Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porównanie hostingów Minecraft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkie Porównanie hostingów minecraft.

Wiele jest tematów, który hosting jest najtańszy, albo który najlepszy. Postaram się przedstawić porównanie najpopularniejszych hostingów(Prócz craftserve, bo tam nie ma co porównywać).

1.BOK

Od najszybszego, do najwolniejszego. 

1. Firehosting.pl - 1min 14sec
  2. CubeHost.pl   - 2min 34sec
  3. Enderchest   - 2h 10min
  4. Pixelteam       - cały czas czekam
  5. FiberHost    - nieco ponad 5h
    (Do BOK'ów pisałem o godz. 10 rano, teraz jest 15:58.)

2.Maszyny

FiberHost.pl
link do specyfikacji:

http://fiberhost.pl/maszyny/ 

Podczas sprawdzania maszyn FiberHostu, od razu zauważyłem pewną niepoprawność:
Maszyna S7. Służy ona dla baz danych MySQL oraz nagrywania demek HLTV.
Na stronie fiberhostu podana specyfikacja tej maszyny:

Procesor: Intel® Celeron® CPU 220 @ 1.20GHz

Pamięci RAM: 2 GB DDR3

Dysk: 1TB SATA  

Płyta główna: CM INTEL D201GLY2  

System: Linux Debian 6.0 (64bit)  

Obsługuje: MYSQL, HLTV  

IP serwerów: 94.23.14.31

Hmmm, najpierw zwróciłem uwagę na procesor. Ten procesor mam w starym komputerze, a ten komputer ma ponad 10 lat.
Tak stary procesor i pamięć ram ddr3?? Hmmm coś tu nie gra :D
Wpisałem w internet, oczywiście na ten procesor wchodzi tylko pamięć DDR2.
Lecz, żeby się upewnić wpisałem też model płyty głównej.
Na stronie producenta (czyli intel), jest wyraźnie napisane, że ta płyta obsługuje tylko 533mhz, czyli stare, wolne DDR2.
O tej płycie dowiedziałem się też innych ciekawych żeczy, ale to proszę sobie poszukać
.

Czy to oznacza, że FiberHost kłamie ze specyfikacjami??? - W takim razie nie mamy pewności, czy nie okłamuje nas z czymś innym.

Ale wróćmy do tej maszyny z MySQL. Jest stawiana w Francji, czyli ping = 50sec. Jak wiadomo, połączenie z bazą danych powinno być jak najszybsze,  jakbym kupił serwer w FiberHost w lokalizacji polskiej, widocznie musiałbym korzystać z bazy danych w pliku ze względu na prędkość, a to nie zawsze jest skuteczne. 

Dobra, się rozpisałem na temat tej maszyny, lecz co najważniejsze, teraz będą maszyny z minecraft.

W FiberHost można sobie wybrać lokalizację, więc opiszę obie.

FRANCJA (OVH) -
Ping = 50ms
S2-S5 (Oferty MINI/SAND/GLASS)- Mają dość wydajne procesory, z małą ilością ram na maszynę, co ogranicza lagi, lecz tylko S5 posiada dyski SSD.

S18-S21 - Niezbyt dobry procesor oraz ogromna ilość RAM

Polska (Sprint) -

Ping= 1~5ms

S8-S13 (ICE,LAVA oraz inne większe) - Dość wydajny procesor, lecz duża ilość RAM, co oznacza wiele serwerów na jednej maszynie, czyli większe lagi, gdyż procek może nie wytrzymywać.

S14 - 2 wydajne procesory na większą ilość RAM. Najlepsza maszyna z prezentowanych.
S15; S17 + SSD - Najgorsze możliwe maszyny. Ogromna ilość ram oraz beznadziejny procesor.

S22 + SSD - Dość dobry procesor, lecz duża ilość ram/maszyna

FireHosting.pl
(Dane z oficjalnej strony)
SOS 5 z SprintDataCenter ( Polska)
Według hostingodawcy są to najlepsze możliwe maszyny na serwery minecraft. 

Wszystkie serwery są hostowane na maszynach: 

Procesor: Intel Xeon E3-1240 v2
Pamięć RAM: 32GB
ANTI-DDOS: TAK
Anty-DOS: TAK
Dyski SSD 2x120GB (W trybie MIRROR)
Łącze internetowe: 200Mb/s
Łącze ethernet: 1gb/s
System operacyjny: Linux Debian 7.4 64BIT
PING: 1~5ms
Ilość rdzeni procesora: 4
ilość wątków procesora: 8

Ode mnie ping wynosi 20ms, lecz to mój internet z MultiMedii :D
Dość dobry procesor oraz mała ilość ram/maszyna, co sprawia, że na jednej maszynie jest mniej serwerów wirtualnych

Stabilny system oparty na jądrze LINUX, szybkie dyski. - Ja nie mam żadnych zastrzeżeń. 

