Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Caitlyn - Sheriff of Piltover

Gość Merceddes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem. Postanowiłem napisać poradnik do mojego ulubionego ADC - Caitlyn. W poniższych zapisach postaram się zawrzeć to co najważniejsze i podzielić się z wami ciekawymi rzeczami, o których mogliście nie wiedzieć.

Wszystkie komentarze odnośne rozdawania umijętności, run, porady jak dobrze używać umiejętności i bulid  opisze pod koniec poradnika.

endżoj.

1. Zalety i wady

+ Największy range w grze.

+ Bezpieczna gra przy jednoczesnym poke'owaniu przeciwnika

+ Łatwe lasthity

+ Dobry push

+ Escape

+ Mamy świetną wymianę dzięki naszemu range i passywowi.

+ CC

+ Duże obrażenia z Ultimate

- W late zależna od attack speed

- Można zablokować jej ultimate

- Ktoś kto gra nią pierwszy raz może mieć problem z maną.

2. Umiejętności

caitlyn-headshot.png - Co kilka ataków Caitlyn trafia przeciwnika w głowę zadając 150% obrażeń bohaterom, a stworom 250%

caitlyn-piltover-peacemaker.png - Caitlyn celuje i wystrzeliwuje penetrujący pocisk. Im więcej celów trafi, tym każdy kolejny otrzyma mniejsze obrażenia.

caitlyn-yordle-snap-trap.png - Caitlyn ustawia pułapkę, w którą może wpaść przeciwnik. Gdy przeciwnik wejdzie w pułapkę, unieruchamia go, ujawnia na chwilę i zadaje obrażenia. W jednym momencie mogą być aktywne wyłącznie 3 pułapki. Pułapka znika po 4 minutach.

caitlyn-90-caliber-net.png- Caitlyn wystrzeliwuje sieć, która zadaje obrażenia magiczne i spowalnia trafiony cel. Odrzut odtrąca Caitlyn do tyłu.

caitlyn-ace-in-the-hole.png - Caitlyn przygotowuje się, po czym oddaje celny strzał w przeciwnika. Maksymalny zasięg to 2000/2500/3000. Inni bohaterowie mogą stanąć na linii strzału.

3. Rozdawanie umiejętności

W>Q>E>Q>Q>R>Q>W>Q>W>R>W>W>E>E>R>E>E

4. Masteries

524338891.jpg

4. Runes

4346406.jpg

5. Summoner Spells

524364787.png524364803.png Przeważnie wybieram tą opcje. 

524364819.png524364834.png Ten zestaw wybieram tylko wtedy, kiedy enemy team ma hard CC : Leona  / Fiddle itp.

6. Bulid

Na start bierzemy dorans-blade.gifhealth-potion.gif

Core berserkers-greaves.gifthe-bloodthirster.gifstatikk-shiv.giflast-whisper.gifinfinity-edge.gif

Na deffensywny item bierzemy banshees-veil.gifguardian-angel.gifmercurial-scimitar.gif

W late sprzedajemy statikk-shiv.gif i kupujemy phantom-dancer.gif

7. Supporty

thresh.png- Mój ulubiony support dla każdego ADC. Ma Hooka, przyciągnięcie, latarnie, slow - po prostu cud miód. Jedynym jego minusem jest to, że nie posiada heala, ale nadrabia ilością CC'ków.

leona.png- Trzema słowami : Tons of CC. Na 2/3 lvl zaczyna się jazda. Przyciąga się do enemy ( już stunuje ) potem daje Q ( drugi stun ). Enemy nie wiedzą co się dzieje, a my korzystamy z naszego wspaniałego range i nawalamy w ADC lub Supporta ( zależy kto jest bliżej ). Jak jej passyw wejdzie na miniony to ADC zadaje większy DMG.

annie.png - Bardzo miły support. Może nie skończenie harrasować z Q, ponieważ zwraca jej to mane. Bycie z nią na lini to free kille. Stunuje tibersem, rzuca W i Q, a my tylko dobijamy. Nic prostszego.

morgana.png- Jeden z lepszych supportów w obecnej mecie. Dlaczego? Już tłumaczę. Kontruje taką Leone, Tresha, czy Annie dzięki black shield. Posiada stuna i plamę. Bardzo przyjemnie się z nią gra. Świetnie inicjuje TF.

