Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 1600.

Timezpl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dzisiaj mój szczęśliwy dzień ponieważ wujek mi dał 1600zł na nowy komputer. Chciałbym wymienić tylk oto co będzie potrzebne czyli:

Procesor,ram,karta graficzna,zasilacz no i reszte możecie mi napisać co takiego jeszcze wymienić dysk to chyba ata ale nie jestem pewien zamieszczę screeny może się czegoś dowiecie. Na morele znalazłem 660GTX 2gb za 638zł jak myślicie opłaca się ?

Mój teraźniejszy komputer

GeForce 8500GT 512 ram.

Amd Athlom X2 dual core procesor 5000+ 2.59GHz

Ram 3 gb

Płyta główna: K9N Neo v2

Zasilacz CodeGen 200x (czarna lista)

Chciałbym wymienić części w komputerze napiszcie mi jak najlepszy zestaw do 1600 zł.

post-1098013-0-43531200-1396785829_thumb.png

post-1098013-0-24519300-1396785841_thumb.png

Opublikowano

Podstawowe pytanie, a mianowicie czy dysk i nagrywarka mają wejście sata czy ata, jeśli będziesz mógł odkręcić bok i zobaczyć to byłoby dobrze gdyż już na dysku i nagrywarce zaoszczędzisz ok 250zł

Tutaj obrazek jak które wygląda

http://obrazki.elektroda.pl/3242151600_1338125439.gif

ps. Na napisy w menadżerze urządzeń nie pacz bo tam zawszę piszę że jest ,,ATA device,,

@Edit ram ddr2 czy ddr3 ?

Opublikowano

Z ramem problem ponieważ nie wiem :) Sprawdzę i napiszę. A co do sprawdzania dysku to zawsze mam otwarta obudowę aby mi lepiej wietrzyło ponieważ mam 100 stopni nawet na karcie wiec obudowa słaba. Musiałem otworzyć obudowę aby temperaturę nie była za wysoka. Mam pytanie jak sprawdzić ten dysk gdzie to się patrzy w środku ?

@Edit Do tego procesora nie jestem przekonany tak trochę biednie wygląda ;D

Procesor Intel Pentium G3220 (3M Cache, 3.00 GHz) BOX BX80646G3220

Ramu nie potrzebuję na ten czas 3 gb starczą najwyżej kiedyś mogę dokupić .

Więc może zamiast tego ramu to można by było dołożyć trochę do tego procesora aby był min. i5 jeżeli znajdzie się coś takiego w tej cenie.

Chciałbym odpalić taką gre jak bf4 na średnie lub wysokie w rozdziałce 1024 :)

Dysk to barracuda 7200.10 ;)

Za chwilę napiszę czy sata czy ata :)

Ata.

Opublikowano

Potrzebujesz nowego ramu, ty posiadasz DDR2 podczas gdy nowe płyty obsługują tylko DDR3. Wydajność procesora nie zależy tylko od taktowania i rdzeni, liczy się też architektura i obsługiwane instrukcje, więc ten sprzęcik i tak będzie kilku/kilkunastokrotnie szybszy od twojego.

Opublikowano

Potrzebujesz nowego ramu, ty posiadasz DDR2 podczas gdy nowe płyty obsługują tylko DDR3. Wydajność procesora nie zależy tylko od taktowania i rdzeni, liczy się też architektura i obsługiwane instrukcje, więc ten sprzęcik i tak będzie kilku/kilkunastokrotnie szybszy od twojego.

A gdybym dołożył od siebie 210 zł ? To najwyżej można tego rama kupić a procesor dałoby się jakoś lepszy wziąć ? Teraz ten procesor co podałeś to za 209 ja bym dodał jeszcze te 210 zł to dałoby się wziąć coś lepszego z procesora ? :)

@Edit Wiem że liczy się architektura ale chciałbym trochę lepszy procesor aby pociągnąć bf4 średnie/wysokie albo chociaż watch dogs średnie

Opublikowano

A co myślicie o tym ? Wiem przepłacę ale dozbieram tyle na spokojnie :)

attachicon.gifi jak.png

Nieopłacalne. Ile byłbyś w stanie dozbierać? Za 2000 masz sprzęt do średnich w BF4 w Full HD, więc w niższej rozdziałce nawet wysokie.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Do 2100 max. Można wymienić tego gtx 660 na Karta graficzna Sapphire Radeon DUAL-X R9 270

@Edit Ja nie potrzebuję fullhd nigdy na fullhd nie grałem więc jestem przyzwyczajony grać na 800x600 :)

Opublikowano

Jak dla mnie to można się pokusić o coś takiego

http://www.morele.net/inventory/info/QyHdhP/

+ do tego używany procesor na gwarancji np.

http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-2400-4x-3-1ghz-6mb-rok-gw-i4124155324.html

jeśli dobrze liczę wychodzi 1607 zł

@Edit jeśli dopłacisz jeszcze te 200zł to można brać lepszą kartę graf.

Karta graficzna Gigabyte Radeon R7 260XOC 1GB DDR5 PCI-E 128BIT GV-R726XOC-1GD dodam te 200zł i kupię za 653 zł Sapphire Radeon DUAL-X R9 270 OC a procesor i5 jakiegoś za max 400/500zł podajcie :) Co myślicie o tym zestawie hmm ?

@Edit a co myślicie o tym zestawie ? 1800 zł za niego i mam i3,tego sapphire r9 270 oc :) bf4 spokojnie pójdzie. Koleś miał 660gtx,ten intel i3 i mu bf4 na wysokich w 1080p

Z tego co słyszałem r9 270 jest lepszy od 660gtx więc jak myślicie ? :)

Tutaj ss z tego zestawu dziękuję ci kagor :) ram mogę dokupić kiedyś a procesor na i5 mogę wymienić za rok

post-1098013-0-14689600-1396796608_thumb.png

Opublikowano

W cenie tego i3 masz używanego i5 na gwarancji

http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-2400-4x-3-1ghz-6mb-rok-gw-i4124155324.html

Więc na twoim miejscu brałbym i5, bo co z tego że używany, skoro na gwarancji więc jak coś się z nim ewentualnie stanie (w wypadku procesorów bardzo rzadko się coś dzieje) to i tak ci naprawią.

ps. Do tamtego i3 trzeba inną płytę bo 4 generacja (4xxx) ma inne wejście od 2 (2xxx) i 3 (3xxx).

Opublikowano

W cenie tego i3 masz używanego i5 na gwarancji

Więc na twoim miejscu brałbym i5, bo co z tego że używany, skoro na gwarancji więc jak coś się z nim ewentualnie stanie (w wypadku procesorów bardzo rzadko się coś dzieje) to i tak ci naprawią.

ps. Do tamtego i3 trzeba inną płytę bo 4 generacja (4xxx) ma inne wejście od 2 (2xxx) i 3 (3xxx).

Wszystko fajnie ale ja nigdy na allegro nie kupowałem.. A zaraz i tak ktoś kupi ten procesor dopiero ja kupuję wszystko za miesiąc. więc z allegro na 100% nie kupię Poszukam najwyżej na 3kropki lub w jakimś sklepie :)

@Edit niestety, ten procesor odpada w komputroniku,morele itd.. za 600/700zł.. To jaka musi być płyta do tego i3?

Na takim sprzęcie spokojnie bym odpalił bf4 na ultra tutaj na filmiku koleś miał 650gtx i ten i3 i spokojnie grał ultra

Napiszcie jaka płyta główna nada się do tego zestawu. Procesor oczywiście ten i3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...