Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór technikum

Exit.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, niedługo koniec gimbazy, trzeba będzie papiery składać, a ja nadal nie mogę się zdecydować.

Które polecacie technikum, jaki zawód?

Czy opłaca się iść na mechatronika, albo mechanika?

Opublikowano

Polecam Ci zadowy własnie jak Mechatronik, nie idz na Informatyka. Bo to po Technikum słabo płatna praca w dzsiejszych czasach.

Za dużo chętnych.

-Finanse i przedsiębiorczosć

- Księgowość

- lub właśnie to co Ty, mechatrinik lub nawet ten mechanik.

Blachasz samochodowy też opcja xD

Opublikowano

A czy mechatronik to ciężka robota, płatna?  

#dowwn

jakieś 15lat temu mój brat cioteczny interesował się informatyką, a teraz gra w największych produkcjach filmowych i jeździ po świecie ;) liczy się fart

Opublikowano

Polecam Ci zadowy własnie jak Mechatronik, nie idz na Informatyka. Bo to po Technikum słabo płatna praca w dzsiejszych czasach.

Za dużo chętnych.

-Finanse i przedsiębiorczosć

- Księgowość

- lub właśnie to co Ty, mechatrinik lub nawet ten mechanik.

Blachasz samochodowy też opcja xD

Informatyk to nie koniecznie praca u kogoś ale także otwieranie własnych projektów. Więc do tego potrzeba trochę rozumu i przede wszystkim chęci do nauki.

Opublikowano

Idzie się tam gdzie się kurwa chce, a nie że ktoś za ciebie ma wybierać ci zawód który będziesz miał na całe życie. Idź tam gdzie ci odpowiada, kierunek związany z tym co lubisz robić itd.

Opublikowano

Informatyk lub technik . Siedzisz cale dnie na kompie i rozwiazujesz banalne problemy jakis nieogarnietych dziadkow itp . Albo uczysz w szkole informatyki czyli prace w paint itp haha .

"Upadli powstaną"

Opublikowano

Nie idź na informatyka bo tego już na dużo każdy idzie tylko po to bo niby " modne " a idioci nawet kompa włączyć nie umieją ...

Mechatronik dobre technikum ale w ch*j trudne ... 

Mechanik dobra praca, szczególnie jak założysz swój warsztat w jakimś dobrym miejscu :)

u6pv.jpg

Opublikowano

Co wy z tą informatyką, jak w ogóle o niej nie wspoomniałem?! Leniwy strasznie jestem, więc mechanik lepszy?:D

Opublikowano

Jako Informatyk po skończonej Politechnice robote od 5 tys. w góre masz bez problemu. Po samym technikum nikt nie ma prawa tytułować sie informatykiem, bo to czego tam uczą ogarnie każdy kto troche dłużej w tym siedzi, a potem sie dziwia ze nie ma pracy. Mechanik to praca wymagająca ogarnięcia technicznego i mechanicznego, zdecydowanie nie dla leniwych, jeżeli chcesz zarabiać więcej niż na rachunki i jedzenie. Skoro jesteś leniwy to nie wiem... Możesz grabić liście w parku.

Opublikowano

Powiem tak idz to co cie interesuje, ja zle wybrałem, poszedłem za kasa po tym zawodzie, ale na 3 roku mi sie znudził i chuja nie ma pracy nie ma kasy, nie pytaj sie nas, bo sam powinieneś wiedzieć już co chcesz robić w życiu i jaki zawód Ciebie interesuje, wybierzesz to co my ci podamy i chuj porobisz w zawodzie kilka lat może stwierdzisz nudny jak chuj, i dupa bedziesz sie męczyć do 70-tki w tym 

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7 (maks. 5 linijek).

Opublikowano

Radzę Ci wybrać kierunek, który Cię interesuje i potrafisz się w nim spełnić. Niepotrzebnie iść gdzieś, gdzie kompletnie nie masz chęci, aby się uczyć zawodowych czy też nie spełniasz się na praktykach. 

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Ja poszedłem na Budowlankę, budowa jest wszędzie, to podstawa, wszędzie potrzebują budowniczych, a jak będziesz dobrym np. Architektem to możesz potem w zawodze pracować jako architekt i zarabiać 4tyś, nawet i wiecej ( sprawdzałem ).

Wybierz to co cię interesuje. Mnie interesuje i interesowała budowlanka. i nie wierze, że to napiszę bo nigdy szkoły nie lubiłem, ale naprawde przyjemnie chodzi mi się do szkoły w której uczą tego co mnie interesuje ;d

Słowo ‘Bóg’ jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić.Albert Einstein

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli nie jesteś zbytnio zdecydowany to polecam mechatronikę. Jeżeli zamierzasz skończyć edukację po technikum to skłaniałbym się bardziej ku mechanice, bo masz bardziej wyodrębnioną dziedzinę. Pozostaje wybór między: przemysłową/samochodową etc.

Jak weźmiesz mechatronikę to prawdę mówiąc "liźniesz" z każdej dziedziny po trochu: (mechaniki, elektroniki, elektryki, pneumatyki, hydrauliki, trochę informatyki) No i po tych 4 latach już powinieneś sam stwierdzić co najbardziej Cię interesowało i co chcesz robić. Minusem jest to, że mechatronika to wszystko i nic, więc raczej po technikum (o ile zdasz egzamin zawodowy) ciężko będzie Ci znaleźć robotę w tym zawodzie, bez żadnych kursów, szkoleń itp. 

Reasumując: jak zamierzasz iść na studia, a nie wiesz konkretnie co chcesz robić to idź na mechatronikę - ogarniesz tam podstawy i będzie Ci lżej na studiach.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej mechatronika.

facebook%20tlo%20Polska%20glosem-kopia%2

Pomniki powinno się stawiać bohaterom którzy oddali życie za wiarę, bliźniego czy ojczyznę, a nie homotęczę dla pedałów.

Opublikowano

Na mechanice trzeba się znać. I trzeba mieć zamiłowanie, mój kumpel mówi, że jak pójdzie to się wszystkiego nauczy gówno prawda. W wielu zawodach jest tak, że trzeba się też uczyć w domu np. informatyka. Informatyka sama w sobie nie jest złym zawodem, ale też trzeba mieć umiejętnosci i ogarnięty umysł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...