8. Kto nas kontruje?

sivir.png- Największa kontra na Caitlyn jaka widziała światło dzienne. Nie działają na nią nasze pułapki - odpala E i respi sobie manę.  Jej Q bije więcej niż nasze. A jak by jeszcze było mało to jej E blokuje naszego ultimate. Jedyny sposób na grę przeciwko Sivir jest prosty. Odpala E i wchodzi w naszą pułapkę - my wtedy używamy Q.

kogmaw.png- Ciężko będzie nam go atakować, bo jak odpali swojego skilla to ma większy range niż my. Mało tego - słyszałem, że ten skill ma być darmowy ( nie będzie kosztować many ). Może nas harrasować dzieki ultimate. Dupa zbita.

blitzcrank.png - Wchodzi do krzaków i mamy pełne gacie, bo nie wiadomo co zrobi. Jak przyciągnie - w 90% przypadków giniemy.

varus.png- Ma bardzo duży, większy niż my DMG z Q. Ma przydatniejsze skille do team fight niż my. Mamy nad nim przewagę, bo nie posiada escape. Trzeba to wykorzystać.

9. Kogo my kontrujemy?

vayne.png- Early ma bardzo słabe, mniejszy zasięg AA niż my - trzeba to wykorzystać. Nie możemy dać się przybić do ściany, bo nas zgwałci ( jakkolwiek to brzmi - tak jest  ^_^ ). Late ma lepsze niż my, ale jest na nią sposób. Kiedy odpali ultimate, kładziemy jej pułapkę. Jak w nią wdepnie to odskakujemy E ( zakładając, że trafimy ) korzystamy z naszego range ( było by dobrze jak byśmy mieli reda ). Nie zdąży nawet podejść, bo będzie martwa.

draven.png- Ma duży dmg w early, dzięki Q, ale nadal to my mamy większy range. Bijemy go, aż nie odejdzie.

10. Jak grać ADC?

Skupiamy się na farmię - ona jest najważniejsza. Im więcej farmy tym lepiej, ale nie zapominajmy o harrasowaniu, w końcu gramy Caitlyn.

Jeżeli dostaniemy ganka, to nie idziemy pierwsi. Nie pędzimy na złamanie karku. To support, albo jungler ma zainicjować, a jak tego nie zrobią i czekają na was, to są idiotami i lepiej wrócić do creepowania.

Mimo tego, że Support jest od stawiania wardów, zawsze jak nam zostanie jakieś 100-150 golda - kupmy warda. 

Pytajmy się junglera, czy możemy brać reda. Jest to bardzo ważne, szczególnie na Caitlyn. 

Jeżeli się wszyscy na ciebie rzucą - odskocz E i orb Walking

Jeżeli w late zobaczymy enemy - używamy w niego ultimate. Zbijemy mu sporo, on się będzie musiał wrócić, a my możemy zrobić wszystko - pushować, baron, TF.

I najważniejsze. W TF, jak gramy ADC, nie obowiązuje nas zasada rzucamy się na ADC, bowiem bijemy tego kto jest najbliżej. Nie ważne, że to tank. Napier*alamy w niego do póki nie zdechnie, a jak nie wyjdzie, to nie wy jesteście słabi. To wasi sojusznicy nie umieją grać i jak piszą : ,, OMG . NOOB ADC FOCUS TANK ,, to nie zwracajcie na to uwagi. Widocznie nic nie wiedzą o grze ADC. Wystarczy tylko mute, a po grze report - Verbal Abuse, albo unskilled player.

