Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ulepszanie komputera

Niktos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako, że rzuciłem palenie, to z odłożonych pieniędzy zamierzam ulepszyć komputer.

Karta Graficzna - Nvidia Geforce 9400
Procesor - AMD Phenom 8450 triple- core
2 GB Ram kingstone 800 mhz
Zasilacz - 400 w "IBox"
Płyta głowna Asus M3A78-EH

2 Dyski 250 i 120 GB
Jako, że 250 gb ma większą przepustowość jest używany do Systemu.

Dokupiłem raz 2 GB ramu ale po ok pół roku się spaliły.

Czy kupienie oddzielnego dysku dla systemu będzie opłacalne?

Czy ponowne dokupienie ramu mi się opłaci?
Opłaca mi się inwestować w mocniejszą kartę graficzną, zasilacz, ram?
Szukam jak najtańszych możliwych ulepszeń tego komputera.

Kupno Nowego komputera odpada.
Nie jestem pewien czy inwestycja w ten komputer mi się opłaci.

Opublikowano

Z tym zasilaczem nie powojujesz 

dyski są sata?

dlaczego odpada kupno kompa? 

jakiś przewidziany budżet? 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Z tym zasilaczem nie powojujesz 

dyski są sata?

dlaczego odpada kupno kompa? 

jakiś przewidziany budżet? 

Wiem zasilacz słaby, ale zmiana jest planowana. 

Dyski są sata 2.5

Na nowy komputer bym musiał zbierać koło roku, a jako, że prędzej wydał bym to na głupoty, wolę kupować części

Co do budżetu, 120 zł zasilacz, około 150 zł Ram( o ile się opłaca), karta graficzna 150-300 zł,

Zmieniłbym tutaj zasilacz + grafikę, ewentualnie mniejszym kosztem te 2 dyski na jeden nowy i szybki 500GB

Zamierzałem kupić jakiś dysk, 40 GB do samego systemu, ale nie jestem pewien czy się opłaca.

Chciałbym pograć w gierki bez ścinek, obecnie grając w Assasins Creed Liberation HD na roździelczości 840x600 mam lekkie zacięcia.

Chciałbym móc zminimalizować grę i wrócić do niej w czasie krótszym niż 20-30 sekund, mieć bardziej stabilne fpsy, i grać na rozdzielczości "Pulpitowej", przeszedłem wszystkie części AC( z wyjątkiem 1) na roździelczości 840x600, bo na innej się nie dało, wolałbym przestać żyć w tych pikselach. 

Opublikowano

Dokup 2GB pamięci RAM, a najlepiej spróbuj sprzedać swoje i kup oryginalne połączenie 2x2GB. Co do dysku, lepiej jeden a porządny niż kilka syfów. Jeśli się uda to sprzedaj swój, za około 180 masz nówkę 500GB, używane po 100-150 szybkie w dobrym stanie znajdziesz. 

Zasilacz i karta, tutaj zależy czy chciałbyś to mieć na chwilę czy trochę bardziej przyszłościowo, oraz czy np. zasilacz może być używany

Opublikowano

Dokup 2GB pamięci RAM, a najlepiej spróbuj sprzedać swoje i kup oryginalne połączenie 2x2GB. Co do dysku, lepiej jeden a porządny niż kilka syfów. Jeśli się uda to sprzedaj swój, za około 180 masz nówkę 500GB, używane po 100-150 szybkie w dobrym stanie znajdziesz. 

Zasilacz i karta, tutaj zależy czy chciałbyś to mieć na chwilę czy trochę bardziej przyszłościowo, oraz czy np. zasilacz może być używany

Ram miałem zamiar dokupić, tylko raczej nie uda mi się go sprzedać, mam 4 wejścia na Ram i tylko 2 zajęte. Co do dysków to raczej ich nie sprzedam, bo nie mam komu, ale spróbuję się popytać, jednak myślę ze to odpada. Zasilacz planowałem kupić coś około 500w chiefteca, a na kartach graficznych się nie znam.

Opublikowano

Wbrew pozorom zamiana tych dwóch prawdopodobnie wolnych dysków na coś lepszego dużo Ci da. RAM już niekoniecznie, ale przy 2x2GB w Dual Channel masz pewność że to zadziała, a na pewno większą niż przy czterech czy trzech innych kostkach.

Chieftec 400-500W wystarczy, fajnie by miał dwa PCI-E 6pin. Co do karty, do 300 zł chyba wyrwiesz GTX'a 460, taniej HD4870 

Opublikowano

Wbrew pozorom zamiana tych dwóch prawdopodobnie wolnych dysków na coś lepszego dużo Ci da. RAM już niekoniecznie, ale przy 2x2GB w Dual Channel masz pewność że to zadziała, a na pewno większą niż przy czterech czy trzech innych kostkach.

Chieftec 400-500W wystarczy, fajnie by miał dwa PCI-E 6pin. Co do karty, do 300 zł chyba wyrwiesz GTX'a 460, taniej HD4870 

Właśnie kolega mi polecał tą kartę. Co do ramu to bardziej opłaca mi się dołożyć do bieżącego te 2x2GB czy może zamiast? 

A nie lepiej byłoby gdybym kupił trzeci dysk(SSD) specjalny na system, około 40-60 GB?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...