Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polski rząd, czyli duży problem.

Roths

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4) Jestem obiektywny, jakbym widział coś dobrego w socjalizmie, to bym o tym napisał, ale tych dobrych rzeczy w socjalizmie nie ma.

Nie chcę cię urazić ale skorzystaj czasem z słownika bo używasz słów, których znaczenia nie do końca rozumiesz i co krok sam sobie przeczysz...

742611478555387739101.jpeg

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie chcę cię urazić ale skorzystaj czasem z słownika bo używasz słów, których znaczenia nie do końca rozumiesz i co krok sam sobie przeczysz...

W którym miejscu sobie zaprzeczyłem? Dobra.Tobie pewnie chodzi o to, że powinienem rozważyć wady i "zalety" socjalizmu, tylko problem jest taki, że nie istnieje coś takiego jak "zalety" socjalizmu.Mogę być obiektywny w tym, że dobra, płacimy podatki i mamy np. służbę zdrowia, ale z drugiej strony dlaczego mam płacić za to co roku, skoro np. potrzebuje 1 wizyty na 5 lat.

Opublikowano

1) To mnie rozwaliło.Dlatego socjalizm jest zły.Taki jest sens, że to są Twoje pieniądzę i to ty nimi dysponujesz w zależności od potrzeby.Może być tak, że w przeciągu 5 lat raz pójdziesz do lekarza i zapłacisz za to 50 zł, więc po kija masz za to płacić co rok? Po za tym te pieniądze z podatków na służbę zdrowią są też wydawane na jakieś absurdalne budynki NFZ.Krótko.Płacę za wojsko, policje, kilku ministrów i koniec.Reszta dla mnie i mogę te pieniądze wydać na rodzinę, na leki, na panienki, na gry w kasynie, bo to są moje pieniądze i ja mam prawo wydawać je jak chcę.Napisałem.Chcecie, to zatrudnijcie sobie pana, któremu oddacie 3/4 swoich zarobków i on będzie wam za to opłacał lekarza i tak dalej.A i co do tego czy kiedyś leczyłem się na fundusz, no może kiedyś w dzieciństwie.To nie ode mnie zależało.

Problem jest taki, że państwo to wspólnota - czy tego chcesz czy nie. I czy tego chcemy czy nie to musimy działać na wspólne dobro, bo to po prostu mniejsze zło. Żeby usunąć składki, podatki i inne duperele potrzebne są pieniądze, to nie działa tak, że dzisiaj wchodzi ustawa "o zmniejszeniu podatku" i nagle magicznym sposobem płacimy połowę mniej.

Mamy deficyt budżetowy, ogromny, którego być nie powinno i który cały czas się powiększa. Dlaczego? Bo nasze pieniądze są źle gospodarowane. Nie ma możliwości, żebyśmy płacili mniej, nie w tym momencie, najpierw trzeba ustabilizować gospodarkę, przecież to proste i logiczne myślenie, jak można tego nie pojmować? 

Prywatyzacja szkół i służby zdrowia też nie jest wyjściem bo w tym momencie ludzie nie mają pieniędzy, skąd mają je wziąć? Powstaje błędne koło, którego rozwiązaniem jest mądrzejsze zarządzanie budżetem. Wstrzymanie projektów rozwojowych, odcięcie finansowania kościoła itd. - to da się zrobić bo to nie szkodzi ludziom ale nie można usunąć czegoś bez czego chociaż 1 obywatel nie przeżyje.

W którym miejscu sobie zaprzeczyłem? Dobra.Tobie pewnie chodzi o to, że powinienem rozważyć wady i "zalety" socjalizmu, tylko problem jest taki, że nie istnieje coś takiego jak "zalety" socjalizmu.Mogę być obiektywny w tym, że dobra, płacimy podatki i mamy np. służbę zdrowia, ale z drugiej strony dlaczego mam płacić za to co roku, skoro np. potrzebuje 1 wizyty na 5 lat.

Ta jak już mówiłem, państwo jest wspólnotą, czy tego chcesz czy nie. I owszem, jesteś zmuszany do płacenia, ale tylko i wyłącznie dlatego, że jest to działanie dla wspólnego dobra, zwyczajnie ludzkie przy okazji.

Ty możesz nie potrzebować lekarza ale ktoś inny, nie mający pieniędzy bez niego umrze. Płacąc te pieprzone składki pomagasz innym i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego to jest normą, a nie skrajny egoizm?

Obiektywizm polega na bazowaniu na faktach, a to, że nie istnieją zalety socjalizmu (Sam go nie uznaję btw.) to nie fakt, to twoja opinia. Wszystko ma swoje wady i zalety.

Opublikowano

1.Państwo to wspólnota dlatego wszyscy musimy płacić podatki na wojsko, policję i ministrów.To jest wspólne dobro, ale nie jesteśmy od tego, żeby wzajemnie siebie finansować, mało tego.Jeżeli ja kogoś finansuje, to oduczam go pracy i on już nie jest normalnym człowiekiem tylko menelem.Był taki człowiek polskie pochodzenia, nie pamiętam nazwiska, który żył w USA, był zamożny, nadszedł wielki kryzys, wszystko, stracił, trafił na ulicę, poprosił przechodnia o papierosa, tamten się do niego tylko szyderczo uśmiechnął, potem głodował 2 dni, chwycił się byle jakiej roboty i tak małymi kroczkamii wyszedł z tego i dziś jest milionerem.Gdyby tamten przechodzień dał mu tego papierosa to następnego poprosiłby o 10 centów i takby żył na tej ulicy do usranej śmierci, tak się niszczy człowieka.Po za tym.Ktoś np. naprawia komputery, ktoś jest budowlańcem, nauczycielem wzajemnie ze sobą żyjemy i świadczymy sobie usługi na tym polega wspólnota a nie na tym, żeby zabrać Kowalskiemu, bo się dorobił, a Nowak nie może i dostaje zasiłek z portfela Kowalskiego, na to nie ma przyzwolenia.

