Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czym grać dla grupy?

sebaknydza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Właśnie zaczynam przygodę z Aionem. I tu rodzi się moje pytanie. Jakich klas jest mało na serwerach ? Czego zazwyczaj brakuje w PT?

DPSu / supp / heala / tanka ?

Grałem wcześniej kilka lat w RoMa jako priest i rogal, Neverwinter jako tank.

z góry dziękuję za odp

RoM Priest/Knight/Scout OFF

Neverwinter TR/GWF OFF

LoL PI - placement now

Opublikowano

Przeniosłem do właściwego działu.

Co tu mogę napisać jako odpowiedź na Twoje pytanie... Jak zwykle przy pytaniu o klasę - wszystko jednak zależy od tego co Ty najbardziej lubisz robić w grach.

• Jeśli do tej pory podobała Ci się gra DPSem to stwórz sobie najlepiej Sorca - Czarodzieja. Ewentualnie Rangera - Łucznika. 
  • Jeśli chcesz robić za support z mantrami dodającymi statystyki, pomniejszym healem i przydatnymi buffami to zrób Chantera - Kantora.
  • Jeśli preferujesz grę jako main heal i do tego opcję potężny DPS jeśli ogarniesz postać - zrób Clera.  
  • Jeśli wołałbyś trzymać na sobie agro bossów/mieć "dobry" DPS i być przydatnym w grupie dzięki wędkom lub różnym tarczom - wybierz Templara.

Nie powinieneś się zastanawiać czy ludzie biorą daną klasę na instancję czy nie bo wszystko zależy od tego jak Ty będziesz grał.

Ja chociaż w poprzedniej grze grałem mage DPSem = trzymałem się na dystans przechodząc na AIONa wybrałem sobie templara. Głównie dlatego, że ludzie z którymi przyszedłem potrzebowali tanka (co było marnym powodem chociaż mam szczęście bo nie żałuję), trochę też dlatego, że ta postać ma wędki - skille dzięki którym przyciągasz przeciwnika do siebie (które bardzo mi się podobają). Wcześniej nigdy nie grałem tankiem ale pomyślałem, że mogę spróbować. Jeśli by mi się nie spodobało to bym zmienił. Co do samych wędek - od zawsze radość mi sprawiało łapanie uciekającego przeciwnika w zasięg mojej grupy. Albo ludzi, których można określić krótko: "safe MPCforum hero" = wyskakuje na sekundę z safe zony, rzuca Ci jeden skill po czym wskakuje z powrotem krzycząc "noob". Wędka w odpowiednim momencie i gość leży w ciągu sekundy bo moja grupa - a zawsze biegam w 4-6 osób - go szybko zabija. I nie - moja grupa to nie są ludzie z którymi przyszedłem na AIONa. Są to ludzie, których poznałem tutaj i z którymi teraz gram. Znalazłem sobie coś co mi się podoba i poznałem nowych ludzi z którymi się trzymam.

Jak tak teraz myślę to mam trochę łatwiej ponieważ mam już jakąś reputację, zawsze gdy wychodzi nowy patch jako jeden z pierwszych templarów składam najlepszy set PvE oraz mam znajomego clera i paru DPSów dlatego nigdy męczę się z złożeniem grupy (chociaż jakoś od roku nie byłem z randomami na instancji bo cały czas biegam z tą samą grupą/z znajomymi znajomych dzięki czemu wiem, że nie są to "nooby z lfg"). Wystarczy, że masz masz tanka i heal w grupie bo zawsze się znajdzie jakiś DPS. Jeśli to Ty grasz jako DPS to wystarczy, że będziesz ogarniał to ludzie sami będą chcieli z Tobą chodzić, a do grupy przyda się praktycznie każdy.

Masz problemy z znalezieniem stałej grupy? Dołącz do jakiegoś legionu, pograj z ludźmi, zrób sobie set, wyrób reputację i graj. Tylko zrób sobie postać, która Tobie się będzie podobać.

Opublikowano

Ja ogólnie wszystkim lubię grać. Chodziło mi tylko o to czy jest tak jak np. w Neverwinterze, że jest full fiz dps a czekasz z 30 min żeby clera lub tanka znaleźć. Tu nie ma takieg problemu ? A i mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest jakaś klasa stosunkowo niezbalansowana tz. jest słabsza od innych ?

A i rengar czy shooter lepszy ?

RoM Priest/Knight/Scout OFF

Neverwinter TR/GWF OFF

LoL PI - placement now

Opublikowano

Z czasem składania grupy jest różnie i zależy to od serwera. Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że na anglojęzycznym Nexusie ludzie raczej nie mają problemów. A przynajmniej gdy patrzę na lfg to nikt nie rekrutuje na instancje dłużej niż 10min. Problem ten jednak możesz rozwiązać dołączając do jakiegoś legionu i zapraszając na legionowym czacie.

Zasadniczo każda klasa jest dobra przeciwko którejś i słabsza przeciwko innej. Tak jak Templar zabija bez problemu Sinów, tak Templara dość łatwo zabija Spiritmaster (Zaklinacz) nie pozwalając mu podejść. Nie ma chyba jakieś "ogólnie słabej" bo każdą można naprawdę dużo zdziałać. Łatwiej jest oczywiście magicznymi chociaż robienie ekwipunku jest zwykle parokrotnie droższe niż u klasy fizycznej bo ponad połowa klas korzysta z manastone magicznych.

Jeśli bym miał wybrać między Rangerem, a Gunnerem to poszedłbym w tego drugiego. Rangerem trzeba się nauczyć dobrze grać żeby poczuć moc jaką ma ta klasa - dużo osób nie dociera do tego momentu i po prostu biegają chowając się w hide po czym wyskakują by gasić słabsze targety. Gunnerem jest stosunkowo łatwo bo ma magiczny - potężny dmg - i wystarczy, że nauczysz się kiteować przeciwnika + opanujesz odpowiednią rotację skilli żeby nie nawalać bez sensu w klawiaturę by nagle Ci nie zabrakło na 3 sekundy skilli + jeśli wsadzisz odpowiednie godstony do pistoletów (kamienie dodające do broni jakiś efekt jak uciszenie na target, spowolnienie szybkości ataku, oślepienie czy zadające dodatkowy olbrzymi dmg) to może to zaboleć drugiego gracza.

Mam gunnera na max lvl i nawet w słabym eq (bo się do niego nie przykładałem zbytnio) jestem w stanie wygrywać większość arenek o ile nie trafię na kogoś w takim definitywnie end-game secie. Tak po prostu sobie strzelam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hi , Zawsze clerów bedzie brakowac jak świat światem :p Tank też wiadomo to sa dość cieżkie postaci dlatego ich mało ale jak na poczatek to nie wydaje mi się by sie podobały chyba że jestes przyzwyczajony do wolnego ubijania mobków jak np tankiem ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...