Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Tworzenie Nowych Fryzur

Quartzite

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam pokaże wam jak robić nowe fryzury

będzie nam potrzebny:

-3ds max 7

-expotron

-plugin do importowania kości

Download:

Skan:

-Gr2 Mesh Converter do pobrania na tej stronce:

http://gr2decode.altervista.org/download.html

1.Gr2 Mesh Converter

ten program jest nam potrzebny, aby przerobić modele na takie które będzie się dało otworzyć w 3ds max.

jeżeli robimy fryzure dla wojownika to kopiujemy którykolwiek jego model (warrior_novice.gr2, warrior_4-1.gr2 itp.) z ymir work/pc/warrior do folderu z converterem.

następnie łapiemy kursorem nasz model i przeciągamy go na plik o nazwie "grnreader"

powinny pojawić się 2 pliki: .smd i .ms

2.3DS Max

uruchamiamy program i przeciągamy plik .ms do 3ds max, powinniśmy otrzymać takie coś:

fhdxgvr.jpg

zaznaczamy cały model, klimamy na niego prawym przyciskiem myszy i wybieramy "convert to > editable patch" (po tym można convertować model na editable poly i mesh)

teraz trzeba zrobić fryzure tak aby pasowała do głowy (nie będę pisał jak wymodelować i otexturować, bo od tego jest cała masa tutoriali na sieci)

jak już mamy gotową fryzure to możemy usunąć całą postać (oczywiście oprócz fryzury)

kolejną rzeczą jest importowanie kości, czyli jedziemy na File > import > NWN2 MDB Importer i importujemy np. warrior_novice.gr2

powinniśmy otrzymać coś takiego:

dfssf.jpg

zaznaczamy wszystkie kości i obracamy je o -90 stopni osią Z, a następnie przesuwamy je do góry tak aby kości stopy były na czarnej kresce:

dgfsf.jpg

zaznaczamy fryzure, przechodzimy do zakładki "Modify" i w "Modifier List" wybieramy "Skin", wciskamy przycisk "Add" i dodajemy kości do których chcemy podłączyć fryzure (jeżeli zrobiłeś krótkie włosy to wystarczy że podłączysz je tylko do "Bip01 Head", oczywiście długie też można podłączyć tylko do tej kości, ale kiedy postać będzie się ruszać to włosy będą całkowicie sztywne)

podłączać kości można edytując Envelopes (sposób dobry do fryzur które mają być podłączone do 1 kości) albo przy pomocy Paint Weights, które można znaleźć zjeżdżając odrobinę w dół (ważne aby "Paint Blend Weights" było odznaczone; wciskając przycisk "..." możemy sobie ustawić wielkość brusha (domyślnie jest 10) i tempo malowania (domyślnie 1); przy tym sposobie bardzo pomocna jest siatka widoczna siatka (F4))

po podłączeniu nie pozostaje nic innego jak exportować fryzure do .gr2

powinno wyskoczyć to:

dgvsdg.jpg

klikamy dwa razy na "Meshes", pojawi się to:

dgdgvs.jpg

zaznaczamy wszystkie nazwy kości i obok klikamy na "Include reference in export"

YES musi pisać tylko przy co chcemy exportować

3. W tym podpunkcie opisze jak zrobić przezroczystość do włosów

do tego będzie potrzebny Adobe Photoshop z pluginem dds i textura włosów

hgkjgh.jpg

z kanałem alpha

cvbdxf.jpg

(tam gdzie jest biały tam textura będzie widoczna, a tam gdzie czarny będzie niewidzialna)

naszą texture z kanałem alpha zapisujemy do .dds - DXT3 ARGB 8bpp explicit alpha i zaznaczamy "No MIP Maps"

w 3ds max włączamy edytor materiałów, klikamy na materiał użyty na włosach, otwieramy "maps" i przeciągamy texture włosów z diffuse color do opacity:

fghthbg.jpg

Jest to mój pierwszy tutorial i mam nadzieję że jest on zrozumiały

jeżeli czegoś nie rozumiesz to napisz, postaram się wytłumaczyć

Zbieram + i 5

Opublikowano

kocham cie masz limit + u mnie przez miesiąc :)

numer 3. napisz że działa tylko w photoshop z dds pluginem sam napisałem ale miałem linki crakowane i mi shitti zamknął

i tak to jest alfa 1

jeszcze jedno nie musi być czarne jak zrobie np. szare to będzie przezroczyste takjakby^^

211c73cd6486beb.gif

Minecraft

odkrywcai.pngwolftamer.png

Odkrywca

Wolfer:Lubie pieski:P

Jeżeli jesteś człowiek to kliknij na obrazek:

baner6.gif

Opublikowano

Możesz dać ssy jak wygląda w grze przykładowa nowa fryzura?

screen z tego tematu:

http://www.mpcforum.pl/topic/269125-pytaniewystajaca-trawa-z-textury/

trawamt2.jpg

Zbieram + i 5

Opublikowano

Dobry tut, wiedziałem jak zrobić nową fryzurę ale nie wiedziałem jak ją połączyć z resztą, + dla Ciebie.

A co do SS - lol toż to... Soul Reaver :D

Opublikowano

Dziękuje Ci!

Cały tutorial i jeszcze importer kości ^^

GG:5542533

Bez jakichkolwiek danych,proszę nie pisać w sprawie pomocy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...