Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fizyka, Optyka, Pomidor

Nystory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Aktualnie na fizyce mam dział Optyki. Temat brzmiał: Rozszczepienie światła.

Mam zadanie domowe, przy którym potrzebuję pomocy: 

Jak widzimy pomidora oświetlonego światłem zielonym i dlaczego?

Za pomoc lajki :)

1387126731-U1018598.png

Opublikowano

Ciała nieprzezroczyste odbijają światło, przezroczyste przepuszczają. Odbijane są tylko fale o częstotliwościach, które istnieją w świetle padającym, dlatego jeśli pomidor oświetlimy światłem zielonym będzie czarny,

Światło odbite od oglądanego przedmiotu trafia do naszych oczu, gdzie jest poddawane intensywnemu „przetwarzaniu” i dopiero z tego „przetwarzania” w naszym mózgu powstaje kolor. W oku światło najpierw przechodzi przez rogówkę, następnie przez źrenicę, soczewkę i w efekcie na siatkówce powstaje odwrócony obraz. Siatkówka jest pokryta komórkami wrażliwymi na światło: ponad stu milionami pręcików i około siedmiu milionami czopków. Pręciki są wrażliwe na światło słabe, dzięki nim widzimy w półmroku, jak też rozróżniamy odcienie szarości. Widzenie barwne zawdzięczamy znajdującym się na siatkówce oka czopkom, wrażliwym tylko na światło mocne. Są trzy grupy czopków, każda grupa jest odpowiedzialna za widzenie innej barwy. 4% czopków reaguje na fale świetlne o częstotliwościach odpowiadających kolorowi niebieskiemu, 30% zielonemu i 60% czerwonemu. Mimo tego, że widzimy tylko trzy barwy światła to odbieramy najróżniejsze ich kombinacje i dlatego odróżniamy kilka milionów kolorów. Wydawałoby się, że skoro najwięcej procent czopków reaguje na fale odpowiadające czerwieni, nasze oczy też powinny być najbardziej wrażliwe na tę barwę, jednak najczulszym miejscem siatkówki jest punkt skupienia czopków wrażliwych na barwę żółtozieloną i na tę barwę są najbardziej wrażliwe ludzkie oczy.

Impulsy generowane pod wpływem światła w pręcikach i czopkach są wysyłane poprzez nerw wzrokowy do mózgu. Mózg przetwarza te impulsy na to, co faktycznie widzimy a nie jest to łatwym zadaniem. Dzięki oczom otrzymujemy 80 % informacji o świecie, dlatego aż ¼ mózgu jest zaangażowana w zbieranie i przetwarzanie informacji dostarczanych przez oczy, a najbardziej energochłonne jest widzenie barwne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...