CubeHost

wybieramy serwery, które są najbardziej korzystne, a to się równa cenie poniekąd :)

Wiadomo, każdemu na zyskach zależy, lecz ważniejszy powinien być klient :D
Napisali, że korzystają ze Sprint oraz OVH
W sprint korzystają z linii SKY, czyli procesor w miarę, lecz duża ilość ram

Enderchest
Nasze maszyny znajdują się w europie, specyfikacji nie podam, ponieważ każdy ma odpowiedni limit, dzięki któremu serwer nie ma lagów.
Ktoś wytłumaczy, bo nie czaje??????

Pozostałe hostingi nie chcą podać parametrów lub cały czas czekam na odpowiedź.

Oceny ogólne

FiberHost:

BOK - 2/5

Wydajność - 4/5
Cena - 3/5
Funkcje dodatkowe - 5/5 - Możliwość wypłaty środków, giftkode.....
FireHosting:

BOK - 5/5

Wydajność - 5/5
Cena - 5/5
Funkcje dodatkowe - 4/5

CubeHost:

BOK - 5/5

Wydajność - 4/5
Cena - 3/5
Funkcje dodatkowe - 4/5

EnderChest:

BOK - 3/5

Wydajność - 4/5
Cena - 3/5 - Są różne ceny, zależy czego kto oczekuje.
Funkcje dodatkowe - 3/5

PixelTeam:

BOK - Nie odpisał, więc brak oceny

Wydajność - 4/5
Cena - 3/5 - Dla większych pakietów na dłuższy okres są duże zniżki
Funkcje dodatkowe - 4/5 - Darmowy mumble i www, lecz za domenę serwera trzeba dodatkowo zapłacić

Piszcie co mogę jeszcze porównać, dopóki mam tam serwery. 
Te info których nie ma, napiszę, jak mi z BOK'u odpiszą.

Liczę na like. <3

Opublikowano

Ciekawe porównanie :) ja ze swojej strony również polecę FireHosting, mam tam server, 10 slotów bym sobie w czasie nudy pobudował i nic się nie dziele nawet przy mocnym użyciu WorldEdit, 0 lagów. Łatwy kontakt z obsługą, jak coś potrzebuję, od razu wchodzę na ich TS, lub piszę na GG i mam odpowiedź, oraz fachową pomoc.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Zgadzam się z kolegą. Firehosting to najlepszy hosting moim zdaniem ze wspaniałą wydajnością serwerów ! Polecam :)

Opublikowano

Super porównanie! Proszę o rozwijanie :D

Napisz co jeszcze porównać.

FireHosting:

BOK - 5/5

Wydajność - 5/5

Cena - 5/5

Funkcje dodatkowe - 4/5

JEBŁEM :_:

cóś źle napisałem?? Jak nie to polecam iść do lekarza.
Opublikowano

@dawopi.

Teraz każdy tak chwali hosting, nowy to wiadomo że stara się o klientów, zobaczymy co będzie jak się rozwinie, będzie tak jak opisałeś fiberhost lub inny hosting że odpisują po dłuższym czasie.

Cena - 5/5 nie tylko oni mają takie ceny, można wymieniać jeszcze kilka hostingów lecz nie będę tutaj "reklamował".

Funkcje dodatkowe - 4/5 jakie niby funkcje dodatkowe? Posiadają te same funkcje co masa inny hostingów na panelu nozo typu fiberhost itp. Jedyne co jest na firehosting, to to że tutaj nie ma nic praktycznie "autorskiego" wbudowanego w panel, nawet o subdomene trzeba pisać na bok..

Pozdrawiam i czekam na hejty fanów firehostingu :)

Co do tematu..

Spis zrobiony na "odwal się", brak estetyki, raz duże raz małe czcionki, do tego cytaty źle zrobione.

Niech zgadnę, temat zrobiony tylko po to aby "pochwalić" firehosting.

Pomogłem?👍

Daj Like! :D

Opublikowano

@dawopi.

Teraz każdy tak chwali hosting, nowy to wiadomo że stara się o klientów, zobaczymy co będzie jak się rozwinie, będzie tak jak opisałeś fiberhost lub inny hosting że odpisują po dłuższym czasie.

