Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aethertech - Jaki craft? Skąd skiny?

Taz9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko,

zacząłem grać AT, postac jest super, ale poradników na nią nawet po angielksu niestety brak...

Więc tutaj moje pytanie - co opłaca sie najbardziej na nim craftować? Weapon? (już zacząłem robić), czy może Alchemie?

Drugie pytanie to skin na Bastiona. Skąd je wziąć? Mówili mi, że u brokera, niestety nigdzie nie moge ich znaleźć.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Obawiam się, że jedyne teksty na razie naprawdę dobrze opisujące AT możesz znaleźć po koreańsku. Trochę czasu minie zanim ludzie opanują tę postać na tyle by pisać jakieś sensowne poradniki.

To nie jest tak, że na jednej postaci się bardziej opłaca robić jeden craft, a na innej drugi. Na każdej postaci można zrobić np. weaponsmithing chociaż korzysta z broni pochodzących z handicraftu. Powinieneś raczej zapytać: "Który craft w ogóle opłaca się robić?" - bez znaczenia czy grasz AT czy templarem albo sinem, czy jakąkolwiek inną klasą. Rozpiszę co ja myślę na temat craftów, na dzień dzisiejszy w wersji EU:

• Weaponsmithing - Wytwarzanie broni białej oraz pistoletów, cannonów i kluczy - broni AT. Kompletnie nieopłacalne na chwilę obecną bo lepsze wpadają z instancji i skiny są brzydkie.
  • Armorsmithing - Tworzenie zbroi i kolczug. Na razie kompletnie nieopłacalne bo lepsze pancerze spadają z instancji, a skiny są brzydkie lub te lepsze - droższe są cięższe do wycrafcenia.
  • Handicrafting - Wytwarzanie łuków, staffów, harf oraz biżuterii. Tych przedmiotów nie opłaca się crafcić gdyż lepsze spadają z instancji natomiast przydaje się opcja przecrafcania 4 mithril medali na 1 ceranium (ale potrzeba dużo p w crafcie by nie zfailować)
  • Tailoring - Szycie szat oraz skórzanych pancerzy. Na razie kompletnie nieopłacalne bo lepsze pancerze spadają z instancji, a skiny są brzydkie lub te lepsze - droższe są cięższe do wycrafcenia.
  • Alchemia - Jeden z dwóch najbardziej przydatnych craftów - robisz potki, scrolle i jeśli się bardzo uprzesz to również i bronie magiczne (tj. orby i tomy). Bardzo opłacalne pod względem potek i scrolli.
  • Cooking - Jeden z dwóch najbardziej przydatnych craftów - robisz jedzenie i picie, które możesz używać albo sprzedawać.
  • Construction - kompletnie nieopłacalne dla nowego gracza z względu na koszty jakie trzeba ponieść by zrobić go na mastera. Crafcisz tylko meble z których przydatne są tylko szafeczki robiące za dodatkowy wh.

Jeden craft po wbiciu na 400p+ musisz wbić na 500p+ i odblokowuje Ci się opcja zrobienia drugiego do 499p. Pozostałe crafty możesz zrobić na 399p. Construction nie liczy się do tego, możesz go zrobić niezależnie od innych craftów na 500p+.

Dlatego jeśli chcesz myśleć co Tobie się opłaca crafcić to polecam Alchemię albo Cooking. Albo najlepiej Cooking na 500p+ i Alchemię na 499p - będziesz samowystarczalny w 100% i będziesz mógł sprzedawać co zrobisz bez większych problemów (jeśli wystawisz taniej niż inni bo konkurencja jest spora). No i oczywiście Aethertapping na max (tak jak Essencetapping = Gathering czyli podnoszenie kwiatków nie liczy się do głównych craftów i może być rozwijany do 499p bez żadnych problemów) gdyż dzięki niemu będziesz mógł morphować zebrany aether na materiały (przy użyciu DP - które wbijasz zabijając graczy oraz moby - zamieniasz aether na potrzebny Ci składnik jak np. coś do potek w alchemii).

Skiny Bastiona - rozumiem, że masz na myśli zmieniające wygląd mecha. Musisz szukać na brokerze jako "Cipher-Blade" - klucze, które podglądasz trzymając CTRL+LPM. Powinieneś mieć w podglądzie opcję zobaczenia jak wygląda mech ponieważ zmienia się w zależności od klucza. 

Btw, jeśli byś chciał się podzielić spostrzeżeniami na temat Aethertecha to zapraszam do tematu:

http://www.mpcforum.pl/topic/1096492-raider-co-o-nim-sadzicie-temat-informacyjny-aion-45-juz-9-kwietnia/

Opublikowano

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Czyli Weapon robiłem źle, dobrze, że tylko na 100 wbiłem.

Na którym lvl najlepiej craftować? I pierwszy cooking czy alchemie? (Co bardziej przyda się na niższych lvlach) Aktualnie mam 33, postanowiłem sobie, że zrobie na 35 minimum na 200 któryś crafting.

Co do zbieractwa i w locie i na ziemi, to mam 150/200 i wciąż wbijam dalej.

Do Aiona podchodze już 4 raz, wcześniej na wersji od GF dochodziłem do max 30lvl i niestety przez te wszystkie ograniczenia związane z GP(nie chce wydawać kasy ma grę) rezygnowałem.

Teraz zacząłem grać na wersji NcSoftu i gra mi się naprawdę dobrze tylko właśnie nie ma żadnych poradników na AT.

Podziele się swoimi spostrzeżeniami na pewno jak wbije wyższy lvl :-)

Do tej pory zauważyłem, że do PvE ppstać jest genialna, dużo deffa i dmg.

Do PvP też dobra, aczkolwiek trzeba przemyśleć skille, bo niektóre trzeba dość długo ładować żeby zadały dmg.

Opublikowano

Żeby zrobić Mastera w crafcie potrzebujesz min. 30 lvl dlatego najlepiej jest zacząć craftować powyżej 25 gdyż np. korzystając z bota w przedziale 1p - 500p wpadnie Ci ok. 5-7 lvl. Powyżej 30 jest bez znaczenia jaki masz lvl - byle by Ci wystarczyło golda.

Z Essencetappingiem (zbieractwem) i Aethertappingiem (zbieraniem kulek w powietrzu) jest tak, że pierwszy przydaje się od wersji 4.0 gdy nie można morphować nowych składników (przez co chyba nikt nie crafci nowych potek bo zbierać wszystkie roślinki to masakra), a drugi jest konieczny na min. jednej postaci i im wyższy lvl tym łatwiej jest zacząć czy ogółem wbijać punkty. Z czasem dostajesz nowe - lepsze wingi oraz biżuterię dzięki czemu masz więcej czasu lotu.

GP są dla wielu problemem tak jak ping na serwerach NA jest problemem dla innych. Osobiście nie byłbym w stanie grać z pingiem 150-200 w czasie gdy na EU mam stały ~40. I to nie jest tak, że wersja FailForge jest gorsza bo ma GP... Nie bronię tego rozwiązania chociaż jakby się dokładniej przyjrzeć co oferuje NCSoft w swojej wersji Truly Free... Nie lubię metody P2W - Pay to Win i tamta wersja wcale taka w pełni darmowa nie jest. Ale to jest inny temat o którym można długo dyskutować.

Opublikowano

Bota? Mówisz o AionCraft? Masz może go na kompie żeby wrzucić? Bo niestety ten link który był już padł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...