Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Identyfikator UUID - Minecraft

Cristofer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na samym początku bieżącego roku firma Mojang postawiła sobie plan aby wprowadzić unikalny identyfikator (UUID), który pozwalałby zmieniać użytkownikom z wykupionym kontem Premium swoją dotychczasową nazwę konta a jednocześnie zmianą nicku w samej grze. Mojang powiedział również, że zamierza wprowadzić i aktywować tą zmianę już przy wydaniu Minecraft 1.8, który prawdopodobnie trafi do nas w Maju.

Ta zmiana niesie ze sobą pewnie utrudnienia dla właścicieli serwerów jak i ich administratorów. Osoby zajmujące się konfigurowaniem takiego serwera powinni sprawdzić oraz ustalić które pluginy obecnie używają nazwy dla identyfikacji gracza. Zalecane jest aby właściciel bądź administrator skontaktował się z twórcą danego pluginu z których korzystają aby dowiedzieć się, czy plugin jest lub będzie przygotowywany do przejścia na UUID. Pluginy, które prawdopodobnie będą musiały przejść na nowy UUID jest wiele, tyczy się to pluginów odpowiadających między innymi za:

ochrona regionów oraz świata (World Guard oraz World Edit)

ochrona skrzyń i obiektów posiadających inwentarz (LWC czy Essentials Protect)

teleportacje między światami oraz innymi punktami (Multiverse oraz RandomTeleport)

ekonomia i system walut (Vault, IConomy, ChestShop, AShop, czy Essentials posiadający wbudowaną ekonomię)

zarządzanie chatem, prefiksami oraz uprawnieniami (PermissionEx, MChat czy Essentials Chat)

Dopóki nasz serwer będzie zaniedbany (brak aktualizacji pluginów) musimy go mieć uruchomionego w trybie Offline. W przeciwnym razie każdy potencjalnie wchodzący gracz może przejąć nad naszym serwerem kontrolę uzyskując nawet login, hasło czy inne uprawnienia pozwalające na złamanie zabezpieczeń.

Co to jest UUID ?

Jest to uniwersalny i unikatowy identyfikator długiego ciągu liczb o długości szesnastkowym. Powszechnie stosowany w celu identyfikacji oprogramowania. Mojang - firma Minecraft'u planuje użyć UUID do identyfikacji kont graczy, każde konto Premium będzie powiązane z UUID.

Źródło:

bukkit.pl

Opublikowano

Dzięki że o tym napisałeś wcześniej o tym nie wiedziałem a tak to nie będę się dziwił dlaczego mi połowa pluginów padnie na serwerze.

junior.jpg

Opublikowano

Siemano! :c
Nie chcę tego g*wna w MC, już widze nicki z premka "HejJebSie" czy inne.

TIa... teraz wszystko na UUID -.-

Mam większość swoich plg, co teraz? Mam siedzieć z 4 tygodnie by to pozmieniać? :c

Opublikowano

«ραη∂α муѕℓι»

Dziękuje,za informację.Na pewno się sprzyda dla innych żeby zmienić swój nick który im się nie spodobał po paru latach.

«ραη∂α zαкση¢zуℓα муѕℓє¢»

«ραη∂α ℓυвι נєѕ¢ вαмвυѕу αℓє ι тєz zвιєяα¢ ρℓυѕу»

Opublikowano

@2UP
Nie zgodzę się z tym ponieważ wprowadzenie UUID powoduje zmianę wszystkich pluginów które zapisują coś po nicku gracza itp.

Z pisania pluginów zostaje usunięty pobieranie gracza a zostaje dodane pobieranie wgracza pod względem jego UUID.

Opublikowano

«ραη∂α муѕℓι»

Nie wypowiadajcie sie jak nie wiecie. Jeśli chodzi o zmiane nicku bany, itemy, rangi itd zostaną jak napisał sam mojang.

Jak kolega mówi,to musi się wzorować na Mojangu na pewno da jakąś radę jak temu zapobiec.

«ραη∂α zαкση¢zуℓα муѕℓє¢»

«ραη∂α ℓυвι נєѕ¢ вαмвυѕу αℓє ι тєz zвιєяα¢ ρℓυѕу»

Opublikowano

MOJANG:

This version provides complete support for identifying players through unique IDs and not by names, so that no matter what a player is called they will remain banned/whitelisted/oped/etc on servers.

Spolszczmy to:

Wersja ta zapewni pełne wsparcie dla identyfikacji graczy poprzez unikalne identyfikatory, a nie nazwy, tak że bez względu na to, co gracz ma pozostanie to nadal bany / biala lista / op / i tym podobne na serwerach.

animaatjes-16-e2da7b8e7f46849a5b8e8fc22e

Opublikowano

Kolejne zabezpieczenie przed piratami, jednak skończy się tak jak ostatnio (1.6.2+ teoretycznie miały być tylko dla premium), że jedna osoba wpadnie na pomysł jak to ominąć.

Opublikowano

Wydaje mi się, że każdy autor bardziej popularnego pluginu musi go zaktualizować. Wystarczy poczekać pare miesięcy aż wszyscy to zrobią i bezpiecznie przejść na 1.8. Takie moje zdanie. 

• 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

posiadam 1 duzy plugin ktory pisalem dosc dlugo. stwierdzam ze zmian nie bede wprowadzal i kazde dane ktore uzywaja nicku nie bede zmienial. poniewaz na swoim serwerze zmiane nicku bede traktowal jako zmiane konta. i wszystkie postepy beda zapisywane na nowy nick. przez co jednoczesnie odechce sie gracza zmiany nicku co chwile. i beda zmuszeni grac na 1 nicku jesli chca utrzymac swoj status gry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...