Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak grać ADC?

SupcioPupcio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiele z was na pewno próbuje grać ADC, ale niestety nieskutecznie. Poradnik jest skierowany głównie do początkujących oraz/i amatorów.

Kim jest ADC? ADC to skrót od ATTACK DAMAGE CARRY. Adc jest postacią ofensywną, która walczy z dystansu oraz jej DAMAGE bazuje na auto ataku. Niestety charakteryzuje się ona małą ilością zdrowia oraz jest 'papierem', jest zależna od farmy oraz od ilości zabójstw. ADC posiada największą skłonność do wygrywania gier (carrowania).

Plusy ADC:

+ niesamowita 'moc' w late game

+ łatwy dla 'newbie'

+ walka na dystans

+ ogromny DMG

Minusy ADC:

- część ADC jest słaba w early game (początkach gry)

- papier przez całą grę

- główny cel w TF, przez co trzeba umieć się pozycjonować

- trzeba umieć farmić

Rola w grze ADC:

Early (początki) - Głównym naszym celem jest farma. do około 20 minuty powinniśmy mieć około 140 farmy (jest to dużo Bardzo dużo jak dla początkujących). Raczej unikamy wymian, jednak jeżeli dominujemy nad przeciwnikiem zdobycie kila nie zaszkodzi.

MID (środek gry)- W tym etapie gry ADC ma pole do popisu, jesteśmy najsilniejsi z gry. Jest to najważniejszy etap gry, ponieważ musimy wraz z teamem starać się puschować oraz zabijać wrogów. Jednak nie zapominajmy o farmie!!! W granicach 30 minuty powinniśmy mieć już jej około 170.

Late (ostatek gry)- Jest to dla nas najważniejszy moment, ponieważ miniony nakarmiły nas złotem i prawdopodobnie mamy już full build i od nas w dużej mierze zależy wynik końcowy meczu. Pamiętajmy o tym, że teraz już nie ma gry SOLO! Trzymamy się cały czas z drużyną i staramy się puschować oraz zdobywać buffy/barony/drake'i etc. Jeżeli będziecie dobrze współpracować to wkrótce usłyszycie dźwięk "VICTORY!" albo "ZWYCIĘSTWO!".

Podstawowe itemy na ADC:

​Na start powinniśmy wybrać jedną z tych 3 opcji, jednak znam osoby, które zaczynają inaczej.:

OPCJA 1 

2.1.PNGoraz 3x 2.2.PNG - Dodaje nam szybkości ruchu oraz 3 potiony uleczą nam życie jak zostaniemy zcharasowani.

OPCJA 2

2.3.PNG oraz 2x 2.2.PNG - Dodatkowy 'DIMEJDZ' oraz poty pozwolą nam na zadanie większych obrażeń oraz będziemy mogli szybciej zregenerować zdrowie. 

OPCJA 3

2.4.PNG oraz 1x 2.2.PNG - Uleczenie 3 hp za uderzenie, dodatkowy DMG oraz tylko 1 potek. z tariciem/leoną najlepsze połączenie.

Przykładowy build:

3.png

+

g3ba.png

Oczywiście na każdego ADC będzie inny build, jednak ten jest PRZYKŁADOWY

Runy i Masterki:

f8nBYsj.png

Są to podstawowe runy, według mnie lifesteal nie jest potrzebny. Ten set doda nam DMG, armora oraz obronę przed magią. Można by było tutaj kombinować jednak ja nie będę.

2c1d.png

Są to masterki preferowane prze zemnie, jest to mój ss, oraz ja sam ich osobiście używam. Według mnie najlepszy wybór.

TOP 4 ADC

4.3.png - do 9 lvl'a największy range. Epicka pasywka i darmowy haras... czego więcej chcieć?

4.1.jpg- Ogólnie ogromny DMG, jednak bardzo trudny w grze, trzeba nauczyć się łapać kosy.

KogMawSquare.png - z 'w' największy zasięg w grze (nie licząc postaci pod spodem). darmowy haras, slow i dmg na %. 

