Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak edytowac tekstury w Photoshopie przy użyciu plików .obj- Poradnik by FeistyGraphic

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

1397868289-U247153.png

Witam, w tym poradniku pokażę, jak łatwo i przyjemnie edytować tekstury metin2 w programie Adobe Photoshop

przy użyciu ułatwiającego cały proces podglądowi. Do pracy będziemy potrzebować:

1397868744-U247153.pngAdobe Photoshop Cs6 lub CC

1397868744-U247153.png Konwerter granny

1397868744-U247153.png3dmax'a najlepiej 2007
1397868744-U247153.pngplugin do photoshopa obsługujący pliki dds

1397868744-U247153.pngplugin gr2 3dmax

Download powyższych programów znajdziecie na samym dole tutoriala. Zapraszam do przejrzenia.

Zaczynamy
W pierwszej kolejności otwieramy odpowiedni model gr2 (np kostiumu) w 3d'maxie przy użyciu oczywiście konwertera granny.

Zapisujemy go, jako plik .obj przy użyciu opcji PLIK-EKSPORTUJ

Plik obj otwieramy normalnie w Adobe Photoshop

1397868319-U247153.png

Po prawej stronie mamy zakładki. Wybieramy "3D", a następnie zaznaczamy opcje "infinite Light".

Musimy lekko zmienić światło w naszym obiekcie 3D, by łatwiej nam się pracowało.

1397868336-U247153.png

Powyżej pokażą się nam takie o to opcje. Wybieramy "Blue Lights/Niebieskie Światła"

1397868348-U247153.png

U dołu dojdą nam dwa dodatkowe "infinite Lights". Naciskamy na każdy po kolei i zmieniamy ich kolor z niebieskiego na biały.
(powyżej jest taka możliwość)

1397868361-U247153.png

Dzięki temu nasz obiekt jest oświetlony jasnym, białym światłem z każdej strony co ułatwia nam prace i podgląd edycji.
UWAGA! Jeżeli zostawicie ustawienia światła bez zmian weźcie pod uwagę, że w oryginale projekt będzie trochę ciemniejszy.

1397868375-U247153.png

Przenosimy się teraz na zakładkę "Layers/Warstwy" i dwukrotnie naciskamy na nazwę tekstury przypisanej do obiektu.

1397868390-U247153.png

Otworzy się ona nam w nowym dokumencie.
Wybieramy dokument z naszym obiektem 3D i wchodzimy w Okno-Rozmieść- Dwa poziome

1397868402-U247153.png

Dzięki temu mamy podgląd zarówno na dokument z obiektem 3D, jak i z jego teksturą.

1397868414-U247153.png

Wybieramy dokument z naszą teksturą i umieszczamy na nim plik tekstury .dds.

Plik-Umieść

Odpowiednio dopasowujemy do całej powierzchni (w oryginale jest trochę mniejsza) poprzez transformacje CTRL+T

1397868427-U247153.png

Teraz wystarczy, że zapiszemy dokument z teksturą "CTRL+S". Zauważymy, że "nadpisała" się ona na obiekt 3D.

Proszę nie przejmować się teksturą na twarzy. W oryginale, po zapisaniu jej nie będzie.

1397868440-U247153.png

Nasz obiekt 3D możemy dowolnie obracać, by zobaczyć efekty naszej pracy. Służy do tego narzędzie "Move tool" (skrót "V") oraz opcje na górze.

1397868453-U247153.png

Teraz możemy dowolnie modyfikować naszą teksturę, zmieniać jej kolor, dodawać jakieś elementy graficzne. Wystarczy tylko, że ją zapiszemy

(CTRL+S), a efekt pojawi się na modelu 3D.

UWAGA! Modyfikujemy tylko teksturę, a nie obiekt 3D. Jeżeli usuniecie część tekstury w grze będzie w tym miejscu biała lub czarna plama.

1397868465-U247153.png

Teraz wystarczy, że zapiszemy nasza teksturę, jako plik .dds i wrzucimy do clienta!

