Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade komputera. Czy to wejdzie ?

Mizy1999

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was bardzo serdecznie, od razu przejdę do sedna. 

Moje parametry komputera:

Karta Graficzna: GeForce GT440 1 gb

Procesor: Intel Cereon CPU 1,6 ghz

Płyta główna: ASUS P8H61-m LX 

Ram: 4 gb

O co mi chodzi ?

Jak widać jest to komp inaczej złom, dokładnie sprzed 2 lat, był złożony do gier, lecz wszystko, prawie wszystko klatkowało, jaka jest moja teoria ? Procesor Który widnieje na parametrach jest tak słaby że nie wyrabia do reszty i spowalnia mi gierki, czemu tak sądze ? Mam 2 powody, pierwszy to ten iż mój przyjaciel ma taką samą kartę tylko 430 i wszystko mu działa na średnich, a jaka jest u niego różnica ? ma i3, czy jakiś tam 2-rdzeń, dlatego porównując mój zestaw do niego się zdziwiłem że mi nie chodzi np far cry 3 na średnich, jednak wtedy pomyślałem o wymianie procka, tak samo mówił on. Więc zwróciłem się do gościa co składał mi tego kompa, spytałem się czy jak kupie i3 to mi wejdzie, on powiedział że nie. Lecz to było takie ogólne nie, iż wtedy chyba robił mnie w bambuko iż nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak gniazdo socket ;) i poszukałem takiego i3 który ma gniazdo socket takie jak u mojej płyty głównej, lecz dlaczego to piszę ? Chcę się spytać czy na pewno się nie mylę i ten procesor wejdzie, iż nie chcę kupić na daremno, dlaczego mam takie obawy ? moja płyta ma numerek 1155 a tamten Procek też 1155 tylko przed numerkiem LGA i nie wiem o co chodzi. Znam się na komputerach, ale jak na razie nie techniczne ;-)

Krócej:

Więc chodzi mi o to czy Ten Procek,

http://www.amazon.co.uk/Intel-i3-3220-3300GHz-LGA1155-Desktop/dp/B008F65MO0

Wejdzie mi do płyty głównej model: ASUS P8H61-m LX  Pytam się iż procek ma LGA przed numerem, i nie jestem pewien czy płyta też musi mieć to lga, jeżeli jednak nic nie będzie pasowało proszę o podanie procesora i3 takiego który wejdzie mi do tej płyty, nawet poprosił bym linka do i5 - do tych 2.

I jak by nadal ktoś nie kminił to staram się upgrejdnąć tego kompa do takiego:

Płyta główna: ASUS P8H61-m LX 

Ram: 8gb

Procesor: i3/i5

Karta graf: Ta co mam lub jakaś typu gtx.

A i jeszcze takie pytanko, co to jest to "LGA"

i czy ujdzie to wszystko na tej starej płycie głównej, co do ramu to wiem że tak.

Opublikowano

Tak to jest wlasnie ta plyta glowna, co do zasilacza to sprawdze, a ile ten zasilacz musialmby miec by starczylo dla procka ?

#edit a wlasnie bo podales mi najtańszy procek i5, czy on jako najtanszy ogarnie, znaczy pozwoli grac ?

Opublikowano

Coz karta nie jest jakas rewelka ale z czasem wymienisz na cos mocniejszego i spokojnie bedzie med/high w lepszych grach.

W zasilaczu liczy sie glownie marka. Potem moc.

To jest najtansza i5 na ten socket jesli masz tamta plyte to spokojnie wsadzisz.

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...