Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składanie kompa

hiroszi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po nazwie tematu nie muszę chyba tłumaczyć o co chodzi :) Komputer będzie musiał obsługiwać bardzo szybko photoshop, visual studio C#, Sony Vegas( czyli rendering ) i żeby był w miarę do gier - bawię się silnikami graficznymi gier ale lubię sobie czasem pyknąć w jakąś gre :)

Jeśli chodzi o hardware to jestem laik trochę ale nie można być dobrym we wszystkim :)

Swoimi własnymi siłami stworzyłem o to taki zestaw ( nie kompletny ):

Co do płyty głównej to nie byłem pewien ale do procka to jestem już przekonany, mój kumpel go posiada dał przetestować itd.. i uważam go za dobry wybór ( pewnie są lepsze ale cena też jest lepsza ;] )

Z pierdółek mam wszystko( monitor, klawa, szczur... ) oprócz stacji cd/dvd. Teraz proszę was o opinie czy te podzespoły, które wybrałem są warte tej ceny i teraz tak myślę, że za zasilacz 500-600 W był by ok mile widziane zasilacze modularne :) ale bez przegięcia mogę wydać 250-300zł ( tak tak wiem że zasilacz jest ważny mogę 50 zł dodać jeśli to konieczne ;f ) Dysk nie wiem jaki :C myślę, że HDD 1 TB jak na te czasy to standard tylko nie wiem jaki model itd.. co do kwoty to hmmm... myślę o 250 zł bo po co mi jakiś wypas jak będę mieć system i 2-3 ważne programy na SSD, które będę używał ten magneciak to bardziej jakies giery dupstepy i filmy itd... BUUUM czas na kartę graficzną weee hmmm od 400 - 500zł tyle hajsu powinno starczyć i chłodzenie jakies średniej pułki podchodzącej pod tą gorną a nie niższą :)

Bym zapomniał.... jesli o czymś zapomniałem to pisać czyli jakies kable itd... najlepiej z proline ( kiedyś sądziłem, że zdzierają kasę z ludzi na maxa ale jak tak popatrzyłem to na allegro jest bardzo podobnie a u siebie w miescie mam sklep proline wiec nawet za 1 godz mogłbym podejsc zapytac czy wszystko mają )

Opublikowano

a można prosic o całkowity budżet? bo przy procku za 800 zł i grafice za 500zł to daleko nie zajedziesz ;x.

Co masz na mysli ze karta graficzna za słaba?

Całkowity koszt powinien być rozsądny :) powiedzmy że lekko ponad 3 000 zł ale dam i rady dać 4 000zł jeśli będzie to konieczne

Opublikowano

Przy grach potrzebujesz większej mocy obliczeniowej z karty niż procka.

Wg. mnie tutaj to ewidentnie xeon + gtx770, możliwe że ssd nie będzie.

Jeszcze raz pytam się o budżet.

graphic.png
Opublikowano

Przy grach potrzebujesz większej mocy obliczeniowej z karty niż procka.

Wg. mnie tutaj to ewidentnie xeon + gtx770, możliwe że ssd nie będzie.

Jeszcze raz pytam się o budżet.

Napisałem :P gry nie są priorytetem są może na 3 miejscu

Opublikowano

Nie użyłeś ani jednego mojego wybranego podzespołu aż tak lipnie wybieram??? I nie chce procków i7 :) troche o nich poczytałem, za dobry i7 to conajmniej 1 500 zł i nie ma co patrzec na slabsze modele i7 i goodramy odpadaja nie lubie tej firmy i ramy czestotliwosc 1866 mhz ( czy jakos tak)

Opublikowano

Nie użyłeś ani jednego mojego wybranego podzespołu aż tak lipnie wybieram???

Tak.

I nie chce procków i7 :) troche o nich poczytałem, za dobry i7 to conajmniej 1 500 zł i nie ma co patrzec na slabsze modele i7

Nie trzeba. Na pewno będzie lepszy od tego i5.

goodramy odpadaja nie lubie tej firmy

Jest jedną z najtańszych i najlepszych.

ramy czestotliwosc 1866 mhz ( czy jakos tak)

Po cholerę?

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Przecież zostało sporo budżetu, potraktorzyło cię z tym 630? Napisał "gry na 3 miejscu", ale to nie znaczy, że nie będzie wcale grał.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Przecież zostało sporo budżetu, potraktorzyło cię z tym 630? Napisał "gry na 3 miejscu", ale to nie znaczy, że nie będzie wcale grał.

