Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sklep w itemie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry.

Jak popatrzeć na wasze sklepy w itemie, gdzie definiujecie wszystkie itemy na sztywno w tablicy, to scyzoryk z kieszeni od razu kieruje się w strone brzucha.

Link do funkcji(jeśli ktoś wyskoczy ze skanem, to należy mu się nagroda za IQ kartofla):

http://pastebin.com/CKGLiPJ0
Samą funkcję dodajecie do questlib.lua, a do quest_functions dopisujecie item.open_shop.

Wywołanie funkcji:

item.open_shop(numer)
gdzie numer to id sklepu z shop_item.

Props dla Endymiona za napisanie. Ja tu tylko udostępniam.

Pis joł.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Dodaj do tego wszystkiego funkcje sprawdzającą czy mamy wystarczająco miejsca w ekwipunku bo są takie osoby jak ja które po prostu nie lubią jeśli im zakupiony przedmiot wypada na ziemię, do tego dodaj że musimy zrobić odpowiednie wpisy w bazie odnośnie tych przedmiotów a dokładniej w tabeli shop_item i również żeby z nimi znacząco nie przesadzali bo przecież 45 przedmiotów nie zmieści się na 1 say a powyżej 7-8 select wypadałoby zastosować say_size, a nie widzę żadnej funkcji która po osiągnięciu limitu wyborów przerzucałaby dalszą część na inną stronę.

Ogólnie funkcja całkiem fajna w swojej prostocie.

dCrwk2h.gif

Opublikowano

Dodaj do tego wszystkiego funkcje sprawdzającą czy mamy wystarczająco miejsca w ekwipunku bo są takie osoby jak ja które po prostu nie lubią jeśli im zakupiony przedmiot wypada na ziemię

Nie wypadnie, lol

Opublikowano

Nie wypadnie, lol

A co się stanie z przedmiotem? Pewnie pojawi się na miejscu 45387 - Tak.?

umarł

Opublikowano

Zazolku oni wiedzą lepiej my się nie znamy. Przedmiot na pewno w jakiś magiczny sposób pojawi się w ekwipunku na kolejnym magicznym slocie i wtedy będziesz mógł go w magiczny sposób wyciągnąć i wojować nim do końca życia w równie magiczny sposób.

dCrwk2h.gif

Opublikowano

Temu panu podziękujemy, bo wyliże nawet osrane dupale.

Jak mówisz, że inne questy to badziewia, może na początek zaglądnij do swojego.

Za piękny on też nie jest.

Do kogo ten post?

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

Temu panu podziękujemy, bo wyliże nawet osrane dupale.

Jak mówisz, że inne questy to badziewia, może na początek zaglądnij do swojego.

Za piękny on też nie jest.

Nie wiem, czy to do mnie, czy do Endymiona, czy do mnie, ale jeśli do mnie, to weź pan jakiś lek, najlepiej taki, bo ostatnio questa na forum dałem jakoś tak ze dwa lata temu, o ile mnie pamięć nie myli. Poza tym, tutaj edycja sklepów to edycja sqla, dodatkowo na bieżąco, niewymagająca reloadu. W przypadku sztywnego przypisywania w queście musisz qcnać quest i zrestartować serwer. No ale co tam ^^

Dodane zabezpieczenie odnośnie slotów w EQ, a co do ilości selectów, to od, bodajże, 2 lat w cliencie przy ponad 7 selectach jest button dalej.

Last.fm

Opublikowano

Pierwszy wers był do tego pana:

Tak .

Reszta do Endymiona, chociaż on też taki lizodup jest ^^

Nie bo Twoje pro elo wykur... questy dupe urywają, co zaglądam w tematy z questami to zawsze negatywnie się wypowiadasz a Twoje prace to też jest początek 2009r. więc weź daruj sobie już lepiej komentarze i wypad... Po za tym liczy się efekt a nie to jak jest wykonany quest... Działa poprawnie? Działa. Łatwy w edycji? Łatwy. I tyle w temacie, na większości serwerów questy mają po nie wiadomo ile linijek i kodów i jakoś nikt się tym nie przejmuje.

Opublikowano

liczy się efekt a nie to jak jest wykonany quest... Działa poprawnie? Działa

Wrzuć do gry i sprawdź czy działa.
Podpowiedź: rozczarujesz się.

Twoje prace to też jest początek 2009r. 

Hipokryzja. Przed chwilą pisałeś, że to nie ma znaczenia.

umarł

Opublikowano

EthariaPL

Działa poprawnie?

