Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ścinki Minecraft po formacie.

rob99ert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z grą w minecraft:

Niedawno zrobiłem format systemu, zainstalowałem wszystkie sterowniki.(karta graf. itp.)

Gdy zaczynam grać w świecie Mc, na sinlgu lub multi, bez różnicy, gra mi się zacina, i nie da się grać :(

Nie crashuje się, ale ściny nie miłosierne.

Nie wiem czemu tak jest :( bo przed formatem działał mi Minecraft średnio, ale grałem bez ścin.

Wiem że na najnowszej wersji Mc mogą występować ścinki, ale próbowałem na wersji 1.2.5-

to samo,

W grze ustawiłem ustawienia na najmniejsze.

Mam 1Gb RAM-u

Karta: ASUS Extreme AX700 LE

Procesor: Intel Pentium Core 4 CPU 3.00Ghz

Windows xp 32-bit

Wiem że słabo :) bo stary komputer, ale przed formatem systemu działał mi Mc na modach sprawnie

Java zainstalowana ( dla 32 bitowych)

I inne gry mi chodzą ogarnięcie, oprócz Minecraft :(

Dodam że w nowszej wersji Mc pojawia się mi komunikat o OpenGl 2.0

Nie mam pojęcia co jest problemem :(

Pomocy :|

Oczekujesz ode mnie odpowiedzi? Wpisz: @rob99ert w poście, a się odezwę.

281sztz.jpg

Opublikowano

Przeinstaluj Jave, bądź daj więcej ramu do Minecraft. To może być też przez to, że masz tylko 1 GB ramu, a żeby nie było lagów potrzebna ok. 1GB ramu ( Zależy też od innych podzespołów komputera ) Jeszcze raz mówię , albo daj więcej ramu dla Mc , albo przeinstaluj Jave. Jak dalej tak będzie pisz.

EDIT: Zainstaluj nowsze sterowniki karty graficznej, a jak masz najnowsze to daj starsze. To też może mieć coś wspólnego.

Pomogłem? Daj + " , to nic nie kosztuję , a mnie motywuję.

10 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 | 200 | 300 400 | 500 | 600 | 700 | 800 | 900 | 1000

Opublikowano

Przeinstaluj Jave, bądź daj więcej ramu do Minecraft. To może być też przez to, że masz tylko 1 GB ramu, a żeby nie było lagów potrzebna ok. 1GB ramu ( Zależy też od innych podzespołów komputera ) Jeszcze raz mówię , albo daj więcej ramu dla Mc , albo przeinstaluj Jave. Jak dalej tak będzie pisz.

EDIT: Zainstaluj nowsze sterowniki karty graficznej, a jak masz najnowsze to daj starsze. To też może mieć coś wspólnego.

Przydzieliłem dla Mc 700 coś RAM-u i tak samo...

Java przeinstalowana kilkakrotnie, jeszcze sprawdzałem czy dobra wersja

sterowniki mam zaktualizowane :(

Dalej to samo

281sztz.jpg

Opublikowano

Najwidoczniej twój komputer ma mało ramu. Zmniejsz opcje na najmniejsze w Mc. Trochę pomoże, a jak nie to nie wiem. :C

10 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 80 | 90 | 100 | 200 | 300 400 | 500 | 600 | 700 | 800 | 900 | 1000

Opublikowano

Może i nie ma dużo ramu, ale podkreślam, że PRZED formatem komputera, minecraft na takim samym sprzęcie chodził płynnie :) A już wcześniej mówiłem że opcje mam minimalne , a przed formatem grałem na średnich bez ścin :(

281sztz.jpg

Opublikowano

Jeszcze raz przeinstaluj sterowniki , albo zmień launcher.

Opublikowano

Jaka wersja Javy? Ja masz 6 lub 8 to zainstaluj 7

próbowałem już wcześniej i to samo :(

281sztz.jpg

Opublikowano

Minecraft ma ustawione, iż ma pobierać maksymalnie 1024MB twojego ramu. Tak więc, z 1GB ramu daleko nie zajdziesz. Jednakże możesz próbować, więc w takim razie polecę Ci aktualizację OpenGL. Do tego Windows XP już od 8 kwietnia nie jest wspomagany przez Microsoft. Nie jestem pewien czy ten "brak wspomagania" może w jakiś sposób przeszkadzać w grze, jednakże niektóre sterowniki jak i programy nie są już uaktualniane.

Opublikowano

Miałem podobnie tyle że z Battlefield 2 Bad Company. Lagowało nie miłosiernie po formacie Windowsa 7. Ale zainstalowałem najnowsze aktualizacje windows update i lagi znikły :D

;-) ;-)

Opublikowano

Miałem podobnie tyle że z Battlefield 2 Bad Company. Lagowało nie miłosiernie po formacie Windowsa 7. Ale zainstalowałem najnowsze aktualizacje windows update i lagi znikły :D

Nie pomagasz. Windows Update już dawno nie działa na Windows XP myśl, lub czytaj posty wyżej.

Opublikowano

A jak można zauktoalizować opengl?

281sztz.jpg

Opublikowano

Wydaje mi się że przyczyną może być najnowszy update, również mam laga przy wchodzeniu na serwery.

@EDIT

sorry, nie doczytałem

Opublikowano

Zmniejsz detale na najniższe, powyłączaj wszystkie zbędne programy, możesz też uruchamiać gameboosterem, zainstalować optifine.

Opublikowano

No nie wiem, spróbuje jeszcze z tymi sterami, nic innego nie pomaga :( Dzięki za pomoc all

281sztz.jpg

Opublikowano

a ma ktoś linka, do najnowszych sterów do ASUS Extreme AX700 ?

PS. może ktoś powiedzieć czemu mam podane dwie karty gradiczne w menadzerże?

ASUS Extreme AX700

ASUS Extreme AX700 LE

281sztz.jpg

Opublikowano

Hmmmm moim zdaniem powinieneś:

-Zainstalować OptiFine i go skonfigurować ( Mi dał do 20 FPS więcej :) )

- Przełączyć Windowsa Na Gaming Mode

- Z defragmentować Dysk ( Mi to pomaga z lapkiem :P)

-Przeczyścić PC z Zbędnych śmieci

-Hmmm spróbować przyśpieszyć PC pendrivem 8 GB z USB 2.0 ( chyba 2.0) Poczytaj o tym w necie :)

Wiem że to może ci nic nie dać ale warto spróbować :)

([YOLO])

Opublikowano

Hm, ja sądzę że tu problem tkwi raczej w karcie graficznej :/ coś ze sterami, lub cuś. Dlatego proszę o linki do sterów do mojej karty(wyżej wymieniona) może inne wersje pomogą, mam nadzieję:) dodatkowo zainstalowałem game boostera (efekt to 35% lepiej) i nie daje zbytnio różnicy, bo komp po formacie i prawie nic nie instalowałem :)

A i planuje sobie kupić lapka, a w lapach są karty graficzne zintegrowane, i nwm czy wtedy pójdzie minecraft ?

281sztz.jpg

Opublikowano

A powiedz , twoja karta ASUS Extreme AX700 ma 256 MB czy 158 MB? Bo nie wiem jakie sterowniki.

Opublikowano

A powiedz , twoja karta ASUS Extreme AX700 ma 256 MB czy 158 MB? Bo nie wiem jakie sterowniki.

A jak to sprawdzić? Zbytnio nie ogarniam.

Nie wiem czy będę miał czas, w końcu święta :)

spróbuje odpisać

Życze wszystkim wesołych świąt :)

281sztz.jpg

Opublikowano

@refresh

Pomoże ktoś ? :(

281sztz.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...