Potrzebne materiały:

Konwerter granny i opis jego użycia
http://www.mpcforum.pl/topic/932187-dl-konwerter-granny-26-to-24-by-ricky92/

Plugin gr2 do 3dmax'a
http://www.mpcforum.pl/topic/669778-tut-plugin-gr2-export-do-3ds-max-7/

Opis, jak korzystać z konwertera granny i 3d'maxa
http://www.mpcforum.pl/topic/282565-tut-tworzenie-nowych-fryzur/

3dmax 2007

http://chomikuj.pl/SeGeMeRe/Programy/Grafika+3D/3D+Studio+Max+7

Plugin dds.

https://developer.nvidia.com/nvidia-texture-tools-adobe-photoshop

Pozdrawiam i mam nadzieje, że się przyda :)

Opublikowano

Bardzo ładnie opisany poradnik, teraz Ci co piszą "brzydka tekstura, nie użyje" mogą sobie ją łatwo zmienić.

Świetnie, oczywiście +.

Wejdź na naszego FanPage'a i daj lajka, śledź nas na bieżąco!

Nowy serwer metin2, już wkrótce !

Link w profilu :)

Opublikowano

o.O, zajebiste ;d 
Na pewno skorzystam z tutka, ogółem fajnie - Wszystko napisane czarno na białym, przejrzyste, zrozumiałe ;3.
Zostawiam +.. :)

xq0lgJF.png

Opublikowano

No i to jest poradnik, krótki treściwy i dość sporo można się dowiedzieć i znaleźć kilka przydatnych rzeczy.

Ja osobiście, nie mogłem nigdy znaleźć pluginu obsługującego dds do photoshopa co mnie irytowało i musiałem obchodzić to na około.

Zostawiam +

xb4c9CP.png

Serwer, który sprawi, że przypomnisz sobie dlaczego zacząłeś grać w metina :) 

Opublikowano

Taka mala jeszcze ciekawostka:
W Mt2 nie ma modelu gr2 twarzy. Jeżeli chcecie edytować sobie twarzyczki, to wystarczy, że otworzycie jakąś zbroje lub kostium w 3dmax'ie (oczywiście cały model musi zawierać również głowę) i najzwyczajniej w świecie usuniecie resztę modelu, poza głową: I taka twarzyczkę zapiszecie, jako plik .obj.. Później wystarczy, że powyższym sposobem, opisanym w tutorialu wrzucicie odpowiednią teksturę xx_face.dds.

Jak komuś nie chce się bawić to proszę bardzo, twarzyczki, które kiedyś "wycięłam":

http://www51.zippyshare.com/v/84027413/file.html
https://www.virustotal.com/pl/file/9ec96f7600d73fe6f6b133a929fe4945584841ddcd3b062bdad865a3ecaaeab7/analysis/1397907694/
Opublikowano

Sposób dobry. Na ogół pracowałem na teksturze znajdującej się w folderze docelowym danego modelu. Po każdym zapisie włączałem model GR2 i sprawdzałem zmiany. Twój sposób jest zdecydowanie wygodniejszy i chyba pora załatwić sobie licencje do Cs6. Jak najbardziej +.

//Edit. Zamiast Maxa 2007 polecam każdą wersję 2010+. Zainteresowani będą wiedzieć czemu.

Opublikowano

Sposób dobry. Na ogół pracowałem na teksturze znajdującej się w folderze docelowym danego modelu. Po każdym zapisie włączałem model GR2 i sprawdzałem zmiany. Twój sposób jest zdecydowanie wygodniejszy i chyba pora załatwić sobie licencje do Cs6. Jak najbardziej +.

//Edit. Zamiast Maxa 2007 polecam każdą wersję 2010+. Zainteresowani będą wiedzieć czemu.

