Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co sądzicie o Rolnictwie?

Dzeki Czan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nietypowy temat na tym forum, ale chciałbym się  zapytać co sądzicie o tej robocie i czy nie wiem jak by tu powiedziec czy uwazacie ze np rolnicy sa bogaci bo dostaja jakies dotacje z uni spotkalem sie z takim stwierdzeniem ,ze luzie tak uwazaja. Oglonie o tej całej pracy się wypowiedzcie  ,może  macie rodzinę co tym  się zajmuje chciałbym znać wasze zdanie o tym.

1373701876-U969346.jpg

Opublikowano

Myślisz, że ile jest rolników? Ogrom. Ale rzeczywiście, nawet bardzo duża część z tego ogromu dostaje dotacje. Na przykład znam takiego człowieczka kilometr od mojego miejsca zamieszkania. Niby taki rolnik a posiada drogie auto i chodzi gdzieś w garniturku z komóreczką... O gangsterstwo bym go nie podejrzewał xD

Na pewno lepiej mu się powodzi niż komukolwiek z mojej ulicy.

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

Powiem ci tyle biednego rolnika nie ma i nikt mi nie powie. Moze zyje biednie i skormnie ale kase odklada pewnie. I nas to jezdza najnowszymi ciagnikiami , samochody nowe kupuja domy remntuja no i z kad haj$ ?

"Upadli powstaną"

Opublikowano

Powiem ci tyle biednego rolnika nie ma i nikt mi nie powie. Moze zyje biednie i skormnie ale kase odklada pewnie. I nas to jezdza najnowszymi ciagnikiami , samochody nowe kupuja domy remntuja no i z kad haj$ ?

"z kad hajs" ? z kadowni ....

@Jeśli rolnicy chodzą do pracy + prowadza gospodarstwo z rodzina, to na pewno im nie jest biednie ;D

1377808813-U903831.png

Opublikowano

Jeśli myślisz że można prowadzić opłacalne gospodarstwo, i chodzić do pracy to mało wiesz.

Opublikowano

Jeśli myślisz że można prowadzić opłacalne gospodarstwo, i chodzić do pracy to mało wiesz.

Tia, a domy i kombajny sie same kupujo

#pls pls pls

@tak, uwazam sie rolnicy sa bogaci

1377808813-U903831.png

Opublikowano

Tia, a domy i kombajny sie same kupujo

#pls pls pls

@tak, uwazam sie rolnicy sa bogaci

A no właśnie, maszyny rolnicze. Utrzymanie gospodarstwa kosztuje grube hajsy:

- maszyny rolnicze

- paliwo do maszyn

- konserwacja maszyn

- wykarmienie zwierząt

- leczenie i szczepienie zwierząt

- itd.

Do tego praca w gospodarstwie jest pracą tak absorbującą, że rolnik nie ma opcji sobie dorabiać. Mieszkam w gminie wiejskiej, znam wielu rolników, żadnemu się nie przelewa, mają mało pieniędzy, mimo iż przy gospodarstwach pracując całe rodziny. Dzieci rolników z mojej okolicy nie chcą odbierać pałeczki po ojcach i matkach, bo wiedzą że czekało by ich ciężkie i skromne życie.

Opublikowano

No gdyby nie Rolnicy, to by gówno było nic nie było.

Kiedyś od razu nie było miast tylko wsie .

Rolnicy zwykle nie są biedny, nie którzy jeżdżą furami, traktorki maja wyjebane :-)

Opublikowano

Rolnicy są bogaci. Sam mieszkam na wsi, lecz moja rodzina ani ja nie jesteśmy rolnikami, wszyscy normalnie pracują. Znam wielu rolników i każdy z nich posiada po 3 ciągniki każdy warty +/- 100/150tys zł + Dobre auta i okazałe domy. Jak już ktoś wyżej pisał, na pierwszy rzut oka nie widać po nich bogactwa a raczej skromność i biedę, ale to tylko pozory. Generalnie jest to bardzo opłacalne więc jeżeli ktoś w tym siedzi, to niech się cieszy, bo w innej robocie byli by wykorzystywani do granic możliwości za 1300zł miesięcznie, a rolnik i siebie może robić co chce i kiedy chce.

Opublikowano

z 3 hektarowego gospodarstwa można osiągnąć od 20 -100k rocznie .  Dlaczego taka duża rozbieżność ? Wszystko zależy od  roku (ceny towaru , kataklizmy )  oraz gdzie to sprzedaż . 

Te śmieszne dofinansowania z  katastrofy unijnej to zwykłe ochłapy  w stosunku do innych krajów . I te śmieszne prawa .

Opublikowano

Wszystko zależy też od sytuacji politycznej np. Teraz kiedy jest embargo na mięso Polskie do Rosji, to hodowcy trzody chlewnej odnoszą straty, a u Ruskich zajadali się naszym mięchem, póty ta niby wielka afera z chorobą świń nie wybuchła.

Opublikowano

nie powiedziałbym że jeśli ktoś jest rolnikiem to mu się przelewa, na wsiach wokół mojego zamieszkania jest dużo rolników lecz widać że im się nie przelewa :> chodzi mi tu o prawdziwego rolnika, ciężka praca, wgl. przykładem jest film Zróbmy Sobie Wnuka czy jakoś tak, gościu był zadłużony bo kupił nowy traktor, niby film, stary ale no jednak takie są realia w tym kraju, za granicą na pewno byłoby lepiej :>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...