Dlatego dałem dwa zestawy i to:

A jeśli nie do gier to ten

Ale tu masz słabszą kartę graficzną. W grach nie da rady.

Karta graficzna dobra jeśli ktoś nie będzie grał (zaraz napiszesz, że autor chciał gry na 3 miejscu, ale zauważ, że dałem dwa zestawy).

Całkowity koszt powinien być rozsądny :) powiedzmy że lekko ponad 3 000 zł ale dam i rady dać 4 000zł jeśli będzie to konieczne

3000/4000zł, więc nie będę dawał zestawu za 4k.

Jak karta graficzna nie pasuje to można wymienić na jedną z tych do gier:

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-r7-260x-1gb-ddr5128bit-dvihdmidp-pci-express-veroc,41729.html
http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-ati-radeon-r9-270-gaming-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,41565.html

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Kolega dobrze prawi polać mu :) to że gry nie są dla mnie domeną to nie znaczy że rezygnuje z nich kompletnie :)

Opublikowano

Więc weź drugi zestaw od RADTORa, z tym że grafikę zmień najlepiej na R9 270 od Asusa. Będziesz miał bardzo dobrą wydajność w grafice (poza tym sprzęt dobrze nadaje się do OC) i możliwość grania w najnowsze tytuły na ustawieniach wysokich / ultra.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Od kiedy to i7 jest dobry od 1500zł? od kiedy firma good-ram jest kiepska?

Jak masz zamiar wybierać po markowości to idź weź pierwsze lepsze na to samo Cię wyjdzie.

Jeśli chcesz tani a dobry SSD'k możesz wziąść Good-ram C50, mam i nie narzekam. Troche drożej to ocz agility 3/4 z czego on może mieć 60 GB a C50 ma 120.

graphic.png
Opublikowano

Od kiedy to i7 jest dobry od 1500zł? od kiedy firma good-ram jest kiepska?

Jak masz zamiar wybierać po markowości to idź weź pierwsze lepsze na to samo Cię wyjdzie.

Jeśli chcesz tani a dobry SSD'k możesz wziąść Good-ram C50, mam i nie narzekam. Troche drożej to ocz agility 3/4 z czego on może mieć 60 GB a C50 ma 120.

Nie wiem jak jak teraz z i7 ale jakis czas temu tak bylo i zapewne moglo sie ciut zmienic ale zapewnie nie az tak duzo a good ram to bodajze polska firma i jakos to mnie odrzuca :0

Opublikowano

Tak patrze teraz a tu brak SSD który jest najwazniejszy i powininen byc odrazu uwzgledniony :D

Opublikowano

Za duże wymagania na za mały budżet.

http://www.morele.net/inventory/info/lWNnHu/

Dorzuć grosza i masz coś takiego..

No no to jest niezle tylko karte graf bym wymienil na: 

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/msi-ati-radeon-r9-270-gaming-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,41565.html

i to chlodzenie w boxie starczy i na co SilentiumPC Wentylator Zephyr 120x120x25mm obudowa nie ma dość wiatraczkow czy to taki dla pewnosci? :)

Opublikowano

te wiatraczki miały być do budy bo to był mój zestaw pierwotny jaki miałem wziąć ale w końcu mam z11 bez tych wiatraczków.

Co do karty nie rozumiem po co ją zmieniać bo 770 jest wydajniejsza o dobre paręnaście %

graphic.png
Opublikowano

te wiatraczki miały być do budy bo to był mój zestaw pierwotny jaki miałem wziąć ale w końcu mam z11 bez tych wiatraczków.

Co do karty nie rozumiem po co ją zmieniać bo 770 jest wydajniejsza o dobre paręnaście %

Bo cena jest 2x wieksza a nie jest az tak super uber lepsza ;d 

Opublikowano

Ale ta R9 szybciej przestanie wystarczać do gier. Warto zainwestować w 770, zresztą potem możesz ją jeszcze ciut kręcić.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Jak tak czytam te posty, to mi się ciśnie jedno słowo na usta - shine.

Nie wiem jak jak teraz z i7 ale jakis czas temu tak bylo i zapewne moglo sie ciut zmienic ale zapewnie nie az tak duzo a good ram to bodajze polska firma i jakos to mnie odrzuca :0

Jak chcesz, to sprzedam Ci moją i7 za 1,5k będzie ona wtedy spełniała Twoje wymagania, czy jednak popatrzysz się na testy?

