Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zewnętrzny dysk

Szteker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż szlag mnie trafia z tym, że ciągle brakuje mi miejsca na dyskach, więc zamierzam zakupić zewnętrzny dysk, więc mam pytanie, a dokładniej czym się różnią modele, bo np z 1 znanej i szanowanej firmy widzę 1 TB za 250+ zł, a np z innej za te 250 zł kupię 2 TB. Podejrzewam, że będzie szybszy przesył danych między kompem na takowym dyskiem, jeśli tak, to jak duża różnica, jeśli nie, to czym się różni dobrej marki dysk od tej mniej znanej? Mam USB 3.0 jc, a dla przykładu znalazłem coś takiego  - Seagate Expansion 2TB STBV2000200 USB 3.0 - łykać go, bo jeszcze gwarancja na 2 lata jest czy może coś innego? Z góry dzięki za pomoc...

Pozdrawiam

PS: Zabezpieczać lepiej takowy dysk twardy jakimś programem czy antywirus wystarczy. Co do kopii zapasowych, jest jakiś dobry program?

Opublikowano

Dyski zewnętrzne przeważnie są 2,5'' 5400rmp 

Cena czasem zależy tylko od marki, czasem od technologi złącza a jeszcze w innych wypadkach od prędkości kontrolera sata usb

Budżet na dysk?

Najlepiej brać taki z usb 3.0 i przepustowością ~ 5 Gb/s

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Budżet zależny od potrzeb, ale widzę że te droższe mają podobne parametry, lecz wyposażone w jakieś bajery jak przywracanie danych, kopie zapasowe itd, a to przecież chyba idzie programem zrobić o ile się nie mylę. 

Mam na oku takiego - 

http://allegro.pl/seagate-expansion-2tb-stbv2000200-usb-3-0-wys-24h-i3996651063.html

Transfer 4.8 Gb/s, USB 3.0

Łykać go czy jeszcze na coś zwrócić uwagę podczas zakupu?

Opublikowano

Jak bierzesz dysk osobno to najlepiej by było brać taki 7200rmp a jak masz komplet to najtańszym kosztem dadzą 5400rmp

ja i tak bym wolał 2,5''

1378331621-U719057.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...