Cena - 5/5 nie tylko oni mają takie ceny, można wymieniać jeszcze kilka hostingów lecz nie będę tutaj "reklamował".

Funkcje dodatkowe - 4/5 jakie niby funkcje dodatkowe? Posiadają te same funkcje co masa inny hostingów na panelu nozo typu fiberhost itp. Jedyne co jest na firehosting, to to że tutaj nie ma nic praktycznie "autorskiego" wbudowanego w panel, nawet o subdomene trzeba pisać na bok..

Co do tematu..

Spis zrobiony na "odwal się", brak estetyki, raz duże raz małe czcionki, do tego cytaty źle zrobione.

Temat zrobiony dla porównania. Z firehosting korzystam od ponad 3 mies. A i jakbyś mógł podać te hostingi, to bym się ucieszył. A ta ocena ogólna, to jest moja opinia. Reszta to same fakty i informacje.
Opublikowano

Wychodzi że FireHosting najlepszy. Temat dla reklamy hostingu. Znam lepsze hostingi i tańsze.

lvlup.pro i stara ale niezawodna pukawka.pl

Jeśli chcemy dobrego VPS i taniego to ovh.pl Ofert VPS Classic za ok.90zł mamy 8GB ramu.

Opublikowano

Szkoda, że pukawki nie wymieniłeś tam też fajna cena i jakość:P
Wszystko nawet sie zgadza ale wg mnie za dobrze oceniasz FireHosting, niby szybka odpowiedz na panelu ale po sporo rzeczy trzeba tam pisać co jest dużym minusem ;/

Opublikowano

Jest kilka hostingów jeszcze np. MaxCraft.pl, ownserwer.pl, gameserv.pl - Którego osobiście nie polecam ale mógłbyś ocenić :D , crafthost.pl, craftserve.pl

Mogę dodać, prócz craftserve. To jest po prostu hosting dla dzieci, bo ładnie wygląda.

Szkoda, że pukawki nie wymieniłeś tam też fajna cena i jakość:P

Wszystko nawet sie zgadza ale wg mnie za dobrze oceniasz FireHosting, niby szybka odpowiedz na panelu ale po sporo rzeczy trzeba tam pisać co jest dużym minusem ;/

Napisz co konkretnie jest minusem, to dodam.
Opublikowano

FireHosting.pl - polecam.

Opinia taka, jaka być powinna.

Support bardzo szybki, miła ekipa.

Opublikowano

Mogę dodać, prócz craftserve. To jest po prostu hosting dla dzieci, bo ładnie wygląda.

Napisz co konkretnie jest minusem, to dodam.

Strona niczym sie nie wyróżnia od innych, może usługi są na 1 miejscu ale strona też zobowiązuje. Co do ceny każdy zaczynający hosting proponuje niskie ceny po czym rosną one w góre :/ tak zwane "kuszenie" klientów. Co do panelu to mało klientów = mało pracy przez co szybciej można pomagać, zobaczymy jak hosting sie troche wypromuje.

Opublikowano

Strona niczym sie nie wyróżnia od innych, może usługi są na 1 miejscu ale strona też zobowiązuje. Co do ceny każdy zaczynający hosting proponuje niskie ceny po czym rosną one w góre :/ tak zwane "kuszenie" klientów. Co do panelu to mało klientów = mało pracy przez co szybciej można pomagać, zobaczymy jak hosting sie troche wypromuje.

Chętnie zobaczę.
Opublikowano

Według mojej opini, serwer Fiberhost ma mocne lagi... a o reszcie to tez sie nie wypowiadam... jedynie FireHosting.pl gdzie wziąłem serwer na 1h(probny) 0 lagow a byłem ze znajomymi w 9/10 więc już powinno być czuć lagi a tu 0... po godzinie się serwer wyłączył, to szybko z kolegami się złożyliśmy i kupiliśmy odrazu na 3 miesiące... polecam tylko i wyłącznie FireHosting.pl najlepszy do tej pory hosting z ktorego korzystalem.

Opublikowano

Hm.. Jak widzę FireHosting wypada dobrze . Zamierzam tam wykupić serwer i myślę czy warto. Powiem tyle, że korzystałem z usług e********t.pl i słabo wypadło . Niska ilość RAM jak na cenę, nawet w ofercie z modami dają ledwo 100 MB . Były problemy z ich stronami . Domeny się też psuły. Ostatnio nawet usunęli fanpage na FB. 

Opublikowano

@dawopi.

Co do tematu..

Już nie trzeba na BOK pisać w sprawie domeny, jest to automatyczne, teraz pracujemy nad automatycznym itemshopem. Pozdrawiamy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...