Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Temperatura procesora

michal150054

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam procesor intel core i5 3570k z chłodzeniem noctua nh u12p i standardowo gdy włączam komputer to temperatura jaką osiąga na przeglądaniu internetu + włączone parę programów w tle to max na prawie wszystkich rdzeniach 47 stopni.

Dodam tak btw. że na starym komputerze na procku amd phenom ii x6 i chłodzeniu noctua nh u9 miałem przy takim samym użytkowaniu jakieś max 30 stopni 

Procesor intela jest nowy działa od wczoraj właściwie a dzisiaj w grze wywaliło mi blue scrin... niestety nie miałem wtedy programu od temp. ale myślę że było grubo ponad 50 stopni 

Czym to jest spowodowane i czy to normalne ? 

Opublikowano

nałożyłem "na krzyż" tą standardową od noctua wydaje mi sie że dobrze no ale po jednym dniu użytkowaniu komputera wywala mi bluescrin to coś musi być kiepsko

w stresie teraz grałem w mniej wymagającą gre to było 54 48 50 45 na rdzeniach a co do bardziej wymagających to zaraz podam

Opublikowano

Obciąż procesor programem prime 95 lub occt i po ustabilizowaniu temperatury napisz do ilu się rozgrzało. Zobacz też ile obrotów ma wentylator bez obciążenia a ile pod obciążeniem.

Jeśli pojawi się BSOD to zobacz jaki miał kod i sprawdź czego dotyczy lub go tu napisz.

Opublikowano

Ok, tylko jeszcze zanim to zapytam czy może zdjąć chłodzenie i założyć spowrotem jakoś inaczej nakładając paste ? i czy może mieć na to wpływ (na bluescin) to że nie mam zainstalowanego antywirusa ?

Sprawdzałem programem occt to przed testem było 31 21 31 27, w trakcie było 54 48 54 50

Opublikowano

Pasta jest standardowa od chłodzenia czyli noctua nt-h1 coś takiego . A z tym sposobem to nie lepszy jest rozprowadzić po całym procesorze ? jaki daje najmniejszą temperature ?

Opublikowano

Pasta jest standardowa od chłodzenia czyli noctua nt-h1 coś takiego . A z tym sposobem to nie lepszy jest rozprowadzić po całym procesorze ? jaki daje najmniejszą temperature ?

Jeśli nałożysz na środek małą kulkę, to pod naciskiem sama się ładnie rozprowadzi.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

I będziesz miał ładną paćkę na środku CPU ;3

Ludzie, dajcie spokój, jeśli przykręciłeś wystarczająco mocno chłodzenie do płyty i zrobiłeś to prosto, to nie powinno być problemu, możliwe że trafiłeś na sztukę, która pod IHS ma wióry, a nie pastę i choćbyś dał na cepa Collabolatory liquid pro, to by Ci temperatury nie spadły, potwierdzeniem tego mogą być temp. w stresie, które różnią się "aż" o 3 stopnie od temp w spoczynku.

Podaj kos błędu bluescreena, bo to może być od masy innych czynników nie związanych z procesorem spowodowane.

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...