TristanaSquare.png- Największy zasięg w grze na 11 lvl'u (od 9 ma większy niż caitlyn), mobilna, slow, escape + kozacki ult. Niczego nie potrzeba więcej ;3

Podsumowanie.

ADC jest zależny od farmy oraz supporta. Posiada ogromny DMG w MID oraz LATE game. Należy poamiętać o farmie, ponieważ bez niej jetseśmy zerem. W TF'ach jesteśmy głównym celem, dlatego 'wymagane' jest pozycjonowanie się. Od nas w większości przypadków zalęzy wygrana, oraz przebieg rozgrywki. Dodatkowo nie idziemy PIERWSI!

po umieszczeniu poradnika usunęła się cześc tekstu. zaraz naprawie

prosze admina o zdjęcie kilkiu % za tuta

Opublikowano

Kog'Maw najlepszy ADC?

Gdzie takie postacie, jak Sivir czy Lucian? Tristana tier 1? Na teamówkach na pewno nie, 

Zabrakło też twitcha, ostatnio żółwik dobrze nim zagrał na lcsie.

f1a327ea2f.png

Opublikowano

Jinx, Lucian, Vayne?

Od kiedy Tristana i kog maw są w tier 1?

Kog jest strasznie OP trzeba przyznać, ale nie ma escape co już go wypiera na rzecz takiego lucianka :>

1375198444-U163133.jpg

Opublikowano

No dobra, to lecimy. 

Startuje się tylko z doranem. Runy takie jakie podałeś nie są najgorsze, ale dopisz, że jest więcej opcji ( 2 ad, 1 lifesteal, 3 lifesteal, 1 ad 2 lifesteal, 3 ad )

Co do masterek. CD reduction? EE??

524338891.jpg

To są dobre masterki na adc. Jeżeli jestesmy casterami ( Ez, Lucian, Corkie ) nie dajemy w kryta - proste.

Gdzie są tacy ADC jak :

Lucian, Ezreal, Vayne, Jinx?

W granicach 30 minuty 170 cs? To jest dość słaby wynik. Lepiej trzymać się 70-80 cs co 10 minut.

Poradnik dość krótki i wydaje mi się, że bił pisany, aby zbić %.

Ogólnie 4/10, ale masz + za chęci ;)

Opublikowano

Kurwa, zmień kolor tego tekstu, czytać się nie da... Poza tym, Jinx z rakiet na wymaxowanym Q ma bodajże 700 zasięgu więc nie mów, że Cait ma największy

170 cs w 30 minucie to dobry wynik? Bronze mocno

Opublikowano

Podałem wszystko według moich standardów. Nygus jest słaby tak btw. I pisany żeby zbić % ale raczej nie będzie zbite :c

Up przeczytaj początek. Założenia się że na 12 lvl twoja firma w 30 min wynosiła ok 80... Więc następnym razem popwcz na siebie

Opublikowano
Nygus jest słaby tak btw.

- Chyba sobie żartujesz...

Top 4 ADC też mnie rozśmieszyło. Najlepszy ADC w late, według mnie, to teraz Vayne.

Założenia się że na 12 lvl twoja firma w 30 min wynosiła ok 80

Raczej nic to nie wnosi do tematu, poza tym, jeżeli zrobiłeś poradnik dla początkujących, to mógłbyś zaprezentować np.: jak last hit'ować.

h6IduA1.png

Opublikowano

- Chyba sobie żartujesz...

Top 4 ADC też mnie rozśmieszyło. Najlepszy ADC w late, według mnie, to teraz Vayne.

Raczej nic to nie wnosi do tematu, poza tym, jeżeli zrobiłeś poradnik dla początkujących, to mógłbyś zaprezentować np.: jak last hit'ować.

przy moich 20 fpsach z wszystkim włączonym <3

Opublikowano

Specjalnie kupiłem runy pod to co napisałeś, żeby sprawdzić z ciekawości jak gra się na takim ustawieniu. Dobry układ na Cait, Jinx, Sivir, Dravena i Luciana, Reszta adc raczej odpada.

q4igqkopia.jpg

League of Legends
-
Premade to droga do zwycięstwa.