2.Mamy deficyt budżetowy, bo państwo ściąga wysokie podatki, zabierają to urzędnicy, ingerują w gospodarkę, rozdają zasiłki.

3.Do jasnej cholery.Ile się o tym napiszę.Skąd mają mieć pieniądze jak państwo im rabuje 80% dochodów? No skąd? Będą płacić podatki na wojsko, policje, ministrów, to będą mieli pieniądzę na prywatnego lekarze i na prywatną szkołe, po za tym dzisiaj też nie ma niczego za darmo, tylko ludzie płacą za rzeczy, którzych nie używają.Prawo nie działa wstecz.Wiadomo, że nie zrobi się tego wszystkie w miesiąć, ale trzeba zacząć to realizować inaczej marny nasz los.

3.Już napisałem w 1 punkcie.Każdy pracuje na siebie.Państwo odda 80% dochodów, które zabiera, to ten biedny człowiek będzie miał pieniądze na leki.Powtarzam: Dawanie zasiłków to ekonomiczne morderstwo człowieka. Głodnemu trzeba dać wędkę a nie rybę.Przysłowie stare jak świat.

4.Skoro piszesz, że istnieją zalety socjalizmu, to napisz jakie, chętnie poszerzę swoją wiedzę i może od jutra będę towarzyszem, heh...

A i jeszcze tak na marginesie.Celem życia nie jest przeżycie.Normalny człowiek chcę żyć, żeby coś robić, cieszyć się życiem, dla rodziny, przyjaciół, chce wyjść do klubu ze znajomymi, pójść z dziewczyną na spacer, kupić jej coś, podróżować.W socjalizmie ludzie żyją, żeby nie zdechnąć.I nie można walczyć z egoizmem broniąc obecnego systemu, bo dzisiejszy system tworzy znieczulice, bo zamiast organizacji społecznych mamy organizacje państwowe.Człowieka nie obchodzi drugi człowiek, bo przecież "to państwo ma się nim zająć".

Chodzi mi tutaj o np. organizacje charytatywne.W normalnym państwie ludzie chętnie i dobrowolnie dają na takie organizacje.Dzisiaj tego nie mogą zrobić, bo państwo im zabiera większość dochodów.

Opublikowano

Jeśli usunięte zostaną składki i inne podatki to tak czy siak będziemy to płacić tylko w innej formie. Kto zapłaci za szkołę dla dziecka? Kto zapłaci za leczenie? Kto zapłaci za ew. leki skoro nie będą refundowane?

Ty.

Co z tego, że nie będziesz płacił 80% (Co mnie wkurwia bo podałeś taką liczbę z dupy strasznie na wyrost) jeżeli te 80% wydasz i tak na wyżej wspomniane rzeczy?

I w ogóle, płacił byś na wojsko i policję a na wspólną służbę zdrowia już nie? Po co? Wynajmij sobie prywatnego ochroniarza zamiast wydawać na podatek i będziesz bezpieczniejszy... Absolutne zero logiki.

Opublikowano

1.No tak kurwa, jak zostaną usuniętę, to będziemy płacić.Bzdura.Za szkołe i lekarza dla dziecka zapłaci rodzić, bo państwo przestanie mu zabierać 83% dochodów, tak 83%, podawałem w zaokrągleniu, nie wierzysz, to sobie policz.Oczywiśćie, dla niektóry są różne ulgi podatkowe, to tam można płacić 50-60%, ale to i tak 10 razy więcej niż powinno być, rozbój w biały dzień.Rodzic zarabia dajmy na to obecnie 2000 zł 60% z 2000 zł = 1200 2000 zł + 1200 zł = 3200 zł.Widać różnice? Będzie za co zapłacić? Będzie.I to leży w interesie rodzica, żeby przeznaczyć te pieniądze na dziecko.

2.Nie wydam 80% moich dochodów na lekarza czy na coś tam.Mam potrzebę to idę, czy to będzie raz na 5 lat, czy 2 razy w miesiącu.To są moje pieniądze i mam prawo je wydać na co mi się podoba, dzisiaj państwo robi mi jakieś podziały, tyle na lekarza, tyle na szkołe, tyle na życie, jeszcze lekarz i szkoła na zapas.Co do wojska.To wojsko musi być opłacane ciągle i musi ciągle funkcjonować, bo musi nas na bierząco chronić.Gdybyśmy zlikwidowali wojsko to automatycznie Mazowsze i Suwalszczyznę zajęłaby Białoruś itd.Nielogiczne to jest płacenie za coś czego nie używam.Powtarzam wojsko jest potrzebne 24/7 lekarz czasami raz w miesiącu, czasami raz w roku a czasami w ogólę.

Opublikowano

Ten cały rząd to porażka  -.- PO, PSL, PiS i inne gówna. Polska powinna wyjść jak Ukraina, bo to jest jedyne wyjście, aby obalić tych złodziei.

