Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, mam problem z komnata smoka, bo mam quest, i nie wiem jak wywalić wszystkich z mapy po zakonczeniu czasu.
Nie jest to dungeon, wiec nie uzyje tych funkcji. Znalazlem te funkcje:

warp_all_in_map
regen_in_map

Jak ich uzyc? Po daniu server timera z zakonczeniem czasu po zakonczeniu go nie wywale ludzi.
Timera tez nie uzyje, bo ktos lognie i wszyscy zostana w komnacie. Macie jakies pomysly?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Wyrzuć ich do miasta komendą:

warp_all_to_village()

regen_in_map ustawia regen na wybranej mapie (spawn mobów/npc itp.). Co do warp działa on chyba na zasadzie warp_all_in_map(index, x, y) bądź sam index. :)

dCrwk2h.gif

Opublikowano

Zrób na zasadzie pc.setqf lub party.setf dany gracz bądź grupa dostają przy wejściu i podczas logoutu i ponownego zalogowania qf nie będzie zgodny wyrzuca warp_to_village().

@EDIT

Co do otrutego smoka zrób to na zasadzie wielu indexów tzn. pc.get_map_index() >= Index*10000 and pc.get_map_index() < Index+1*10000. Wywołaj regen przez quest wtedy każda grupa będzie miała innego smoka.

dCrwk2h.gif

Opublikowano

Czemu timer miałby Ci wyrzucić game? Po prostu funkcja wykona się tylko na graczach którzy są na mapie i podlegają działaniu tego timera.

dCrwk2h.gif

Opublikowano

Nie rozumiesz mnie, nie mogę tak zrobić. Po wykonaniu się server timera nie mogę użyć funkcji PC. Nie będzie wiadomo kogo pobrać, i wywali gejma. Potrzebowałbym funkcji działającej mniej więcej tak:

wywaldomiastaz mapy(83, DO X, Y)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Cały czas Ci tłumaczę jak to zrobić najwyraźniej mnie nie rozumiesz do tego dochodzi również Twój brak umiejętności pisania questów.

when kill with !npc.is_pc() and pc.get_map_index() == INDEX_MAPY begin
	notice_all("Gracz "..pc.get_name().." zabił Beran Setaou.")
	server_timer("Exit", 30)
end
when Exit.server_timer begin
	warp_all_to_village()
end

Na górze jest fragment jak to powinno wyglądać w uproszczonej wersji. Pierwszy raz słyszę o tym jak timer/server_timer przekazujący tylko funkcję warpu do królestw miałby wyrzucić game.

Radzę Ci wzbogacić swoją wiedzę na temat timerów w podstawowe informację. :)

dCrwk2h.gif

Opublikowano

Nie rozumiesz w dalszym ciągu. Jeśli timer się wykona to CAŁY SERWER przeniesie do miast.  I nie fragment warpu, tylko funkcja PC w timerze, bo nie jest przypisana do gracza.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Człowieku timer działa w obrębie questa i osób go wykonujących wiec przestań mi mówić że przeniesie Ci cały serwer graczy jeśli tylko dani gracze go wykonują.

Według Twoich teorii żaden dungeon nie ma racji bytu.

dCrwk2h.gif

Opublikowano

okario015 czy ty myślisz zanim coś napiszesz??
Nie przeniesie całego serwera tylko osoby objęte wykonaniem funkcji w obrębie danego questa.
Wystarczy dodać warunek do timera.. Ten temat to jedna wielka nabijanka postów nic więcej,
Albo trollujesz Svope, albo jesteś naprawdę ciemną masa.

Opublikowano

when limit.server_timer begin

clear_server_timer('limit')

notice_all("Koniec czasu, spierdalajcie")

warp_all_to_village()

end

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...