Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Świadomy Sen - LD

hyhy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zwracam się do Was dzisiaj z takim dość nietypowym pytaniem... Doświadczyliście kiedyś LD? Jeśli tak, to w jaki sposób? Jak nad nim panowaliście? Ostatnio po prostu z ciekawości zastanawiałam się, jak coś takiego się odbywa, a w sieci nie mogę znaleźć konkretnych informacji, wszędzie owijanie w bawełnę. Długo trwa taki sen? Ma się nad nim pełną kontrolę?

Qui est le prochain?

Opublikowano

Miałem to pare razy zazwyczaj po śnie wstajesz np na komputer na godzinie (założmy 3 w nocy do 4) i idziesz spac ponownie to stan gdzie "ciało śpi mózg pracuje". 

2 razy miałem sporą kontrole z resztą różnie. Z tego co wiem trzeba mnóstwo prób żeby to osiagnac wiec powodzenia *dlugosc snu w snie ciezko okreslic*

Opublikowano

Takich tematów na MPC trochę było. Ale jeżeli chodzi o LD miałem je 3 razy i to raczej przypadkowo. Nad snem ma się prawie pełną kontrolę, a udoło mi się to ponieważ miałem sen o własnym pokoju, po czym ogarnąłem że kilku rzeczy w moim pokoju nie ma i tak odzyskałem świadomość. Uczucie podczas LD jest dość dziwne.

Opublikowano

Tak ja mam bardzo często i regularnie to trenuję, ale niestety mam problemy ze zmienianiem sceneriusza moich snów, a sama świadomość szybko się kończy ;<

5omic072lr6b.png

Opublikowano

Ja mam prawie codziennie, może dlatego że siedzę przed snem ze 2h na telefonie.

ja siedzę około 4 godziny przed snem w łóżku z tabletem i nie mam tak często :unsure:

Miałem raz jak się ruchałem xD

Daaawno temu.

Szkoda bo było fajnie. :D

Szczęściarz ^_^  Podobno we śnie każde doznanie jest kilkukrotnie przyjemniejsze od rzeczywistego. Np. jak zjesz kanapkę we śnie to będzie smakowała 10x lepiej niż kanapka, którą zjesz po przebudzeniu się ;)

5omic072lr6b.png

Opublikowano

Nigdy nie miałem :D Choć baaaardzo chciałem...

Macie jakiś sprawdzony sposób?

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Ja tak mam prawie zawsze, nigdy tego się nie uczyłem, po prostu to od zawsze umiałem. Świadomy sen trwa tyle co zwykły i ma się czasem 100%, a czasem nie.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

Nigdy nie miałem :D Choć baaaardzo chciałem...

Macie jakiś sprawdzony sposób?

Codziennie masz, tylko nawet o tym nie wiesz, nie zapamiętujesz tego snu akurat.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

miewam takie sny i to nawet bardzo często :) wystarczy 30 minutowa drzemka w środku dnia ,ja zazwyczaj gdy przychodzę ze szkoły bardzo zjebany(zmęczony) stosuje drzemkę i często ,nie mowie ,ze codziennie mam świadome sny.

Opublikowano

Ja polecam wam metodę, którą stosuję od jakiegoś czasu i anwet wychodzi ;)

Co jakiś czas, gdy dzieje się coś szczegółnego, np. wygrywacie w totka, albo słoń przechodzi przez wasz pokój (no albo w szkole dastaliście jakąś pozytywną lub nie ocenę)

Po prostu co chwilę (około 15 minut - może więcej) kładziecie palce na nosie, zatykacie go, tak, aby nie można było oddychać przez nos i próbujecie zaciągnąć się powietrzem przez nos. Jeśli wam się uda -> brawo! właśnie śnicie :D

5omic072lr6b.png

Opublikowano

Co do paraliżu sennego- zdarza mi się go dostawać bez LD, budzę się i przez chwilkę nic nie mogę zrobić, znowu zasypiam, budzę się, znowu paraliż i tak parę razy, aż się wysypiam. To zjawisko jest normalne, choć strachu przysparza.

Opublikowano

Mam to czasem, rano kiedy niby się obudziłem, ale ciało jeszcze śpi, raz udało mi się to osiągnąć, dobrowolnie, i "spałem" na siedząco, choć mózg pracował normalnie (do pewnego stopnia). W każdej chwili mogłem odzyskać pełną kontrolę nad ciałem, i zrobiłem to po 2 godzinach, choć zdawało mi się, że siedzę tak może z 15-20 min.

Opublikowano

Cześć, jeśli oprócz tego co napisałem niżej chciałbyś więcej informacji napisz Prywatną Wiadomość.

Świadomy Sen miałem wiele razy, w większości przypadków wywołałem go, specjalnymi technikami np.

• Leżysz nieruchomo (zero ruchu), ale nie możesz zasnąć, po jakimś czasie doznasz paraliżu sennego
  • Przed snem, powtarzaj  i wmów sobie, że na 100% będzie Ci się śnił.
  • Codziennie patrz w lustro, w końcu wejdzie Ci to w nawyk, będziesz to robił w śnie. Gdy tam to zrobisz, powinieneś widzieć różnice i ze zwykłego snu przerodzi się w LD.