Opublikowano

@januszeq

Oczywiśćie, że są konkrety.Zlikwidowanie podatku dochodowego albo narodowego funduszu zdrowia to nie konkret? Dla was każde konkretne działanie to populizm.Korwin nie obiecuje gruszek na wierzbie, że jak on dojdzie do władzy, to każdy będzie zarabiał po 10 tys. złotych, ale utworzy państwo, które nie utrudnia zakładania firm czy ogólnie życia obywatelom.Populizm to jedno z tych dobrych pojęć dla ludzi, którzy chcą kogoś skrytykować a sami nie bardzo dysponują argumentami i mówią od tak sobie: "Pan x to zwykły populista".

Nie, to nie jest konkret. Jeżeli likwiduje coś co generuje pieniądze, to muszę zadbać o inne źródło, tak? Ja nie widzę tego innego źródła, jedynie hasła.

1) Stosuję, bo tak zostało przyjęte.Skoro nie jesteś liberałem (gospodarczym?), ani nie jesteś socjalistą i krytykujesz jego odłamy, to nie mam pojęcia, kim jesteś.To jest pytanie do Ciebie, chyba lepiej ode mnie znasz swoje poglądy polityczne, nie?

Jest coś takiego jak centrum. Owszem możesz ukierunkować centrę, jakie rozwiązania ma stosować. W chwilowej sytuacji to jest najlepsze dla mnie rozwiązanie. Więc proszę, po raz kolejny, uszanuj to i nie dziel tlyko na 2 kategorie.

2) Nie, nie sądzę.Im wyższe podatki, tym trudniej otworzyć i utrzymać firmę, zatrudnić ludzi.Druga sprawa to to, że trzeba zlikwidować wszelke zasiłki dla bezrobotnych, dopłaty i tak dalej.Państwo w gospodarce kapitalistycznej nie zarabia na siebie, bo nie prowadzi działalności gospodarczej.Pieniądze ma tylko i wyłącznie z podatków, ceł, no teraz to też z UE.

Tylko zrozum, że wprowadzenie takiego działania zaowocuje dopiero za XX lat. Obchodzi mnie los moich przyszłych dzieci i przyszłego społeczeństwa, ale rozwiązanie jest potrzebne na teraz. Co do UE to w końcu też "pomaga" w rozwoju, ale jeżeli jesteśmy w niej i płacimy, to dlaczego nie korzystać ze wspólnej działki?

3) Chodzi mi eurokomunizm jaki mamy obecnie.To się fachowo nazywa państwo opiekuńcze.W faszyzmie to występuje od początku do końca.

Owszem, w faszyzmie występuje interwencjonizm, ale nie na korzyść społeczeństwa. W końcu w takich system naród jest dla państwa, ale nie odwrotnie. I myślę, że teraz rozwodzimy się nad samą definicją państwa opiekuńczego, więc tutaj będziemy błądzić.

4) Jestem obiektywny, jakbym widział coś dobrego w socjalizmie, to bym o tym napisał, ale tych dobrych rzeczy w socjalizmie nie ma.

Napisałem tak a nie inaczej, ponieważ nie dopuszczasz innej myśli niż taka, w której państwo ogranicza się do minimum.

5) Przecież napisałem, że jestem za wprowadzeniem republiki, a nie totalitaryzmu.Będzie prezydent, tylko dużo silniejszy, właśnie podobnie jak w USA, ale będą też niezawisłe sądy.Głównym założeniem tutaj jest odciągnięcie motłochu od władzy,

Jak odpowiadam, to już nie mogę dołożyć swojego poglądu?

6) Nie istnieje partia prawicowa z programem socjalnym, dlatego PiS nie jest partią prawicową tylko socjalistyczną.Tak samo jak nie ma kawalerów mających żony, bo te dwie rzeczy się wykluczają, takie trudne to do zrozumienia?

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że ludzi są przyzwyczajeni do obecnego stanu rzeczy przez to, że nigdy nie było prowadzonej długotrwałej jednakowej polityki.

1) To mnie rozwaliło.Dlatego socjalizm jest zły.Taki jest sens, że to są Twoje pieniądzę i to ty nimi dysponujesz w zależności od potrzeby.Może być tak, że w przeciągu 5 lat raz pójdziesz do lekarza i zapłacisz za to 50 zł, więc po kija masz za to płacić co rok? Po za tym te pieniądze z podatków na służbę zdrowią są też wydawane na jakieś absurdalne budynki NFZ.Krótko.Płacę za wojsko, policje, kilku ministrów i koniec.Reszta dla mnie i mogę te pieniądze wydać na rodzinę, na leki, na panienki, na gry w kasynie, bo to są moje pieniądze i ja mam prawo wydawać je jak chcę.Napisałem.Chcecie, to zatrudnijcie sobie pana, któremu oddacie 3/4 swoich zarobków i on będzie wam za to opłacał lekarza i tak dalej.A i co do tego czy kiedyś leczyłem się na fundusz, no może kiedyś w dzieciństwie.To nie ode mnie zależało.

Nie zrozumie miałeś mnie po raz kolejny. Ujmę to tak: Jak można krytykować negatywne skutki złych rozwiązań?