11. Wyjaśnienie wszystkiego i porady.

1. Jeżeli użyjemy Ultimate, a ktoś włączy Zonhya, to CD wynosi 5 sec

2. Nie spamujmy Q, bo potem lipton z maną.

3. E jest naszym escape. Możemy przeskakiwać przez ściany.

4. Jeżeli mamy supporta, który ma stuna i go właśnie użył, stawiamy pułapkę pod nogi enemy.

5. Zacząć można na 2 sposoby. Q albo W. Jeżeli idziemy na invade lub mamy przeczucie, że enemy zrobi wjazd na naszego buffa - dajemy W.

6. Runy - Quinty można ustawić wedle gustu. 

• dwa na lifesteal, jeden AD
  • dwa na AD, jeden na lifesteal
  • trzy na AD
  • trzy na lifesteal

7. Bulid - dlaczego w late zmieniamy Statikka na PD? Już tłumaczę.

W early/mid lepszy jest Statikk, ponieważ zadaje dodatkowe 100 obrażeń magicznych. Dlatego w early jest to silniejsze niż PD. W late przeważnie każdy już ma Mresy, więc jest to bezużyteczne i kupujemy PD.

8. Co to jest orb walking? Polega to na uciekaniu i biciu. Wiem, słabo wytłumaczyłem, ale nie umiem inaczej, więc mata filmik

12. Koniec

To już koniec mojego poradnika. Mam nadzieję, że zawarłem w nim wszystko. Jeżeli macie jakieś pytania - piszcie niżej lub na PW.

Przyjmuję krytykę, ale umiejcie ją odróżniać od hejtu.

Pozdrawiam i macie parę ciekawostek o Szeryfie z Piltover  xD

Poradnik by Ja.

PS. Potem dodam brakujące obrazki ( paru champów i rozdawaniu skilli )

@ edit

Dodano ;)

Opublikowano

tut dobry, nigdy nie gram adc bo strasznie lamię :C

Nie jest to aż takie trudne. Wystarczy chwilę pograć i wejdzie wprawa :P

Opublikowano

Lap +, Wlasnie dzieki temu tutorialowi, wiem dokladniej jak grac Caitlyn, jaki build oraz budowe skilli :-)

Dzięki :)

Będę się starał aktualizować wszystko w miarę możliwości ( nowe kontry / supporty itp )

Opublikowano

Ładny tutorial. Dużo się napracowałeś. Lubię grać tą postacią i zazwyczaj stosuję ten sam build.

Opublikowano

Ładny tutorial. Dużo się napracowałeś. Lubię grać tą postacią i zazwyczaj stosuję ten sam build.

Dzięki wielkie  :) No trochę się napracowałem, bo pisałem ten poradnik dwa razy. Za 1 razem nie chcący komputer wyłączyłem <_<  <_<  <_<

Dodałem ważną informacje w punkcie 11  :rolleyes:

Opublikowano

Tristana, jinx, twitch, kog'maw mają większy zasięg. Mądre użycie zhonay i ulti musi się całkowicie odnowić, chodzi o to jeśli użyjemy jej już po wystrzeleniu pocisku przez caitlyn. Gdy widzimy łapę blitza sięgającą po naszą postać wystarczy nacisnąć E i braknie mu zasięgu, to samo z leoną które ma unieruchomienie nie stuna z E i możemy to bardzo łatwo uniknąć. Nie wiem skąd wziąłes kontrę varusa, bo chyba nie z doświadczenia. Cait bez problemu je varusa, chyba że masz refleks taki, że nie potrafisz przesunąć się po mapie gdy używa skili. Na lini Kog'maw jest bardzo słaby, jeżeli nawet używa tego swojego W to możesz wdać się z nim w wymianę i ty wyjdziesz z niej lepiej, ulti łatwo uniknąć. Ogólnie draven dopóki nie lubi BT to przegrywa ostro linie tylko trzeba go trzymać na dystans co jest łatwe. A no i nie wiem czemu jako drugie maksujesz W skoro lepiej jest mieć częściej escape niż jakieś marne pułapki i ich mały dmg.

