Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Pozbycie się wirusa

Cripzore

Pytanie

Opublikowano

Siemacie, mam następujący problem z skutkami wirusa który był na komputerze, a mianowicie:

Komputer nie resetuje Czasu Pracy komputera w Menadżerze zadań jak i w cmd - innymi słowy po wyłączeniu komputera - nawet całkowitym odcięciu prądu, komputer po ponownym uruchomieniu zapamiętuje poprzednie sesji jeśli chodzi o czas pracy komputera oraz wygląda to jakby przechodził w stan hibernacji ponieważ uruchamia się mniej niż 10 sek. a nie około 15-20 sek. (Windows 8.1 Pro) - mimo wyraźnego nieciśnięcia przycisku "Zamknij".Próbowałem nawet resetować baterie BIOSu i nic to nie dawało.
Następnym objawem jest to zaraz po uruchomieniu komputera otwiera się "Mój Komputer" mimo że nie ma wpisu w Autostarcie aby coś takiego miało miejsce - dla pewności sprawdzałem też "msconfig" ale w Windows 8.1 nie ma tam programów z autostartu.

Zastanawiam się czy OTL by tutaj nie pomógł, ale zostawię to większym ekspertom niż ja ;)

5gubmKI.png

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz zrobić tego loga to zobaczę czy coś ci się nie uruchamia przy starcie

co do pierwszego problemu to poszukam go w necie, może tam znajdę jakieś rozwiązanie bo nie przychodzi mi żaden pomysł.

Opublikowano

Skrypt OTL. Logi ogólnie są czyste. Wstaw log usuwania, w OTL sprzątanie.

:OTL

O33 - MountPoints2\{c02940be-96be-11e3-826d-006081e4083a}\Shell - "" = AutoRun

O33 - MountPoints2\{c02940be-96be-11e3-826d-006081e4083a}\Shell\AutoRun\command - "" = "I:\Setup.exe" 

:Reg

[HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"=-

[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"Shell"=-

:Commands
[emptytemp]

Problemem nr. 2 jest to (pierwszorzędne włączenie pulpitu w windows 8). Prawdopodobnie nieumiejętnie ustawione, startuje explorer 2 razy (fix na górze powinien pomóc).

O20 - HKU\S-1-5-21-3741998688-4017697541-3824475968-1001 Winlogon: Shell - (explorer.exe /select) - C:\Windows\SysWow64\explorer.exe (Microsoft Corporation)
O20 - HKU\S-1-5-21-3741998688-4017697541-3824475968-1001 Winlogon: Shell - (explorer.exe) - C:\Windows\SysWow64\explorer.exe (Microsoft Corporation)
Opublikowano

Problem z Explorerem rozwiązany a wirusa w logach nie ma bo usunąłem te pliki przed robieniem logów z OTL - po usunięciu tych plików znikł też problem z "zbugowanym" czasem pracy komputera

To byłoby na tyle jak mi się zdaję :)

5gubmKI.png

Opublikowano

, sprzątanie w OTL nie pomogło - "Mój Komputer" nadal się uruchamiania na starcie a precyzując:
System uruchamia się normalnie, wpierw na sek. pojawia się czysty pulpit a następnie przechodzi do menu z kafelkami - lecz po włączeniu pulpitu znowu jest odpalony "Mój Komputer"

, dodaje poprawione logi z OTL z 30 dni i Dr Web Cure It znalazł jednego wirusa, "BACKDOOR.Trojan" 

Extras.Txt

OTL.Txt

5gubmKI.png

Opublikowano

OTL został źle wykonany :/ File Age = 14 Days miały być 30 dni no ale cóż.. ;P

W logu nic takiego nie ma poza błędami w event logu. Przeprowadź pełny skan programem Dr web cure it, może on coś znajdzie.

Opublikowano

Nie ma tych plików w logach OTL. Najprawdopodobniej to stara infekcja, zresztą to nie są jakieś groźne wirusy. Możesz wykonać pełny skan np. Dr web cure it.

Sprawdź czy problem z explorerem się rozwiązał.

Opublikowano

Wykonałeś skrypt OTL, który podałem? Jeśli tak to wstaw log z usuwania.

Przy sprawdzaniu nowych logów widzę, że nie zrobiłeś fixa, który jest wyżej w spoilerze. Wklej go na dole w "Własne opcje skanowania / skrypt" i naciśnij "Wykonaj skrypt". Zaczekaj chwilę, do stworzenia loga, a następnie podaj go na forum.

Nowe logi OTL są czyste. Napisz w czym znalazło ci tego wirusa. Problem z otwieraniem explorera jest w tym co ci napisałem. Nie jest to wirus tylko złe ustawienia, zresztą co to przeszkadza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...