2) Zrozum, że będzie płacić za szkołe, do której posyłasz swoje dziecko, nie będzie podatku na szkolnictwo, nie wiem, piszę jakimś naukowym niezrozumiałym językiem? Posyłasz dziecko do szkoły X i płacisz za szkołe X, a nie za szkoły Z, Y, F, G, N...Obecnie to w państwowych szkołach jest najbardziej gówniany poziom nauczenia.Będziesz mógł sb wybrać czego uczą Twoje dziecko, dzisiaj każda szkoła czy to prywatna czy państwowa ma narzucony program z góry, w tym od UE.

Raczej to Ty mnie nie rozumiesz. Jak płacenie za szkołę może decydować o jej standardzie? Nie mówię o innych krajach, ale o Polsce. Przykład mojego trenera. Na 2 państwowych szkołach oblał anatomię. Zapisał się do prywatnej, gdzie też masz ludzi z prof. itd., ale jednocześnie przyznał, że gówno robił i zdał. Kolejny przykład mój kolega. 2 klasy w prywatnym liceum i zmienił szkołę na państwową. - Nie wiadomo, czy zostanie dopuszczony do matury. Wniosek wysuwa się chyba sam. I poziom poziomem, bo to chęci decydują o wiedzy, ale mnie chodzi o to, że chętniej pozwalają zdać ludziom, którzy na to nie zasłużyli na prywatnych uczelniach, szkoła, czy innych instytucjach.

3) Obieg leków? Sugerujesz, że po zniesienie recept jakegoś leku zabranie? Nie rozumiem.

Nie tyle co zabraknie, co niewiedza o danym leku spowoduje większe szkody. Recepta w pewnym stopniu chroni pacjenta, ponieważ masz kilka rodzajów tych samych leków.

Proponuje czytać bardziej uważnie, bo to ze szkołą mnie powaliło.

Polecam też rozumieć i nie ograniczać się.

hrabia14 kolega pSlav chce Ci wytłumaczyć, że teraz to, co oddajesz państwo, te wspomniane i umowne 80%, będzie u Cb. Czyli wykorzystasz je na to samo, ale nie będziesz wspierał jednocześnie innych. Taki zabieg pozwoli Ci niekiedy wydać jeszcze mniej niż oddajesz państwu. Jestem jak najbardziej za, ale to jest niemożliwe do spełnienia. Państwo zabiera te 80%, ale oddaje jeszcze mniej. I im większy będzie dług, tym mniej będzie dawać/oddawać. Przy aktualnym stanie rzeczy, czyli wysokie bezrobocie i brak realnej szansy na poprawę stanu najbiedniejszych i całego społeczeństwa taki zabieg się nie powiedzie. Bo co zrobić z tą najniższą warstwą?

Opublikowano

aktualny stan państwa zawdzięczamy tylko lewakom czyli temu cyrkowi w rządzie .

Jedynym wyjściem z tej opresji jest tylko Korwin . Eliminacja koryta przyczyniła by się do poprawy warunku zycia i zmniejszyłaby zadłużenie kraju .

Lewacy go nie cierpią bo gdy dojdzie do władzy zniszczy tą całą lewakowy spisek . Rozumiem wasze rozgoryczenie też na waszym miejscu nie przyznałbym się do błędu .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

aktualny stan państwa zawdzięczamy tylko lewakom czyli temu cyrkowi w rządzie .

Jedynym wyjściem z tej opresji jest tylko Korwin . Eliminacja koryta przyczyniła by się do poprawy warunku zycia i zmniejszyłaby zadłużenie kraju .

Lewacy go nie cierpią bo gdy dojdzie do władzy zniszczy tą całą lewakowy spisek . Rozumiem wasze rozgoryczenie też na waszym miejscu nie przyznałbym się do błędu .

pSlav to przynajmniej mówi składnie. Merytoryka swoją drogą ale inteligentnie mówi.

To 1 część elektoratu Korwina, młodzi, inteligentni ludzie, którzy chcą zmian i w Korwinie widzą jedyne wyjście.

Ty należysz do drugiej części, na pewno mniej inteligentnej (Zdania zaczynamy z dużej litery, przed znakiem interpunkcyjnym nie ma spacji), która zagłosuje tylko dlatego, że "Hurr durr zmniejszy podatki i wytępi "lewactwo"".

Dlatego KNP ma takie poparcie, bo tępaków, którymi z łatwością można manipulować jest w Polsce od groma i niestety - mają oni prawo wyborcze...

Opublikowano

pSlav to przynajmniej mówi składnie. Merytoryka swoją drogą ale inteligentnie mówi.

To 1 część elektoratu Korwina, młodzi, inteligentni ludzie, którzy chcą zmian i w Korwinie widzą jedyne wyjście.

Ty należysz do drugiej części, na pewno mniej inteligentnej (Zdania zaczynamy z dużej litery, przed znakiem interpunkcyjnym nie ma spacji), która zagłosuje tylko dlatego, że "Hurr durr zmniejszy podatki i wytępi "lewactwo"".

Dlatego KNP ma takie poparcie, bo tępaków, którymi z łatwością można manipulować jest w Polsce od groma i niestety - mają oni prawo wyborcze...

óczyż mnie jak pisaź   a sam kórwa nie ómież szytać rególaminu i co tam piże .

Nie wiem o jakim manipulowaniu mówisz ale to chyba lewica  jest mistrzem od tego .

Dyskusja z lewakiem kończy się na tym jeśli jest już zmasakrowany i zaczyna pouczać kogoś o błędnej pisowni .

Opublikowano

óczyż mnie jak pisaź   a sam kórwa nie ómież szytać rególaminu i co tam piże .

