Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 20tys.

Driver Error

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, ojciec chcial kupić komputer na firme. Tyle w temacie. Do wydanie 20tys zł. Komputer do gier, renderowania itd. Myslę że za tą kwote coś się znajdzie :) Podajcie coś sensownego ;)

Opublikowano

Zamierzasz podkręcać procesor, ma być sama skrzynka czy monitor, myszka, klawiatura, system lub coś innego też ?

Opublikowano

Albo do gier, albo do renderowania. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że jak naprawdę dużo renderujesz - 24 na dobe 7 dni  w tygodniu  z przerwami max. 20-30min/tydzien to kup sobie 2 komputery, bo się po prostu zawiedziesz.

Mam już pewne doświadczenie z renderingiem, i jeśli chcesz to naprawdę zawodowo robić (czyt. dla zarobku, tak, że sprzęt się w miesiąc-dwa zwróci) to dołóż jeszcze kilka tysięcy żebyś zmieścił tam Quadro K6000, 32gb ramu w kosciach 16gb (większy wydatek ale później taniej wychodzi rozszerzanie na 64 lub 128gb, więcej nie trzeba do renderingu)

A WC nie polecam jeśli wolisz wydajność, bo dla renderingu wcale nie jest to tak dużo jeśli tylko 20 000zł. Myśłę, że jak kupisz PC za 4-6k do gier, a dolozysz zebys mial 25-30k chociaz na pc do renderingu to wtedy będzie najlepiej (nie mówię o sli quadro k6000, bo to 40k i więcej)

Jeśli renderujesz dla pasji, hobby to jeden PC do gier i renderingu za 10-12k spokojnie starczy, bo w tej  cenie i7 4930k do renderingu, do tego 2x titan i 16gb albo 32 gb ramu...

Ps.

Człowieku, twój ojciec chyba w OFE siedzi, skoro może 20 000 zł podciągnąć koszty jako firmowe (czyt. nie płaci podatku VAT czyli 20% taniej ponad, ew. kredyt z oprocentowaniem 0% lub jak to w niektórych polskich związkach, np. wędkarskim, się robi - gdy trzeba hajsu cała firma  dostaje np. 1500zł premii na osobę ...)

@Edit

P.S.2

Kicław, za sensowny sprzęt do renderingu, który jest sens od razu wodować, trzeba zapłacić conajmniej 70-80k zł + 8-12k zł na wodowanie. Da się z tego nieźle wyżyć (z renderingu) ale trzeba pierw dużo włożyć, i nauczyć się pierw dużo... A za 20000 zl wodowanie to 5-7k zl i reszta na  podzespoly, wtedy nawet 3x 780ti i i7 4930k i 16gb ramu nie wejdzie. A jeśli chodzi o WC - nie wiem czy ktokolwiek tu coś o tym wie, a ja nie zamierzam ryzykować, że później coś gościu źle złoży i 20k zł się utopi. A nie zamierzam jechać tam i składać mu tego sam....

Watpie tez, zeby jakikolwiek informatyk mu to zrobil, bo w Polsce niestety biedno jest, a  tzw. pot.informatycy raczej starają się przeżyć za pieniądze, nie kupować WC i się uczyć składać...

P.S.3. - Do autora

Ten rendering zamierzasz robić dla zarobku, czy hobbystycznie? Jak to drugie zrzuć budżet i w 10-12k zamkniemy spokojnie bo to byłaby strata pieniędzy raczej...

Czy to nie fake? Sorry, rozumiem, moze nie fake, sam bylem kiedys potraktowany jak fake przy wiekszym budzecie.

Czy w przypadku doplaty, jesli renderujesz dla zarobku, to czy bylbys w stanie zlozyc prawidlowo  WC? Bo cos watpie. Sam za pierwszym razem prawie utopiłem 4 karty po 15 000 zł każda...

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...