Nie działa.

na większości serwerów questy mają po nie wiadomo ile linijek i kodów i jakoś nikt się tym nie przejmuje.

Widziałeś questy większości serwerów? To ile quest ma linijek nie ma znaczenia ma działać poprawnie i osoba która go edytuje ma wiedzieć maksymalnie po drugim rzucie oka wiedzieć w jaki sposób.

Kolejna sprawa przedmioty o wielkości 2 lub 3 i tak mogą nam wypaść z ekwipunku po zakupie.

dCrwk2h.gif

Opublikowano

EthariaPL

Nie działa.

Widziałeś questy większości serwerów? To ile quest ma linijek nie ma znaczenia ma działać poprawnie i osoba która go edytuje ma wiedzieć maksymalnie po drugim rzucie oka wiedzieć w jaki sposób.

Kolejna sprawa przedmioty o wielkości 2 lub 3 i tak mogą nam wypaść z ekwipunku po zakupie.

Właśnie o tym mówię, że nie istotne ile quest ma linijek i jak jest zbudowany (na tablicach czy normalnie) każdy ma własne upodobania. Ma on działać i ma być czytelny dla osób go edytującej. A tutaj w tym dziale robi się pomału wojna, kto zrobi lepszy quest (mniej linijek, bardziej optymalny kod itp, itd.) osoby które się znają na questach i chcą je mieć na własny serwer, same będą pisały questy, a osoby, które ściągają na żywca z MPC w większości i tak nie widzą o co chodzi, ma im działać bo nie potrafią go zrobić. Ode mnie koniec w tym temacie, każdy ma swoje zdanie i niech tak zostanie.

Opublikowano

Co do dyskusji o wyglądzie kodu questa.

Moim zdaniem jest to idiotyczna dyskusja, ponieważ quest ma działać, a nie ładnie wyglądać.

@top

if pc.get_empty_inventory_count() < tonumber(itemSize[1][1]) then
Czy to na pewno zliczy sloty w pionie?
pre_1405084226__sygnatura_3.png

Opublikowano

Elorth

To samo napisałem na górze że przedmioty 2 i 3 slotowe będą wypadać. Bo będzie brać 2-3 miejsca w poziomie.

Co do wyglądu questa, powinien on być estetycznie napisany ponieważ ułatwia to późniejszą edycję.

dCrwk2h.gif

Opublikowano

Kilka tygodni mnie na forumku nie było a jednak bekę można dalej zbijać. Nic się nie zmienia.

@top kłest jak najbardziej okej.

Opublikowano

Kilka tygodni mnie na forumku nie było a jednak bekę można dalej zbijać. Nic się nie zmienia.

@top kłest jak najbardziej okej.

Nie wiem jak to interpretować.

if wybor = tonumber(shopCount[1][1])+1 then

JAK NAJBARDZIEJ OKEJ

umarł

Opublikowano

Nie wiem jak to interpretować.

if wybor = tonumber(shopCount[1][1])+1 then
JAK NAJBARDZIEJ OKEJ

Jeśli wybrana opcja to "Zamknij", wykonaj

Last.fm

Opublikowano

Jeśli wybrana opcja to "Zamknij", wykonaj

if coś = 1 then

if coś == 1 then

znajdź różnicę ;)

umarł

Opublikowano
if coś = 1 then
if coś == 1 then

znajdź różnicę ;)

Ja wiem, ja wiem !

To chyba polskie znaki :)

Nie, mylisz się! Druga linia jest zdecydowanie dłuższa oraz pokreślenie pod "then" jest inne. Co wygrałem?

Co do tego sprawdzania ilości wolnego miejsca w eq... nikt nie kogo nie zmusza do wrzucania do takiego sklepu itemów na 2/3 sloty. Od broni i zbroi są normalni handlarze, a to jest z założenia do sklepów przenośnych. Z drugiej strony skoro to jest sklep za Yang, to czemu by nie otworzyć zdalnie zwykłego sklepu? Tak wiem, że to przykład funkcji i można to przerobić pod inną walutę i wtedy raczej wyjątkiem itemu na 2 sloty będzie kostium.

Opublikowano

Nie znacie się! Wiadomo że obie funkcje różnią się wizualnie jednak ta druga jest za długa i nie przejdzie na tym forum, wywal jeszcze te if i then a coś zmień na c bo komu chciałoby się zapisywać tak długi kod chyba oszalałeś. Nie znasz się na nowościach z XXI wieku. :D

dCrwk2h.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...