Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nietypowe uszkodzenie sprzętu (co zawodzi)

AfgFire

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam nie typowy problem z komputerem (nie wiadomo co się psuje bądź jest popsute). Objawy wyglądają tak przy większym obciążeniu karty graficznej (HIS Radeon 6970 z zmienionym chłodzeniem Arctic Cooling Accelero XTREME Plus wywala czarny ekran po jakiś 30 s słychać takie wrrrrrrrrrrrr na głośnikach. Szczegóły tego co się tutaj dzieje krok po kroku:

-Włączam komputer (na pulpicie chodził mi cały czas przez 2 h nic się nie działo)

-Odpalam Filmik 1080 p

-Po 53 s pojawia się czarny ekran

-Po około 30 s jest takie wrrrr na głośnikach (coś jakby się dźwięk rozjechał)

- Awaryjnie wyłączam komputer

A teraz z testem na programie OCCT (Test GPU)

- Odpalam test

- Mija 53 s testu czarny ekran

- Wyłączam awaryjnie komputer

Sprzęt:

MSI B75MA E33

Crucial Ballistix 4 GB DDR3

HIS 6970 2GB Arctic Cooling Accelero XTREME

I5 3350p

Deus G1 600W

Na początku myślałem że to zasilacz lecz został on 2 razy wymieniony na nowy ( u producenta) 

Karta graficzna była sprawdzona znajomego po pokazaniu się objawów chodziła 6 min na OCCT (potem musiałem już iść więc zakończyłem test)

Komputer obecnie chodzi z kartą graficzna Asus HD 4850 bez problemowo.

Komputer był formatowany ( z włożoną 6970 i nic się nie działo podczas instalowania.

Daje + za odpowiedzi sensowne 

battlefield3wallpaperhdf.jpg
Opublikowano

Najprawdopodobniej coś jest z kartą graficzną lub płytą główną. Najlepiej jak byś podobną kartę do tego radeona hd 6970 włożył do swojej płyty. Możesz też na początek zresetować bios na płycie głównej. Możesz też sprawdzić jaka jest temperatura zanim to się dzieje, bo może w twojej obudowie ta karta osiąga wyższe temperatury.

Opublikowano

Karta grafiki nie podskoczyła powyżej 40 stopni. Nie mam żadnej podobnej karty graficznej .

Opublikowano

Jedna kość gdyby były 2 napisał bym 

Idiotą nie jestem oczywiście że wgrałem sterowniki.

Opublikowano

Karta graficzna była sprawdzona znajomego po pokazaniu się objawów chodziła 6 min na OCCT (potem musiałem już iść więc zakończyłem test)

Czyli u kolegi też wyrzuciło? Mój kolega też miał taki problem kiedyś czarny ekran i nic... Okazało się, że wiatrak mu wypadł...  Jeżeli grasz w coś grafika jest aktywna i szybko podbija do góry sprawdź układ chłodzenia.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Sprobuj zainstalowac jakiegos linuxa i na niego zainstalowac sterowniki, potem na linuxie puscic jakis program obciazajacy gpu i zobaczyc czy bedzie to samo. Jesli bedzie to samo to prawdopodobnie wina biosu lub uszkodzenia plyty glownej. Jesli na linuxie bedzie dzialac prawidlowo to na windowsie kombinuj instalujac rozne wersje sterownikow.

Opublikowano

Zobacz programem futemark. A tak ogólnie proponuje oddac inne części na gwarancję, jeżeli u znajomego nei wyrzucało, to znak że coś innego w twoim komputerze jest nie tak.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Miałem podobny problem ,ale na HD 7850.

Spróbuj wyłączyć kartę dzwiękową i spróbuj wtedy odpalić filmik :)

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Wyłącz wszystkie :)

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

To wyłącz i się przekonaj.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Sprawdzic grafike pod innymi sterownikami albo pod innym systemem, tak jak pisalem wczesniej. Jak nie potrafisz tego zrobic to idz oddaj komputer do sprawdzenia do serwisu komputerowego, tylko wiedz ze diagnoza bedzie niedokladna albo nieprawidlowa a jesli dasz do zrobienia komputer dla tego samego serwisu to bedziesz musial sie liczyc z wysokimi kosztami.

Opublikowano

Miałem też podobny problem z grafiką. Gdy wchodziła w tryb obciążenia, zaczynała walić artefaktami, w niektórych przypadkach blue screen.

Problemem okazała się pasta termo przewodząca nałożona na chip grafiki. Zainstaluj FurMark i patrz na temperatury.

Pamiętaj też, że gdy przestaniesz obciążać grafikę, temperatura bardzo szybko spadnie.

W moim przypadku była to pasta termo przewodząca, ale nie do zastosować w PC = grafika się przegrzewała.

Wymieniłem - chodzi pięknie.

Nie podejrzewam takiego problemu, ale warto spróbować

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Jeśli masz integrę to zobacz na niej czy działa.

Jeśli jest ok to karta do wymiany :(

Opublikowano

Jeśli masz integrę to zobacz na niej czy działa.

Jeśli jest ok to karta do wymiany :(

Dlatego działa pod innym komputerem a u mnie nie czytaj ze zrozumieniem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...