Nie wiem o jakim manipulowaniu mówisz ale to chyba lewica  jest mistrzem od tego .

Dyskusja z lewakiem kończy się na tym jeśli jest już zmasakrowany i zaczyna pouczać kogoś o błędnej pisowni .

Nie uczę cię pisowni, mało mnie to obchodzi jak piszesz. Po prostu uważam, że umiejętność wyrażania jest oznaką inteligencji i użyłem tego spostrzeżenia do scharakteryzowania elektoratu Korwina. Nigdy cię nie pouczałem.

Opublikowano

Nie uczę cię pisowni, mało mnie to obchodzi jak piszesz. Po prostu uważam, że umiejętność wyrażania jest oznaką inteligencji i użyłem tego spostrzeżenia do scharakteryzowania elektoratu Korwina. Nigdy cię nie pouczałem.

jak można po czyjejś pisowni stwierdzić czy ktoś jest inteligentny ?  Z tego co mi wiadomo humanista nie ma nic wspólnego z naukami przyrodniczymi które świadczą o inteligencji .

Jeśli według Ciebie korwin manipuluje to kogo chciałbyś zobaczyć rządzie ?   Tylko nie wymieniaj żadnej lewicowej partii bo już mamy dość  tych antyludzi .

Opublikowano

1.Weź pod uwagę, że po reformach Korwina rząd będzie miał obowiązek opłacić wojsko, policję, ministrów.Nie będzie dawał zasiłków, rent, dofinansować, utrzymywał szkół i tak dalej.Oczywiście wszystko będzie to wdrążane po mału, bo jak wiemy prawo nie działa wstecz i trzeba się przygotować na te reformy.Sam pomysł likwidacji podatku dochodwego jest sam w sobie konkretem.Konkretem nie jest np. zmniejszenie bezrobocia, bo pojawia się pytanie: "No dobra, ale jak?"

2.Dobrze, ja tylko napisałęm, że nie można łączyć poglądów, które wzajemnie siebie wykluczają.Napisałem, scharakteryzuj krótko swoje poglądy, bo na razie mało mi to mówi.Rozwiązanie centrowe czyli jakie?

3.Wiadomo, że x lat, bo nie można wszystkiego zacząc wprowadzać, ale trzeba zacząć coś robić, jeżeli chcemy, żeby nasze dzieci żyły w wolnym państwie.UE to nie tylko dotacje, które i tak są wydawane na jakieś absurdalne rzeczny począwszy od podświetlanych fontann po zasiłki.Po za tym, jeżeli młody przedsiębiorca dostaje dotajce z UE, to on leży na brzuchu i nic nie robi, bo po co? Na wali mi firma, to dostanie kolejną dotacje i tak dalej.Druga sprawa to prawo UE, które jest nam narzucane.Np. regulacja rynku, polscy mleczarze muszą wylewać mleka, bo produkują go za dużo i zdominowaliby rynek, albo cła, które mają chronić nas przemysł, ale kupująć rzecz X od czech o 100 zł więcje, potem tego 100 zł, które zapłaclimyśy dodatkowo na cło, nie wydamy na kupno usługi lub przedmiotu u innego człowieka.Chiny są dzisja potęgą, bo nie poszły drogą socjalizmy, tylko kapitalizmu.Mają nadwyżkę 60 bln dolarów, broń atomową, nowoczesną armię a za 6 lat Chińczyk stanie na Marsie.Oni się rozwijają, Europa zdycha, większość państwo UE ma ujemny wzrost gospodarczy, ok. -2%.Polska tam w latach 30 była określana mianem Paryża północy i osiagnęła to bez dotacji.Długo by o tym jeszcze pisać.

4.Państwo ma umożliwić swobodny rozwój narodowi i go chronić poprzez policję i wojsko, a nie się nim opiekować.Ochrona i opieka to dwie różne rzeczy.

5.Bo w wolnym kraju państwo powinno się ograniczać do minimum.

6.Możesz, ale zasugerowałeś, że zniesnienie demokracji może spowodować dyktaturę, więc po prostu się obroniłem.Władza nie będzie skupiona w jednym ręku, ale na pewno nie będzie powieżona motłochowi.

7.Dlatego najwyższa pora.Nie można być wolnorynkowcem i jednocześnie dawać zasiłki, bo podatki wziętę na zasiłki odbiją się na pracujących ludziach.Po co realizować punkt programu, który szkodzi poprzedniemu?

1.1) Napisałeś: "Dobra, tak faktycznie jest, ale na tym polega socjalizm" No ja odpowiadam, że dlatego, że socjalizm na tym polega, to dlatego jest zły.Skrytykowałem to, że państwo dzieli pieniądze obywatela i robi podziały na szkołę, lekarza, życie itd albo, że każe ludziom pracującym utrzymywać bezrobotnych.Socjalizm ma złe rozowiązania problemów, np. bezrobocia i skutek też jest zły, bo człowiek pracujący utrzymuje bezrobotnego.

1.2) Dzisiaj zarówno w prywatnych jak i państwowych szkołach jest realizowany ten sam program.Dzisiaj czy zapiszę dziecko do publicznego gimnazjum czy do prywatnego za 500 zł miesięcznie, to jest realizowany ten sam program, tylko, że może być więcej tam jakiegoś języka czy przedmiotu albo tablice multimedialne czy coś takiego.I teraz bardzo ważna rzecz.Płacimy za równo za państwowe i prywatne szkoły (podatki), ale jak posyłamy dziecko do prywatenej, to płacimy jeszcze czesne.Złota zasada: Ani w socjalizmie ani w kapitalizmie nie ma nic za darmo.Coś możemy opłacać z własnej kieszeni albo z czyjejś.

