Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czym to się różni

MzQ.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie pytanie czym różni się od siebie np. 

Radeon R9 2Gb Gigabyte/Asus/Sapphire/Msi itd.

lub z procków (wszystkie i5)

http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-core-i5-3350p-lga1155-box,34981.html
http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-core-i5-3570k-ivy-bridge-lga1155-box,32394.html
http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-core-i5-4670k-lga1150-box,38765.html

(który z nich jest najlepszy?)

oraz co oznacza OEM lub box ( domyślam się ze pudelko )

Opublikowano

Procesory różnią się taktowanie, nazwą, architekturą, mnożnikiem, podstawką, ogólnie wszystkim, najlepszy jest 4670k>3570k>3350p + 3350p nie ma chyba układu graficznego, a karty różnią się taktowaniem i chłodzeniem, to wciąż ta sama karta.

OEM nie zawiera chłodzenia na procesor, a BOX już je ma.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Procesory różnią się taktowanie, nazwą, architekturą, mnożnikiem, podstawką, ogólnie wszystkim, najlepszy jest 5670k>3570k>3350p + 3350p nie ma chyba układu graficznego, a karty różnią się taktowaniem i chłodzeniem, to wciąż ta sama karta.

OEM nie zawiera chłodzenia na procesor, a BOX już je ma.

4670K :P

Poza tym co wspomniał Kirito, procesory z literką K nadają się do podkręcania (mają modyfikowalny mnożnik), ale do tego potrzebujesz dobrej MOBO i chłodzenia, gdy ich nie podkręcasz wyrzucasz tak naprawdę około 100 zł w błoto (w stosunku do zwykłej wersji bez "K") ;)

Także lepiej będzie poprosić o pomoc na forum, jeśli coś kupujesz xD

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

4670K :P

Poza tym co wspomniał Kirito, procesory z literką K nadają się do podkręcania (mają modyfikowalny mnożnik), ale do tego potrzebujesz dobrej MOBO i chłodzenia, gdy ich nie podkręcasz wyrzucasz tak naprawdę około 100 zł w błoto (w stosunku do zwykłej wersji bez "K") ;)

Także lepiej będzie poprosić o pomoc na forum, jeśli coś kupujesz xD

No to pisałem, że mnożnikiem. :P

Jeszcze co do kart, to ta sama karta może się też różnić ilością pamięci, im więcej, tym droższa i nie koniecznie lepsza.

Opublikowano

podsumowując najlepiej kupować procesory w box'ie . ( bo lepiej z chłodzeniem ,tak mi się wydaje)

swoją drogą jak mamy Radeon R9 270 to od jakiego wydawcy najlepiej kupić ? (Gigabyte/Asus/Sapphire/Msi) - do gier

Jeszcze jedno pytanie Kirito wspominał coś o podkręcaniu procka jeżeli mamy literkę "k" jak to się robi i czy

wgl. dobrze mieć taki procesor .

3350p + 3350p nie ma chyba układu graficznego - co to takiego ?

a karty różnią się taktowaniem - rozjaśni mi ktoś ?

co to jest MOBO ?

Opublikowano

mobo to płyta główna

Ja bym brał kartę ASUS'a lub MSI, pierwszy producent to elita, MSI zaczęło niedawno robić dobre karcioszki w przystępnych cenach.

3350p nie ma chyba układu graficznego

Niektóe procesory mają zintegrowany układ graficzny (coś jak zwykła karta graficzna tylko słabiutka, do pulpitu czy słabych gierek)

Procesor podkręcasz odpowiednim oprogramowaniem lub w BIOS'ie, jeśli nic o tym nie wiesz to polecałbym nie brać zestawu pod OC (OverClocking-> podkręcanie, przetaktowywanie)

Opublikowano

@up 

a czy taki ukł. graf. pomaga coś w sensie zwiększa wydajność ogólnie np . podczas grania w gry

Opublikowano

Nie, wtedy sprzęt przełącza się na dedykowaną (lepszą, osobną) kartę graficzną. Ze zintegrowanej korzysta jedynie na pulpicie i w programach typu przeglądarka internetowa, żeby zmniejszyć zużycie prądu itp. Można integrę wyłączyć całkowicie, ale po co ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie do końca, jak jest to nie zaszkodzi, jak jej nie ma to nic się nie stanie ;) Obecnie w praktycznie każdej MOBO lub procesorze jest integra, więc nie zawracaj sobie tym głowy.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie do końca, jak jest to nie zaszkodzi, jak jej nie ma to nic się nie stanie ;) Obecnie w praktycznie każdej MOBO lub procesorze jest integra, więc nie zawracaj sobie tym głowy.

Chyba, że masz Lucid Virtu, to wtedy możesz połączyć integrę z procka z dedykowaną kartą, obniży to ilość FPS, ale będą stabilniejsze + synchronizacja pionowa o wiele lepiej działa.

Szczerze, to nigdy się tym nie bawiłem, bo do szczęścia nie jest mi to potrzebne + żeby móc używać Virtu, to musisz mieć MOBO, która to obsługuje, w sumie nie tyle obsługuje, co ma takie "pozwolenie" od producenta.

Opublikowano

A czy różnica miedzy tymi trzema prockami 

3350p

3570k

4670k

jest warta tych 200 zł 

czy lepiej kupić 3350p żeby zaoszczędzić?

Opublikowano

No to w 2k, to może być i5 3550p / i5 4440 + lepsza karta, procesory z literką K odpadają w tym budżecie, bo nie wypłacisz się jeszcze z droższą płytą główną i chłodzeniem dodatkowym.

Zaoszczędzona kasa idzie w grafikę i jest spoko zestaw.

Opublikowano

i5 3550p / i5 4440  - domyślam się że ten drugi jest lepszy , (dużo?)

myślałem ,że jak będę składał kompa to dysk i nagrywarkę zostawię 

na kartą graf. 2gb od Asusa myślałem i teraz procesor zostaje, 

tylko nie mogę się zdecydować jaki będzie pasował tak aby

nie był za słaby ani za mocny.

@edit

z tych 2 procków , który lepszy pod gry 

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4570-3-2ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i54570-546528/

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-2500k-3-3ghz-lga1155-box-bx80623i52500k-358735/

zostaje jeszcze ten 3350P

Opublikowano

4570 lepiej wziąć z względu na to, że w 2500k byś musiał dużo dopłacić do płyty i chłodzenia, najlepiej napisz nowy temat z budżetem i tym co masz i zaraz Ci ktoś złoży zestaw, bo ja dziś już spadam.

Opublikowano

Zestaw ma być z nagrywarką i dyskiem?

Bo trochę dziwne, że chciałeś w budżecie 2k upchnąć Radeon r9 270 i i5-4670k.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Zestaw ma być z nagrywarką i dyskiem?

Bo trochę dziwne, że chciałeś w budżecie 2k upchnąć Radeon r9 270 i i5-4670k.

Napisał, że chce zostawić...

Dla pewności, dysk i napęd na S-ATA?

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...