Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z dyskiem ?

MoonkeyPL

Pytanie

Opublikowano

Witam otóż mam problem z komputerem, wydaje mi się, że to jest problem z dyskiem ale pewien nie jestem. Posiadam dysk WDC WD5000AZRX-00A8LB0 a problem polega na tym, że przy dużym obciążeniu komputera dysk odłącza się, po jakichś 10 minutach działania np DayZ na Ultra czy BF3 na Ultra zacina mi się komputer, po resecie pojawia się informacja "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key" po odczekaniu chwili na wyłączonym komputerze system uruchamia się znów poprawnie, dodam, że BIOS widzi dysk cały czas.

Specyfikacja komputera:

Grafika: Gainward GTX 760

Procesor: Intel i7 4770

RAM: 4GB

Płyta Główna: MSI B85M-E33

Zasilacz: LPK12-30E 500W

Dodam że grafika, procesor i płyta główna były wymieniane 2 tygodnie temu wcześniej posiadałem (GT 440, Intel Celeron G530, ASRocK H61M-HVS) i problemów z dyskiem nie było, fakt gry nie chodziły na ultra więc tego obciążenia nie było. Dodam jeszcze, że to się dzieje tylko i wyłącznie przy dużym obciążeniu, jak gram np w BF3 na low ten problem nie występuje, oraz przy normalnej pracy również go nie ma.

Skanowałem dysk, różnymi programami lecz nic nie wykrywały, żadnych błędów, podczas gry grafika ma do 70 stopni procesor do 60 stopni ale temperatura nie wzrasta powyżej 35 stopni.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i co ma mu to dać ? przegrzewa się chyba chipset albo uszkodzony moduł zasilania i przy dużym obciążeniu odłącza się dysk

sam to sobie możesz sprawdzać i nic nie osiągniesz , jak juz to serwis albo reklamacja jeśli cały czas będzie się to powtarzało

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Wszystko oprócz Bloody5 avasta i Realtek.

no chyba Cie ... nvidie niby też ? 

czemu szukasz winy sprzętu jak to może być hardware 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Dodam jeszcze, że wiem o tym, że płyta nie jest najlepsza, i nie jest do podkręcania aczkolwiek procesora nie podkręcałem+ płyta jest nowa (2 tygodnie). Na wcześniejszych specyfikacjach tak się nie działo, ale też nie odpalałem żadnej gry na ultra. Jak pisałem, mogę grać normalnie bez problemów ale detalów ultra w grach nie włączę bo po 5-15 minut jest zwiecha, oczywiście kiedy mam odpalonego BF'a na Ulta mam 60 stałych klatek (fps).

Opublikowano

Dodam teraz, że właśnie grałem bez problemu teraz w BF'a 3 na ultra i nic się nie działo, dopiero po skończonej rundzie (statystyki) system się zawiesił, nie pierwszy raz się tak dzieje, że grałem sporo normalnie i dopiero na statystykach. To samo przy DayZ grałem bez problemu dopóki nie wcisnąłem przycisku "exit" i system dostał zwiechy. Oczywiście standardowo "reboot and select proper boot device...". Niestety nie mam jak sprawdzić ani dysku ani płyty ani zasilacza ponieważ nie mam zbędnych pieniędzy chwilowo, dlatego jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę o wypowiedź.

Opublikowano

moduł zasilania na płycie głównej dokładniej, to z zasilaczem nie ma nic wspólnego bo on tylko zasila napięciem. jakby był uszkodzony zasilacz to padło by raczej wszystko

warto sprawdzić płytę , jak na innym dysku będą problemy to tylko ona winna

najlepiej i najszybciej sprawdzić dysk ale do tego potrzebujesz drugi komputer by go tam wpiąć i zainstalować system , potem tylko odpalic testy grafiki dość forsowane to się dowiesz czy padł ten dysk, czy jednak płyta uwalona

najprościej ściągnąć aktualnie dowolny linux Live CD , Ubuntu, Mint czy Fedora wystarczy , kernel sprawdza poprawność kontrolera i system wywali się praktycznie zaraz przy starcie z płyty

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Problem jest od nowości płyty głównej, wiec jeżeli jest to problem płyty to ma wadę fabryczną, dysk ma 1,5 roku więc bardziej obstawiał bym tą opcję, zasilacz może nie jest jakiś najlepszy ale problemów z nim raczej żadnych nie widziałem, nie grzeje się i napięcia ma stabilne.

Wcześniej nie miałem takiego sprzętu, żeby móc obciążyć tak komputer jak teraz, więc problemów nie było, teraz też ich nie ma dopóki nie odpalę BF'a czy DayZ na ultra, jak gram na Normal/Low (czyli jak na poprzedniej konfiguracji komputera) problem nie występuje.

Opublikowano

Tak ale wcześniej nie był komputer obciążony tak bardzo ponieważ nie było takiej możliwość (był tam jak wyżej wymieniłem inne podzespoły) i gry chodziły w 30 fps na low jak teraz chodzą w 120-60 na ultra. Teraz też bezproblemowo mogę grać na LOW np w BF'a, DayZ czy Infestation: Survivor Stories i nie ma problemu z dyskiem dopiero problemy powstają jak w tych grach odpalę Ultra. Dodam jeszcze że np COD BO2 czy Dead Space 3, Skyrim, TESO, Nether chodzą na ultra bezproblemowo bez zwiechy.