Nie jestem pewna, czy cs6 jest teraz możliwy do kupienia, a jeśli już czy przypadkiem nie podlega tej nowej zasadzie (płacisz za miesiąc korzystania, a nie za sam program). Co do CC to osobiście go nie mam ani w domu, ani w pracy, ale pod kątem opcji 3D raczej się nie zmienił, więc możesz go spokojnie używać. Plugin dds powinien spokojnie pójść i na CC, a jak nie, to na pewno już powstał jakiś nowszy. No chyba, że masz licencje i korzystasz z Cs5, to wtedy niestety musisz myśleć o nowszej wersji. Obydwoje raczej wiemy, jak uboga w tej wersji była opcja 3D :)

Opublikowano

Nie jestem pewna, czy cs6 jest teraz możliwy do kupienia, a jeśli już czy przypadkiem nie podlega tej nowej zasadzie (płacisz za miesiąc korzystania, a nie za sam program). Co do CC to osobiście go nie mam ani w domu, ani w pracy, ale pod kątem opcji 3D raczej się nie zmienił, więc możesz go spokojnie używać. Plugin dds powinien spokojnie pójść i na CC, a jak nie, to na pewno już powstał jakiś nowszy. No chyba, że masz licencje i korzystasz z Cs5, to wtedy niestety musisz myśleć o nowszej wersji. Obydwoje raczej wiemy, jak uboga w tej wersji była opcja 3D :)

na cc nie działa plugin dds, i  nie ma oficjalnej wersji tego pluginu niestety :<

aFMA3pg.png

Opublikowano

Ja mam takie szczęście, że jedyne co muszę zrobić to złożyć wniosek do dziekanatu o klucz licencyjny do Cs6. Zmiany między Cs5 a Cs6 moim zdaniem są zbyt duże, by porównywać te niby bliźniacze wersje. Co do CC... nie porywa mnie ta wersja/usługa. Tak jak już pisałem, jest to duże ułatwienie i zapewne się pobawię w ten sposób w wolnym czasie.

Opublikowano

na cc nie działa plugin dds, i  nie ma oficjalnej wersji tego pluginu niestety :<

To jeszcze pozostaje opcja zapisu tekstury w 3dmaxie, jako jpg, a później, jako dds. (chyba, coś kojarzę, że taka opcja była).

Opublikowano

To jeszcze pozostaje opcja zapisu tekstury w 3dmaxie, jako jpg, a później, jako dds. (chyba, coś kojarzę, że taka opcja była).

Lub posłużenie się dowolną starszą wersją PhotoShop na której działają pluginy DDS. Jak nie drzwiami to oknem, byle znaleźć się w środku.

Opublikowano

Lub posłużenie się dowolną starszą wersją PhotoShop na której działają pluginy DDS. Jak nie drzwiami to oknem, byle znaleźć się w środku.

Nie zainstalujesz dwóch, różnych wersji photoshopa na jednym kompie (chyba, że masz dwa kompy), więc reasumując tym sposobem może i masz plugin dds, ale kosztem opcji 3D, które poniżej 6 sa cholernie ubogie.

Wersje portable.

Tez w sumie racja.
Opublikowano

Nie zainstalujesz dwóch, różnych wersji photoshopa na jednym kompie (chyba, że masz dwa kompy), więc reasumując tym sposobem może i masz plugin dds, ale kosztem opcji 3D, które poniżej 6 sa cholernie ubogie.

Wersje portable.

Opublikowano

No i to jest poradnik :)

Nie wiedziałem o takiej opcji w ps'e, przy następnym projekcie będę z tego korzystał!

Dziękuje za poradnik!

Pozdrawiam :P

Opublikowano

Bez 3ds maxa także da się to zrobić ale o możliwości załadowania modelu w ps'ie pierwszy raz słyszę ;p Łapaj plusa :)

^^

Opublikowano

Fajny poradnik pewnie 50% os nie skorzysta a 10% będzie tworzyło tekstury na które nie będzie dało sie patrzeć ze tak to ujme.

Ale za świetnie zapisany poradnik + zastawiam, zasluzylas :)

Powodzenia i pozdrawiam!

Opublikowano

Fajny poradnik pewnie 50% os nie skorzysta a 10% będzie tworzyło tekstury na które nie będzie dało sie patrzeć ze tak to ujme.

Ale za świetnie zapisany poradnik + zastawiam, zasluzylas :)

Powodzenia i pozdrawiam!

Od czegoś trzeba zacząć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...