Mnie odrzuca Twój sposób myślenia, GoodRam to jedna z najlepszych firm, do tego masz wieczystą gwarancję na RAM, ja swoje pamięci z 1333Mhz Stocka wykręciłem na 2000Mhz i to bez radiatorów, ale ok, daj zarabiać obcym firmom, Polska jest doceniana na całym świecie, tylko nie u nas, to takie oczywiste.

ramy czestotliwosc 1866 mhz ( czy jakos tak)

Nawet nie wiesz co to oznacza, a chcesz to mieć, skoro wybrałeś sobie zestaw pod OC w 1 poście, to zapewne wiesz jak się podkręca Haswella i jak bardzo on nie lubi wysoko taktowanych RAMów?

Dobra, jedziemy dalej.

Bo cena jest 2x wieksza a nie jest az tak super uber lepsza ;d 

Nie? Ciekawe, chcesz renderować a zapewne nie słyszałeś o CUDA, nie?

Tu masz testy w grach i polecam zapoznać się z tą technologią. ;)

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/zotac-geforce-gtx-780-ti-amp-test/strona/22008.html
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych

Zestawy od Rockiego i Radtora są ok, a znów na siłę ciśniesz mały SSD, zamiast postawić 2 dyski HDD 1TB w RAID0, które zapewnią lepsze prędkości zapisu, niż ten "SSD" i skoro potrzebujesz do "profesjonalnych" zadań PC, to trochę więcej pamięci Ci się przyda. ;)

436951440626370320491.png

Opublikowano

Jak tak czytam te posty, to mi się ciśnie jedno słowo na usta - shine.

Jak chcesz, to sprzedam Ci moją i7 za 1,5k będzie ona wtedy spełniała Twoje wymagania, czy jednak popatrzysz się na testy?

Mnie odrzuca Twój sposób myślenia, GoodRam to jedna z najlepszych firm, do tego masz wieczystą gwarancję na RAM, ja swoje pamięci z 1333Mhz Stocka wykręciłem na 2000Mhz i to bez radiatorów, ale ok, daj zarabiać obcym firmom, Polska jest doceniana na całym świecie, tylko nie u nas, to takie oczywiste.

Nawet nie wiesz co to oznacza, a chcesz to mieć, skoro wybrałeś sobie zestaw pod OC w 1 poście, to zapewne wiesz jak się podkręca Haswella i jak bardzo on nie lubi wysoko taktowanych RAMów?

Dobra, jedziemy dalej.

Nie? Ciekawe, chcesz renderować a zapewne nie słyszałeś o CUDA, nie?

Tu masz testy w grach i polecam zapoznać się z tą technologią. ;)

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/zotac-geforce-gtx-780-ti-amp-test/strona/22008.html
http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych

Zestawy od Rockiego i Radtora są ok, a znów na siłę ciśniesz mały SSD, zamiast postawić 2 dyski HDD 1TB w RAID0, które zapewnią lepsze prędkości zapisu, niż ten "SSD" i skoro potrzebujesz do "profesjonalnych" zadań PC, to trochę więcej pamięci Ci się przyda. ;)

Z tego ci mi wiadomo to ssd sa szybsze i tak od hdd na raid0

Opublikowano

Tylko ten SSD jest wyjątkowo słaby, zapis na poziomie 170MBps, oczywiście masz szybszy czas dostępu i o wiele lepszy odczyt, ale musisz się zastanowić, czy tyle miejsca Ci styknie, czy może jednak 2TB będzie lepsze a dozbierać sobie do lepszego SSD?

436951440626370320491.png

Opublikowano

Tylko ten SSD jest wyjątkowo słaby, zapis na poziomie 170MBps, oczywiście masz szybszy czas dostępu i o wiele lepszy odczyt, ale musisz się zastanowić, czy tyle miejsca Ci styknie, czy może jednak 2TB będzie lepsze a dozbierać sobie do lepszego SSD?

O i tutaj wlasnie jest problem bo nikt nie podal dobrego ssd tylko jakies randomowe zebym sie odczepil :f na ssd moge dac 500 zl 600 zl ( naprawde zalezy mi bo mam pewnie zajecie gdzie operuje na duzych plikach i hdd po prostu sa znacznie za slabe )

A wiec moje pytanie brzmi "jaki jest dobry ssd panowie? :)"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...