Opublikowano

A zauważył ktoś że ma zasilacz z czarnej listy(akyga)? Mógł uszkodzić płytę/dysk. 

przecież robem wyraźnie napisał, że może mieć uszkodzone zasilanie/płytę główną.

Opublikowano

Próbowałeś/aś zrobić skan antywirusem?Albo wejdź w uruchom i wpisz cmd.exe / wpisz sfc (kliknij enter) / potem /sfc SCANNOW i kliknij enter i zresetuj komputer ^^

1.Uruchom cmd.exe (jako administrator)

2.wpisz "sfc"

3.wpisz "/sfc SCANNOW"

4.Zresetuj komputer

Opublikowano

Jak na moje oko jest to zasilacz.
Masz tutaj porównanie twojej starej karty z twoją nową:

http://www.hwcompare.com/14843/geforce-gt-440-3gb-vs-geforce-gtx-760/

Jak widać jest spora różnica w poborze zasilania, i zasilacz może, tak po prostu, nie wytrzymywać przeciążenia (jak napisałeś np. BF).
Poza tym, według mnie, RobeM wyczerpał temat :)

*SYGNATURA KTÓRA BĘDZIE ODPOWIADAĆ MAJKELOWI*

Opublikowano

A próbowałaś/eś usunąć wszystkie pliki z %temp% (uruchom/%temp%) lub poustawiać co ma startować podczas włączania windows? wejdź w uruchom wpisz msconfig kliknij enter wejdź w zakładke URUCHAMIANIE i pokaż ss'a co tam jest pomoge ci dobrać co ma się włączyć a co nie,usuń niepotrzebne pliki.

Opublikowano

Autor edytował 1 post. Zasilacz został zmieniony na LPK12-30E 500W. Jest to szmelc i nie nadaje się do takiego sprzętu. Pod obciążeniem, może puszczać zasilanie i stąd ten problem. Oczywiście jest do zmiany na jakiegoś Deusa 550W. Lub jeśli masz możliwość to sprawdź płytę np. u kolegi. Porządny zasilacz to i tak podstawa, więc musisz go zmienić i tak.

Opublikowano

Nie mam pewności co może być uszkodzone,ale radziłbym ci wymienić zasilacz i płytę główną/dysk twardy dlatego to będzie zaliczane do OSTATECZNEGO wyjścia.Jeśli możesz to je wymień,ale bardziej ci radze zasilacz bo jak się bardzo przegrzewa to komputer się wyłącza i mógł coś uszkodzić.

Opublikowano

Reset ustawień dał coś w stylu chwilowej poprawy, ponieważ grałem i mnie nie wywaliło, dopiero po wciśnięciu przycisku wyjdź (nagle zaczęła spadać temperatura na karce i procesorze) komputer dostał zwiechy aczkolwiek mogłem tym razem ruszać myszką i jak siedziałem na TS to było mnie słychać ale nic nie mogłem zrobić, żaden skrót klawiszowy nie działał.

Opublikowano

Ja ci radze wymienić zasilacz i Dysk twardy :/ bo jeśli są błędy z bootowaniem to wiadomo że chodzi o Dysk Twardy (bo każdy posiada BIOS) i zasilacz który jak jest słaby powoduje zwiechy i wyłączanie się komputera.

Opublikowano

(jak coś to posiadam Windows 8.1 64bit oryginalny), antywirus nic nie wykrył.

Pytanie jak sprawdzić temperaturę chipsetu ? I czy to możliwe, że chipset grzeje się od Karty Graficznej ponieważ jest pod nią ?

Po tym scanie coś takiego się wyświetliło:

49615493117624963912.png

Tutaj daję jeszcze logi:

http://speedy.sh/S4sMg/CBS.log

Tutaj scan:

19100378569925829776.png

Opublikowano

Za to dla mnie Gainward jest zaufany, lecz ja jestem w 100% pewien że wina nie leży po stronie karty ponieważ działa ona poprawnie, a gdyby był z nią problem to nie dało by się grać na ultra w żadną grę.  Poza tym to jest nVidia Gainward GTX 760 (Gainward to tylko producent tak zwanego "opakowania"). Format raczej nic mi nie da bo komputer był formatowany razem z włożeniem nowych komponentów do niego )czyli również ma 2 tygodnie).

Wydaje mi się, że jedynym wyjściem będzie tu wymiana na inny dysk i sprawdzenie czy to na 100% nie jest wina dysku, jak nie wymienić płytę i sprawdzić czy to wina płyty. Aczkolwiek jak ma ktoś jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę podsyłać, byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Próbowałaś FORMATOWANIA? :c bo to jest przed ostatnie wyjście,ostatnim będzie kupienie sobie nowego Dyku Twardego 500GB (do gier)

co ci da format skoro wina leży po stronie sprzętu? tak jak pisał robem jest to wina płyty a nie dysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...