Po reformach nie będzie ogólnego podatku na szkolnictwo.Płacisz za szkołe, do której posyłasz swoje dziecko.I skoro będą szkoły prywatne to i będą różne programy nauczania.Wiadomo, że dziecko musi poznawać historię swoje narodu, ale resztę rodzic powinein mieć prawo wybrać.Jeżeli w jednej szkole poziom będzie gówniany, to zacznę szukać szkoły z innym, dzisiaj takiego wyboru nie mam.

1.3) Przepraszam.Nie tyle co likwidacja recept, co zniesnie potrzeby posiadania recepty w celu kupienia danego leku.Chcę to kupuje taki i taki lek, ale pacjent idzie do lekarza z konkretnym schorzeniem, wypisuje mu poszczególne leki i pacjent potem w aptece podaje karteczkę lub po prostu mówi z pamięci i farmaceuta sprzedaje mu te leki.Recepta będzie po prostu spisem leków dla pacjenta, jakie ma kupić.

Nie oddajemy tego, tylko państwo nam to siłą zabiera.Piszę po raz setny.Reformy będą wprowadzane krok po roku, a bezrobocie jest spowodowane przez nakładanie absurdalnych podatków na pracobiorców i instytucje im to uprzykrzające.Jeżeli państwo chce poprawić stan najbiedniejszych, to niech przestanie im zabierać te 83% dochodów.

@Hrabia

Owszem, widzę w Korwinie wyjście z tej patowej sytuacji, ale uzasadniam to.Nie piszę: "Jestem za Korwinem, bo on naprawi nasze państwo" i koniec, tylko to argumentuję.Jeżeli masz coś do zarzuczenia moim pogląda, to wypisz to odnosząć się do poszczególnych cz. mojego postu.Ja ci zawszę odpisuję.

Dyskutujmy, a nie wyzywajmy się.Naprawdę ani mnie nie obchodzi za kogo uważa mnie Hrabia, anie Hrabie za kogo ja go uważam i tak dalej, i tak dalej.

Opublikowano

1.Weź pod uwagę, że po reformach Korwina rząd będzie miał obowiązek opłacić wojsko, policję, ministrów.Nie będzie dawał zasiłków, rent, dofinansować, utrzymywał szkół i tak dalej.Oczywiście wszystko będzie to wdrążane po mału, bo jak wiemy prawo nie działa wstecz i trzeba się przygotować na te reformy.Sam pomysł likwidacji podatku dochodwego jest sam w sobie konkretem.Konkretem nie jest np. zmniejszenie bezrobocia, bo pojawia się pytanie: "No dobra, ale jak?"

2.Dobrze, ja tylko napisałęm, że nie można łączyć poglądów, które wzajemnie siebie wykluczają.Napisałem, scharakteryzuj krótko swoje poglądy, bo na razie mało mi to mówi.Rozwiązanie centrowe czyli jakie?

3.Wiadomo, że x lat, bo nie można wszystkiego zacząc wprowadzać, ale trzeba zacząć coś robić, jeżeli chcemy, żeby nasze dzieci żyły w wolnym państwie.UE to nie tylko dotacje, które i tak są wydawane na jakieś absurdalne rzeczny począwszy od podświetlanych fontann po zasiłki.Po za tym, jeżeli młody przedsiębiorca dostaje dotajce z UE, to on leży na brzuchu i nic nie robi, bo po co? Na wali mi firma, to dostanie kolejną dotacje i tak dalej.Druga sprawa to prawo UE, które jest nam narzucane.Np. regulacja rynku, polscy mleczarze muszą wylewać mleka, bo produkują go za dużo i zdominowaliby rynek, albo cła, które mają chronić nas przemysł, ale kupująć rzecz X od czech o 100 zł więcje, potem tego 100 zł, które zapłaclimyśy dodatkowo na cło, nie wydamy na kupno usługi lub przedmiotu u innego człowieka.Chiny są dzisja potęgą, bo nie poszły drogą socjalizmy, tylko kapitalizmu.Mają nadwyżkę 60 bln dolarów, broń atomową, nowoczesną armię a za 6 lat Chińczyk stanie na Marsie.Oni się rozwijają, Europa zdycha, większość państwo UE ma ujemny wzrost gospodarczy, ok. -2%.Polska tam w latach 30 była określana mianem Paryża północy i osiagnęła to bez dotacji.Długo by o tym jeszcze pisać.

4.Państwo ma umożliwić swobodny rozwój narodowi i go chronić poprzez policję i wojsko, a nie się nim opiekować.Ochrona i opieka to dwie różne rzeczy.

5.Bo w wolnym kraju państwo powinno się ograniczać do minimum.

6.Możesz, ale zasugerowałeś, że zniesnienie demokracji może spowodować dyktaturę, więc po prostu się obroniłem.Władza nie będzie skupiona w jednym ręku, ale na pewno nie będzie powieżona motłochowi.

7.Dlatego najwyższa pora.Nie można być wolnorynkowcem i jednocześnie dawać zasiłki, bo podatki wziętę na zasiłki odbiją się na pracujących ludziach.Po co realizować punkt programu, który szkodzi poprzedniemu?