Opublikowano

Specjalnie kupiłem runy pod to co napisałeś, żeby sprawdzić z ciekawości jak gra się na takim ustawieniu. Dobry układ na Cait, Jinx, Sivir, Dravena i Luciana, Reszta adc raczej odpada.

bo jest tego więcej. ja mam 21 run pod różne adc

jak chcesz jakieś pw.

IQpyWN8.png

Opublikowano

bo jest tego więcej. ja mam 21 run pod różne adc

jak chcesz jakieś pw.

Spokojnie, radzę sobie :D

q4igqkopia.jpg

League of Legends
-
Premade to droga do zwycięstwa.

Opublikowano

Słaby poradnik, nie znasz się i przekazujesz błędne informacje.

1.Static do wymiany na Phantom Dancera po 30 minucie, sprawdza se tylko w early i mid game także stawianie go w przykladowym buildzie wprowadza w blad.

2. Runy z Healem na ADC? Pierwsze słysze, pomyłka. Klasyczne Runy pod ADC to masz AD Armor MR i quinty 2xLS i AD albo na odwrót.

3. Cooldown ADC niepotrzebny dlatego katastrofalny błąd w masterkach, powinna być szybkosc ataku.

4.Kog MAw już dawno wypadł z mety, tak samo jak Tristana. Aktualna lista najlepszych ADC to masz tak:

Caitlyn, Lucian, Jinx, Draven, a potem dopiero Sivir i Vayne. 

Opublikowano

To tak:

Nic o kitingu nie napisales,

W early game prz csowaniu trzeba sie ruszac

A co do buildu to kose stattika w late zmienic nalezy w phantom dancera

Masterki

4 do cdr? Bierze sie te po prawej str off drzewa

image.png 

Opublikowano

Podałem wszystko według moich standardów. Nygus jest słaby tak btw. I pisany żeby zbić % ale raczej nie będzie zbite :cUp przeczytaj początek. Założenia się że na 12 lvl twoja firma w 30 min wynosiła ok 80... Więc następnym razem popwcz na siebie

To podawaj według prawidłowych i normalnych standardów, a nie według swoich, bo wprowadzasz w błąd.

Poradnik taki na odwal się, byleby napisać i zyskać kolejnego posta.

Co to za runki?

Złe masterki.

Kog'Maw oraz Tristana? Brakuje Luciana, Jinx czy też Ez'a.

313561454060320945952.gif
Opublikowano

Nie wydaje mi się, żeby kog maw i tristana byli najlepszymi adc... Kog ze względu na brak escape, a tristana ze względu na mały damage i 0 skilli z przelicznikami na ad, przez co staje się postacią posługującą się jedynie basic hitami do atakowania wrogów, zaś skillami jedynie do manipulowania przebiegu TeamFightu.

Opublikowano

według mnie tristana jest najlepszym adc w late, właśnie dzięki temu że jest oparta na aa. W momencie gdy mamy już full build skille bijące były by zbędne bo ciosy krytyczne z IE biją o wiele więcej. A do tego ten zasięg :)

Opublikowano

Ja mam taką prośbę do tych co piszą poradniki... piszcie więcej, rozpiszcie się trochę a nie na odpierdol. Ogólnie jest spoko tylko te top adc moim zdaniem jest źle, teraz dominują przede wszystkim te 2 nowsze postaci: Jinx i Lucian, Sivir i Twitch też dają rade :D

Opublikowano

poradnik dobry,estetyczny. jednak nie uwzględniłes jak się ustawiać w tf,wspomniałes tylko ze trzeba sie pozycjonować i nie isć pierwszym :) co do twoich top adc... gdzie jest quinn,jinx,graves,vayne?

baner.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...