Co do ostatniego sposobu,  jest on najtrudniejszy. Nie oczekuj, że uda Ci się to za pierwszym razem, czasem wyjdzie za każdym, czasem nie uda Ci się go wywołać. Po pewnym czasie będziesz mógł swobodnie zmieniać zwykły sen w ten świadomy. 

Długość snu, jest różna, głównie zależy ile śpisz (fazy snu), ale pamiętaj ! W snach nie pamiętamy początków i końców(uda ci się zapamiętać ok. 1/3 snu). Po wybudzeniu nie patrz w okno, ponieważ szybko zapomnisz sen.

Kontrolowanie snu jest trudne, jeśli uda Ci się to opanować(możesz to zrobić np. zamykając oczy w śnie i wmawiając sobie, że coś w nim jest tak jak chcesz), potem możesz spokojnie zrobić deszcz kucyków z nieba. :)

Opublikowano

Cześć, jeśli oprócz tego co napisałem niżej chciałbyś więcej informacji napisz Prywatną Wiadomość.

Świadomy Sen miałem wiele razy, w większości przypadków wywołałem go, specjalnymi technikami np.

• Leżysz nieruchomo (zero ruchu), ale nie możesz zasnąć, po jakimś czasie doznasz paraliżu sennego
  • Przed snem, powtarzaj  i wmów sobie, że na 100% będzie Ci się śnił.
  • Codziennie patrz w lustro, w końcu wejdzie Ci to w nawyk, będziesz to robił w śnie. Gdy tam to zrobisz, powinieneś widzieć różnice i ze zwykłego snu przerodzi się w LD.

Co do ostatniego sposobu,  jest on najtrudniejszy. Nie oczekuj, że uda Ci się to za pierwszym razem, czasem wyjdzie za każdym, czasem nie uda Ci się go wywołać. Po pewnym czasie będziesz mógł swobodnie zmieniać zwykły sen w ten świadomy. 

Długość snu, jest różna, głównie zależy ile śpisz (fazy snu), ale pamiętaj ! W snach nie pamiętamy początków i końców(uda ci się zapamiętać ok. 1/3 snu). Po wybudzeniu nie patrz w okno, ponieważ szybko zapomnisz sen.

Kontrolowanie snu jest trudne, jeśli uda Ci się to opanować(możesz to zrobić np. zamykając oczy w śnie i wmawiając sobie, że coś w nim jest tak jak chcesz), potem możesz spokojnie zrobić deszcz kucyków z nieba. :)

Dzięki :) Kiedyś czytałem, że można też patrzyć na rękę kiedy się wstaję i to podobno pomaga. W każdym razie, przyda się.

@ JestemPolakiem Mam taką dziwną umiejętność zapamiętywania snów, czasem nawet myliłem je z prawdziwymi doświadczeniami (wydarzeniami) i wychodziły z tego kuriozalne sytuacje :D Sen LD zapamiętałbym bez żadnych problemów i wspomnień "jak przez mgłę" :)

@Edit Moja mała pomyłka, człowiek często doświadcza tych snów ale nie ma nad nimi kontroli :D

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Pare razy mi się przytrafiło mieć świadomy sen, co jest dziwne, bo nawet nic nie robilem, zeby go miec

ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0

AMD FX-8320E EIGHT CORE 3.5GHZ

SAPPHIRE RADEON 7850 HD

CRUCIAL BALLISTIX ELITE 2x8 GB DDR4

WINDOWS 7 ULTIMATE 64BIT

Opublikowano

Miałem kilka razy, niektóre dosyć przyjemne... ale zdarzały się też straszne, nie polecam się w to bawić, bo może przerodzić się w piekło. Z moich metod, hmm, wstawanie pół godziny wcześniej niż zawsze i od razu zasypianie, picie dużo napoi kofeinowych np. kawa, cola

Opublikowano

@ katalizator no ja też nic nie robię ale i tak mam to prawie co dzień rano, a odnośnie tego piekła to zgadzam się raz miałem to inaczej niż zwykle to znaczy nie mogłem się za nic obudzić, choć mój mózg pracował, nie miałem kontroli nad ciałem, + sen który wtedy miałem.. Piekło dobrze to określiłeś.

@Valze te twoje sposoby to brednie, większość z nich już dawno obaliłem.

Działa jedynie ten z napojami z kofeiną tyle że w.odwrotny sposób, to znaczy że kiedy przed snem wypijam 2 litry tego napoju to nic mi się nie śni.

Opublikowano

@ katalizator no ja też nic nie robię ale i tak mam to prawie co dzień rano, a odnośnie tego piekła to zgadzam się raz miałem to inaczej niż zwykle to znaczy nie mogłem się za nic obudzić, choć mój mózg pracował, nie miałem kontroli nad ciałem, + sen który wtedy miałem.. Piekło dobrze to określiłeś

Nie wiem czemu, ale zawsze mam sny, ta sny, prędzej koszmary, że jestem w ciemnej dupie i coś mnie goni, i za chiny nie mogłem się obudzić

ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0

AMD FX-8320E EIGHT CORE 3.5GHZ

SAPPHIRE RADEON 7850 HD

CRUCIAL BALLISTIX ELITE 2x8 GB DDR4

WINDOWS 7 ULTIMATE 64BIT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...