Opublikowano

Varus nie kontruje Cait, Kog również, ponieważ ma słabsze wymiany AA niż my. Ogólnie w defensywnym drzewku można również dać zamiast reg. HP - dodatkowy armor i resisty. 

Dobrze zrobiony poradnik, przynajmniej nie ma tylu błędów jak niektóre z tych, które znajdują się w tym dziale. 

Opublikowano

Varus nie kontruje Cait, Kog również, ponieważ ma słabsze wymiany AA niż my. Ogólnie w defensywnym drzewku można również dać zamiast reg. HP - dodatkowy armor i resisty. 

Dobrze zrobiony poradnik, przynajmniej nie ma tylu błędów jak niektóre z tych, które znajdują się w tym dziale. 

Varus ma większy DMG ze skilli niż my. Harrasuje Q, co samo w sobie jest kontrą.

Kog kontruje, bo jak odpali swój skill to ma większy zasięg niż my, a podobno teraz zrobili tak, że ten skill ( W bodajże ) jest za free, więc lipton :DD

Dzięki ;))

Opublikowano

Przydał się poradnik, akurat szukam do adc, pozdrawiam.

Ciesze się :) Ja również.  :rolleyes:

Super poradnik ale chyba Sivir nie jest taka dobra na Caitlyn jak napisałeś, ostatnio na nią grałem i wygrałem na lini ze 5/1/1

W takim razie ze słabą Sivir grałeś  o.O

Nie długo napiszę poradnik do jakiegoś innego ADC. Będzie to chyba Ezreal, ale na razie zbieram manę  :ninja:

Opublikowano

Diament w avatarze a nie wie jednej rzeczy - tzn że spell Cleanse nie oczyszcza znaku Zeda ;)

Opublikowano

Jakbyś nie zauważył te dwa Zedy nie miały w ogóle spellu cleanse - chodziło mi o item Quicksilversash czy coś takiego.

f1a327ea2f.png

Opublikowano

@up QSS a nie Cleanse...

A to nie działa przypadkiem tak samo? Jak tak to sorry, już zmieniam =)

Opublikowano

Proszę Cię, flash barriera? Teraz się bierze Flash+Heal. 6% LF?!? gdzie!? Kiedy!? Po tym nerfie idzie się full ad quinty. Imo Poradnik dla nooba, który gra Caitl z rotacji. :)

Nie opisałeś comba, gdzie stawiać pułapki itp.. słabiiiiiizna

90% przypadków giniemy od graba? hahahah, a od czego jest nasz supp, a pozatym grab tak dużo nie bije żeby zginąć, to raczej przeciwny adc nas zabija.

"posiada heala, ale nadrabia ilością CC'ków." Żaden z tych co opisałeś nie posiada Heala :)

Opublikowano

Bardzo fajny poradnik . Ładnie wszystko wypisane , opisane masz lajka :)

c848.jpg

[10]-Postów    [80]-Postów     [640]-Postów
[20]-Postów    [160]-Postów   [1280]-Postów
[40]-Postów    [320]-Postów   [2560]-Postów

Opublikowano

Proszę Cię, flash barriera? Teraz się bierze Flash+Heal. 6% LF?!? gdzie!? Kiedy!? Po tym nerfie idzie się full ad quinty. Imo Poradnik dla nooba, który gra Caitl z rotacji. :)

Nie opisałeś comba, gdzie stawiać pułapki itp.. słabiiiiiizna

90% przypadków giniemy od graba? hahahah, a od czego jest nasz supp, a pozatym grab tak dużo nie bije żeby zginąć, to raczej przeciwny adc nas zabija.

"posiada heala, ale nadrabia ilością CC'ków." Żaden z tych co opisałeś nie posiada Heala :)

XDDDD.

Dziękuje, za opinie. Pozdrawiam.

PS. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.a

Opublikowano

Fajny Poradnik łap +  gram w lola zawsze ta postacia tez inna ale ta najbardziej lubie grac bo jest łatwa i mocna postacią

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...