1.1) Napisałeś: "Dobra, tak faktycznie jest, ale na tym polega socjalizm" No ja odpowiadam, że dlatego, że socjalizm na tym polega, to dlatego jest zły.Skrytykowałem to, że państwo dzieli pieniądze obywatela i robi podziały na szkołę, lekarza, życie itd albo, że każe ludziom pracującym utrzymywać bezrobotnych.Socjalizm ma złe rozowiązania problemów, np. bezrobocia i skutek też jest zły, bo człowiek pracujący utrzymuje bezrobotnego.

1.2) Dzisiaj zarówno w prywatnych jak i państwowych szkołach jest realizowany ten sam program.Dzisiaj czy zapiszę dziecko do publicznego gimnazjum czy do prywatnego za 500 zł miesięcznie, to jest realizowany ten sam program, tylko, że może być więcej tam jakiegoś języka czy przedmiotu albo tablice multimedialne czy coś takiego.I teraz bardzo ważna rzecz.Płacimy za równo za państwowe i prywatne szkoły (podatki), ale jak posyłamy dziecko do prywatenej, to płacimy jeszcze czesne.Złota zasada: Ani w socjalizmie ani w kapitalizmie nie ma nic za darmo.Coś możemy opłacać z własnej kieszeni albo z czyjejś.

Po reformach nie będzie ogólnego podatku na szkolnictwo.Płacisz za szkołe, do której posyłasz swoje dziecko.I skoro będą szkoły prywatne to i będą różne programy nauczania.Wiadomo, że dziecko musi poznawać historię swoje narodu, ale resztę rodzic powinein mieć prawo wybrać.Jeżeli w jednej szkole poziom będzie gówniany, to zacznę szukać szkoły z innym, dzisiaj takiego wyboru nie mam.

1.3) Przepraszam.Nie tyle co likwidacja recept, co zniesnie potrzeby posiadania recepty w celu kupienia danego leku.Chcę to kupuje taki i taki lek, ale pacjent idzie do lekarza z konkretnym schorzeniem, wypisuje mu poszczególne leki i pacjent potem w aptece podaje karteczkę lub po prostu mówi z pamięci i farmaceuta sprzedaje mu te leki.Recepta będzie po prostu spisem leków dla pacjenta, jakie ma kupić.

Nie oddajemy tego, tylko państwo nam to siłą zabiera.Piszę po raz setny.Reformy będą wprowadzane krok po roku, a bezrobocie jest spowodowane przez nakładanie absurdalnych podatków na pracobiorców i instytucje im to uprzykrzające.Jeżeli państwo chce poprawić stan najbiedniejszych, to niech przestanie im zabierać te 83% dochodów.

@Hrabia

Owszem, widzę w Korwinie wyjście z tej patowej sytuacji, ale uzasadniam to.Nie piszę: "Jestem za Korwinem, bo on naprawi nasze państwo" i koniec, tylko to argumentuję.Jeżeli masz coś do zarzuczenia moim pogląda, to wypisz to odnosząć się do poszczególnych cz. mojego postu.Ja ci zawszę odpisuję.

Dyskutujmy, a nie wyzywajmy się.Naprawdę ani mnie nie obchodzi za kogo uważa mnie Hrabia, anie Hrabie za kogo ja go uważam i tak dalej, i tak dalej.

ale to nie o to chodzi , tylko niech hrabia poda jakąs konkretną partie która może zmienic polske .

Opublikowano

ale to nie o to chodzi , tylko niekt hrabia poda jakąs konkretną partie która może zmienic polske .

A skąd mam to kuźwa wiedzieć, jestem prorokiem? Prawda jest taka, że niezależnie od naszych upodobań każda partia włącznie z Korwinem wciska nam tonę bullshitu byle uzyskać głosy. Nikt nie przewidzi skutków wybrania danej partii, tak naprawdę dążąc do zmiany rządu sami dążymy do jednej, wielkiej niewiadomej.

Dlatego podawanie konkretnej partii i namawianie innych do głosowania to idiotyzm, nikt nie wie co się stanie w przyszłości i wybór powinien być całkowicie subiektywny. Ja osobiście wiem, że zagłosuję na jakąś mniejszą partię, która jeszcze nie była u władzy, trzeba spróbować czegoś nowego zamiast pozwolić się omamiać wszelkiego rodzaju kampaniom i populizmowi.

Opublikowano

Dyskusja o polskim rządzie na forum gdzie średnia wieku to 14 lat.  B) Osobiście jakoś nie przywiązuję wielkiej wagi do tego kto nami rządzi, w końcu nie jestem jeszcze pełnoletni i mało co mnie dotyczy z nowych reform itd.

Opublikowano

A skąd mam to kuźwa wiedzieć, jestem prorokiem? Prawda jest taka, że niezależnie od naszych upodobań każda partia włącznie z Korwinem wciska nam tonę bullshitu byle uzyskać głosy. Nikt nie przewidzi skutków wybrania danej partii, tak naprawdę dążąc do zmiany rządu sami dążymy do jednej, wielkiej niewiadomej.

Dlatego podawanie konkretnej partii i namawianie innych do głosowania to idiotyzm, nikt nie wie co się stanie w przyszłości i wybór powinien być całkowicie subiektywny. Ja osobiście wiem, że zagłosuję na jakąś mniejszą partię, która jeszcze nie była u władzy, trzeba spróbować czegoś nowego zamiast pozwolić się omamiać wszelkiego rodzaju kampaniom i populizmowi.

