Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kategoria B1 i normalne auto?:>

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemka, w czerwcu jak już będzie wiadome że zdam w szkole na 100% to robie B1, nie żeby jeździć za przeproszeniem małym, niebezpiecznym gówienkiem tylko już "normalnym" :p nadal to działa tak, że mogę prowadzić normalny samochód z opiekunem bądź prawnym opiekunem obok który ma min. 5 lat kat. B ? a za jazdę samemu grozi mi mandat 500 zł i odbiór mnie i samochodu przez rodziców z komendy? i raczej nie będzie problemu o ile będę się poruszał samochodem teoretycznie swoim ale jeszcze zarejestrowanym na rodzica? darujcie sobie komentarze żebym poczekał i nie kwestionujcie umiejętności prowadzenia bo jak na moje 16,5 lat są dość spore :> 

Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Romantyczny, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Opublikowano

Na b1 masz tylko auta do pewnej wagi i mocy, a także to co z am (motorower).
Normalnymi samochodami nie możesz jeździć.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano
Trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie większej niż 400 kg (pojazdy do przewozu osób.) i 550 kg (pojazdy do przewozu rzeczy) i mocy silnika nie większej niż 15 kW (20 KM), z wyjątkiem motocykla – wydawane od 16 lat

Jeżeli nie spełnisz tych warunków, to tak jakbyś jeździł beż prawa jazdy(nie masz dokumentu uprawniającego do poruszania się takim pojazdem) Czyli mandat 500zł

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano

Jak będziesz miał b1 i jak Cie złapią dostaniesz 300zł mandatu

art. 94 § 1 Kierowanie pojazdem silnikowym lub tramwajem przez osobę nie mającą: 

186. 
1) uprawnień do kierowania pojazdami art. 87 ust. 1 - 500zł 
187. 
2) uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu - 300zł

Jak policjant się uprze może wezwać lawetę w celu zabezpieczenia samochodu wtedy koszty będą o wiele większe

Liczę na +

18706.png

Opublikowano

Na b1 masz tylko auta do pewnej wagi i mocy, a także to co z am (motorower).

Normalnymi samochodami nie możesz jeździć.

no chyba mnie nie zrozumiałeś. dobrze wiem jaka jest różnica między B a B1

no dobra... dzięki za odpowiedzi, no to skoro jest różnica 200 zł to warto robić to B1 wgl? mieszkam w Warszawie, zaraz przy centrum gdzie porusza się multum samochodów i raz na ruski rok kogoś zatrzymują... nie wyglądam jak dzieciak a jeździć umiem, szansa że mnie złapią przez rok do 18ki jest marna, ale wypadałoby mieć chociaż B1 w momencie zatrzymania prawda? :/ bo jak rodzic jest obok to można powiedzieć, że się ucze jeździć... czy coś.

Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Romantyczny, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Opublikowano

no chyba mnie nie zrozumiałeś. dobrze wiem jaka jest różnica między B a B1

no dobra... dzięki za odpowiedzi, no to skoro jest różnica 200 zł to warto robić to B1 wgl? mieszkam w Warszawie, zaraz przy centrum gdzie porusza się multum samochodów i raz na ruski rok kogoś zatrzymują... nie wyglądam jak dzieciak a jeździć umiem, szansa że mnie złapią przez rok do 18ki jest marna, ale wypadałoby mieć chociaż B1 w momencie zatrzymania prawda? :/ bo jak rodzic jest obok to można powiedzieć, że się ucze jeździć... czy coś.

Czy warto, na to sam sobie musisz odpowiedzieć.

Nikt nie wie w jakiej sytuacji jesteś i czemu wziął się ten pomysł.

Jeśli dojeżdżasz gdzieś daleko do szkoły i to jest głównym powodem to myślę, że jest warto bo sam jeździłem przez dwa lata busami aż nie zrobiłem prawka i wiem, że dojeżdżanie busami nie jest najprzyjemniejszą formą podróży.

A jeśli chcesz zrobić prawko by tylko pośmigać dupowozami, szpan i wgl. to nie wiem czy się opłaca, ja bym poczekał i zrobił normalnie na B.

Co do tej Twojej jazdy, jeździć myślę że każdy potrafi, trudniej było się nauczyć jeździć na rowerze niż opanować manualna, gorzej z przepisami i odpowiedzialnością, nie jest sztuką wejść do samochodu i nim jeździć a później spowodować wypadek bo się nie znało przepisów.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Jak będziesz miał b1 i jak Cie złapią dostaniesz 300zł mandatu

Jak policjant się uprze może wezwać lawetę w celu zabezpieczenia samochodu wtedy koszty będą o wiele większe

Tramwajem? Moge zapieprzac tramwajem z prawem jazdy na osobowke i 300 zl mandatu? Jeee :D

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...