Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziecko i Ćwiczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tu nowy.

Gram w gry, mam dziecko, i interesuję się WWW.

Właśnie co do tego dziecka:

Ma 12 lat.

I chce ćwiczyć, w sensie na mięśnie. Wiem że to forum o grach, no ale tu siedzi prawie 4 tys. osób w tej samej chwili.

Syn ten mój, postanowił robić 100 pompek (z wysokiego punktu, 10, przerwa, 10, przerwa) i 100 zwykłych, (tak samo) co dzień.

Naczytałem się o "Zatrzymaniu wzrostu" poprzez ćwiczenia, ale teraz pytanie: Czy to jest... ekhem... bezpieczne? (wzrost 160 cm)

Opublikowano

Gościu, czego ty oczekujesz od forum gdzie średnia wiekowa to wiek twojego dziecka? xD Najlepiej jest się przejść do lekarza i o to zapytać, nie ma sensu ryzykować, tym bardziej jeżeli będzie miał jakiekolwiek przeciwwskazania do ćwiczeń. Jakiś czas temu czytałem artykuł o podnoszeniu ciężarów przez dzieci, z tego co wyczytałem w żaden sposób nie spowalniają wzrostu. Ćwiczenia pokroju pompek nic mu nie zaszkodzą, tylko niech wykonuje je poprawnie. Tego typu ćwiczenia to ruch naturalny dla ludzi, stawy nie są przeciążane.  Jeżeli będzie się chciał brać za żelastwo to warto jednak odwiedzić tego lekarza, nie jestem ani fizjoterapeutą ani tym bardziej osobą kształcącą się w kierunku medycznym, on ci wszystko powie.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Tak jak Dragon napisał - jeżeli masz jakieś wątpliwości to najlepiej zapytać lekarza. Może niekoniecznie pediatry, ale ten od sportu na sto procent będzie wiedział :D
Moim zdaniem treningi siłowe lepiej zacząć od 16 roku życia (właściwie to na siłowni na którą chodzę, młodszych wpuszczają na bieżnie, rowery i inne aeroby). Wcześniej można próbować w sportach walki (boks/kickboxing) w sekcjach dla młodszych.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dopóki jako jedyne obciążenie stosuje swoje własne ciało to nic mu się nie powinno stać. A co do 'hamowania wzrostu' to są ku temu pewne logiczne przesłanki, ale zostało to już podciągnięte do kategorii mitu. Także o wzrost niech się Pan nie martwi, gorzej może być ze stawami młodzika, bo te się dopiero rozwijają i mogą być niemiłe konsekwencje w późniejszym wieku (20-30 lat). 

Ale lepiej porozmawiać o tym z jakims lekarzem, jako że każde dziecko rozwija sie inaczej :D 

Powiedzmy, że kiedyś już tu byłem <3/ Ryuozaki pozdrawia  :3

Opublikowano

Hamowanie wzrostu może mieć miejsce wtedy, gdy zamykają się nasady kości. Ma to miejsce przy ćwiczeniach takich jak martwy ciąg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...