Korwin od 40 lat mówi jedno i to samo ,  chyba to jest wybór subiektywny .  Narodowe partie też są warte uwagi .

Opublikowano

Korwin od 40 lat mówi jedno i to samo ,  chyba to jest wybór subiektywny .  Narodowe partie też są warte uwagi .

To twoje zdanie. Korwin od 40 lat mówi to samo a nigdy nie był u władzy.

Opublikowano

To twoje zdanie. Korwin od 40 lat mówi to samo a nigdy nie był u władzy.

Bo ludzie,którzy nie cierpią bandy Tuska głosują na PiS,a Ci którzy nie przepadają za Kaczyńskim głosują na PO i tak w koło Macieju.Przede wszystkim to ludzie muszą się zmienić...

805491408806070489277.png

Opublikowano

@Eyndymion

Dotyczy, np. wysokie podatki nakładane m.n na Twoich rodziców.

@Hrabia

Ktoś musi rządzić.Korwin od 40 lat mówi to samo, więc jest wierny swoim poglądom, co może budzić zaufanie u ludzi.Nigdy nie rządził, więc można dać mu szansę.Nie zależy mu na "dopchaniu się do koryta", bo jest zamożnym człowiekiem i gdyby chciał się wzbogadzić kosztem narodu, to byłby socjalistą.Po za tym nie sztuką jest do siebie przekonać motłoch, sztuką jest przekonanie do siebie ludzi myślących.Podstawowa różnica między Korwinem a innymi politykami, bo dzisiaj 95% politków prowadzi politykę lewicową i obiecuje różne "podarunki", ale żeby państwo coś dało, to musi zabrać + procent dla urzędników.Korwin nic nie da, ale przestanie zabierać.

Przekonywać do partii politycznych można, bo jak inaczej ktoś ma zagłosować na daną partię? Na ślepo? Bez wiedzy? Na kogo zagłosujesz? Nadal mam wrażenie, że myślisz, że po dojściu Korwina do władzy, w ramach "walki z lewactwem" zostaniesz aresztowany i wysłany do obozu zagłady albo, że nie wiem co.

Opublikowano

Wystarczyłoby żebyśmy wyszli na ulicę, tak jak to było z "ACTA" :___:

like_me_on_facebook.png

facebook.com/vershydesign

Opublikowano

pSlav, centrowe, czyli lekiem na aktualną sytuację jest skorzystanie z rozwiązań z lewej, jak i prawej strony. Jeżeli się zrobi solidne fundamenty, to możemy zacząć kształtować inaczej gospodarkę. Ogółem zgadzam się z "Twoją wizją" kierowania krajem poza ograniczeniem roli państwa do minimum, ale mnie bardziej o sposób transformacji interesuje/boli(?). Jest w mojej opinii zbyt gwałtowny i wprowadzenie lub chęć wprowadzenia ich sprzyja właśnie przeciwnikom m.in. takiego Korwina. 

Swoją drogą, hrabia14 mówisz, że wybór partii/lidera powinien być subiektywny, ale krytykujesz ComeBack.. Nie dzielimy powodów na ważne i mniej ważne, prawda?

Dyskusja o polskim rządzie na forum gdzie średnia wieku to 14 lat.  B) Osobiście jakoś nie przywiązuję wielkiej wagi do tego kto nami rządzi, w końcu nie jestem jeszcze pełnoletni i mało co mnie dotyczy z nowych reform itd.

Może podasz jakieś dane na ten temat? I zresztą po to masz dział "pogaduszki" by rozmawiać na inne tematy. To że forum jest o grach, to nie znaczy, że nie ma tu dojrzałych ludzi, czy hobbystów, którzy chcą porozmawiać na konkretny temat.

Opublikowano

W czym ja widzę problem?

Nie dawno rozmawiałem z rodzicami na temat, jak to było za komuny i co?

NFZ to wielki błąd, bo główna centrala była w Warszawie i nie było pieprzenia się tak jak teraz z NFZ bo były pieniądze na leczenie, a teraz ich nie ma? Nie ma ich bo NFZ bierze dla siebie sporo + płace w większości mają rodziny albo znajomi. Więc usunięcie NFZ nie jest takie proste, bo sporo ludzi by straciło pracę i tyle...

Od czasu do czasu też mówi się o problemie demograficznym w Polsce. W czym jest problem? Patologia w szpitalach, w sensie że lekarz odmawia pomocy i wiele innych przypadków. A inna sprawa, że pomoc jaką każdy rząd oferuje dla młodych chcących założyć rodzinę, jest śmieszna.

Media też są skorumpowane jak dla mnie. Nie wiem czy zauważyliście, ale na TVP1 częściej w wiadomościach PIS pokazują a na TVN PO. Media są przekupione, a niedługo może stać się to z internetem.

Opublikowano

Na forum znajdziemy bardzo wiele osób które ukończyły próg pełnoletności i są na tyle dojrzałe by bez sporów prowadzić dyskusję w temacie. 

Poza tym ja sam nie raz widziałem 16 latków którzy nie są ograniczeni intelektualnie i potrafią rozmawiać na poziomie, a swoje zdanie opierać na odpowiednich argumentach. 

A co myślicie o SLD? Pytam tylko o opinie, na chwilę obecną zagłębiam się w tematy polityczne aby oddać głos z pełną świadomością. 

rmklpmotoxqn.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...