500 zl miesiecznie, maszyna miala obciazenie na poziomie 10-20%. to ja sie pytam czy tego samego nie dalo sie osiagnac na maszynie za 800 zl? twierdzisz ze znasz sie na temacie a Twoja maszyna byla obciazona w 10%, to czemu sobie nie kupiles wiekszej maszyny aby byla obciazona tylko w 5%?

po co strzelac z armaty do wrobla? dzisiaj na szczescie co bardziej ogarnieci nie patrza czy maja 16 gb ram czy 128 gb ram, dzisiaj sie maszyne dobiera do projektu + wpiecie do polskich wezlow ruchu co oferuje Hosteam a czego nie ma w OVH

a poza tym moim drodzy, ciekawe czemu jeli OVH jest takie rewelacyjnie cenowo i technicznie, super tanie i wydajne maszyny i super zabezpieczenia to czemu mpcforum przezywajace ostatnio tak duze problemy z atakami nie poszlo wlasnie do OVH?

Na pierwsze pytanie prosta odpowiedź - ze względu na "rurkę" 10 Gbps, która wcześniej była tylko na maszynach HG, a teraz jest nadal na HG i jednej maszynie z serii EG. Nie bawi mnie łącze 1 Gbps, dlatego nie wybieram maszyn za 800 zł, lecz te droższe z przepustowością na wejściu 10 Gbps i 500 Mbps na wyjściu do graczy. 

OVH nie jest takie rewelacyjne cenowo, ponieważ dochodzą koszta instalacyjne, które przy niektórych ofertach są wartości miesięcznego abonamentu danej maszyny (maszyna HG miesięcznie netto kosztuje nas 1211 zł + instalacja 1199zł) co daje 2400+ zł za pierwszy miesiąc. W Hosteam zapewne za taką konfigurację zapłacilibyśmy jeszcze więcej. Czemu MPC nie przeszło na OVH? To akurat pytanie nie do mnie. :)

Mam nadzieję, że odpowiedź Cię zadowoliła.

Opublikowano

Twoja argumentacja jest logiczna ale tylko pozornie. Mowisz o laczu 10 Gbps i ze placisz za to okreslona kwote, a ja sie pytam po co Ci lacze 10 Gbps? jaki realny poziom lacza zuzywasz? bo ja Ci moge powiedziec do czego realnie moge uzyc lacze 10 Gbps a nawet 20 Gbps i od razu powiem ze nie chodzi o zaden DDoS :)

btw. ciesze sie ze ta rozmowa nie przybrala formy pyskowki, szacunek dla Ciebie za to!

Opublikowano

Rozpierdala mnie jak ktoś piszę, że miał po 2 - 3k online na serwerze, a o serwerze cicho.

A słyszałeś o PolishWorld ?

Opublikowano

Twoja argumentacja jest logiczna ale tylko pozornie. Mowisz o laczu 10 Gbps i ze placisz za to okreslona kwote, a ja sie pytam po co Ci lacze 10 Gbps? jaki realny poziom lacza zuzywasz? bo ja Ci moge powiedziec do czego realnie moge uzyc lacze 10 Gbps a nawet 20 Gbps i od razu powiem ze nie chodzi o zaden DDoS :) btw. ciesze sie ze ta rozmowa nie przybrala formy pyskowki, szacunek dla Ciebie za to!

Gdy w OVH nie było zabezpieczeń anty DDoS to łącze 10 Gbps + CISCO firewall z OVH i PF zainstalowany na maszynie dawało bezpieczeństwo identyczne do tego, co oferował w tamtym czasie Hosteam. Maszyny z 1Gbps nie wydalały i padały. Obecnie firewall oferowany przez serwerownie w połączeniu z rurką 10 Gbps (bez CISCO bo teraz ogranicza standardowe 500 Mbps do 100Mbps) i regułkami PF daje bardzo dobre zabezpieczenie, moim zdaniem lepsze od oferowanych obecnie przez Hosteam. Za bezpieczeństwo się płaci i na tym nie warto oszczędzać, a przynajmniej ja nie zamierzam. 10 Gbps to tylko zabezpieczenie, bo wystarczyłoby 1 Gbps na potrzeby serwera. Ważna jest przepustowość na wyjściu do graczy, a OVH oferuje ponad 3 razy wyższą.

10 Gbps+ używa się do bramek filtrujących, ale to zwiększa ping. Opłacalne jest to jeśli ktoś ma dużą ilość maszyn, a nie chce dużo płacić, by dla każdej wykupić pełny pakiet zabezpieczeń. Skoro serwery Metin2 często są atakowane przez gimbusy z botnetami to logicznym jest, by właśnie wybrać maszynę, która nie drgnie. Poza tym nikt nie powiedział, że na 1 maszynie może stać tylko serwer Metin2 (zwłaszcza jeden). Wystarczy pomyśleć.

Ogólnie ten temat znajduje się w dziale, którego nie śledzę, więc w celu dalszej kontynuacji rozmowy zapraszam na PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...