Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer w granicach 3000-3500zł

CoderX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, planuję sobie kupić komputer na części w tym roku i patrze sobie ogólnie na części ITD... zwracam uwagę na AMD FX 8350 4.0/4.2 GHz, 8 rdzeni, L2 cache 8mb i L3 cahe 8mb, socket AM3+.

I mam pytanie, czy taki procek by się nadawał do gier, mam na myśli do tych nowych na które jeszcze czekamy ;) i czy możecie mi polecić jakąś kartę graficzną która by pasowała do tego processora? wiem że też i do płyty głównej, jeżeli chodzi o kartę graficzną to nie chcę aby była za droga ale też nie chcę aby była słaba, ja myślę coś o 2GB. Gdzieś na ebay'u znalazłem jakąś raedon AMD 4Gb tanio, ale nie wnikałem w nią.

Więc proszę was o pomoc, czy możecie polecić coś?
Z góry dziękuje i lajki ja pomoc będą lecieć ;).

Opublikowano

hymm, z tego co mi wiadomo to AMD jest bardziej zoptymalizowany pod gry i jest tańszy od intel'a + te 8 rdzeni 4GHz bardziej mnie zachęcają, mój budżet jest nie przewidywalny, mieszkam w UK i patrzę an ebay'u na AMD'ki i myślę ze tak do 600-650 funtów (ok 3000ZŁ).

Opublikowano

Kompletny bez sens brać za tyle AMD do gier. Bo same rdzenie nic nie dadzą. A gry nie są optymalizowane tylko pod jedną firmę. Za tą cenę znacznie bardziej jest wybrać coś z intela.

Karty graficznej nie wybiera się patrząc tylko na pamięć, bo to nie mówi nic o końcowej wydajności.

Najpierw podaj wszystkie części obecnego komputera tylko łącznie z modelem i mocą zasilacz, a tak że napisz co chcesz wymieniać a co zostawić. Podaj też budżet, jeśli nie dokładny to przynajmniej jakąś orientacyjną kwotę.

Tu chociaż by pierwszy lepszy test procesorów. I procesor AMD za 1100zł (amd fx-9590) przegrywa znacząco w grach z Intelem za 700zł (i5-4570).

http://pclab.pl/art50000-11.html
Opublikowano

Wiem o tym że karty graficznej nie wybiera się patrząc tylko na jej pojemność. O aktualnym komputerze (laptopie) to nie wiele mam co do powiedzenia... katastrofa też z AMD i nawet czasem gry w przeglądarce się tną (w CS GO, Left 4 Dead 2, Amnesia jeszcze jakoś pójdą i działają :/). Budżet maks do 3000 ZŁ. I czemu intel? :D

Opublikowano

3000zł ale na co? Sam procesor czy jeszcze coś? Po za tym jaka jest reszta komputera, ważny też jest model zasilacza.

Dlaczego intel do zobacz ten link z testem wyżej i jeszcze inne. Teraz do gier opłaca się kupować praktycznie jedynie jakiegoś intela. Bo co z tego że będziesz 6 czy 8 rdzeni skoro w grach i programach będą słabsze od 4 rdzeni w intelu ?

Karty graficzne i procesory wybiera się nie po ilości rdzeni czy ilości pamięci a po faktycznych testach w grach czy programach. Lub też jeśli zależy ci na danej technologii to wybierasz kartę firmy która to akurat obsługuje.

Opublikowano

3000 ZŁ za wszystko (góra 3500ZŁ) za wszystko mówię o procku, karcie graficznej, RAM, płyta główna, jakiś wiatrak, i coś jeszcze jeżeli pominąłem a na peeno to zrobiłem, obudowę już sam znajdę jakąś tanią. Jeżeli możesz mi coś złożyć to proszę zrób mi listę + ceny, będę wdzięczny. Co do aktualnego komputera to nie powiem nic jak już wyżej napisałem bo to laptop i do tego słaby :/.

Opublikowano

Sam mm takiego procka i jestem mega zadowolony ;d Z grafika GTX 660 Ti i 16 Gb ram ddr3 1600mhz zagrasz praktycznie w kazda gre na full detalach.

sygnatura.png

Już niedługo ! :>

Opublikowano

Za 3000zł proponuję taki zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/UTuvhC/

Do tego można albo dołożyć do gtx 780, albo zmienić płytę i procesor na te do podkręcania. Lub można jeszcze dać dysk SSD.

Nagrywarka ;) .

A ja proponuję zestaw z Xeonem:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=50390&s=77781&s=77632&s=77989&s=78750&s=77392&s=27972&s=67056&s=15240

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Za 3000zł proponuję taki zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/UTuvhC/

Do tego można albo dołożyć do gtx 780, albo zmienić płytę i procesor na te do podkręcania. Lub można jeszcze dać dysk SSD.

Zapiszę to sobie w notatniku i pomyślę ;) dzięki, a ile więcej było by za inną płytę główna abym mógł podkręcić ?

Też zapiszę dzięki, lecz w tym zestawie kości ram są chyba mniej wydajne jak się nie mylę. I jaka jest różnica pomiędzy i5 a xenon?

Opublikowano

Z racji takiej że mieszkam w GB podpowiem Ci co nieco.

Nie zamawiaj sprzętu w UK, zrobisz błąd bo przepłacisz i to ostro. Osobiście widze jedyny dobry sposób, a mianowicie morele/tech --> rodzina w PL --> 18f wysyłka do 30kg do UK. Wyjdzie taniej i milej.

Kontynuując, na ebay'u przepłacisz a na amazonie raz coś jest tanie a raz drogie (ciągle nie opłacalne z cenami w PL). U dilerów w Ang. ciągle przepłacisz bo jakiś % od tego muszą mieć. Szukałem sklepu komputerowego w Anglii gdzie można złożyć zamówienie na części ale ciągle wychodziło drożej niż w PL. 

Morele robi wysyłke do UK (nie wiem co z tech), ale nie wysyłają monitorów etc. Jeśli przesyłka jest powyżej 5k zł ubezpieczają sprzęt 10% całkowitej wartości zestawu. Czyli 5k = 500zł.

Na ebay'u możesz polować na używki, szukałem ostatnio SSD ocz agility 3 to były w cenach po 250-300zł+ używki..

graphic.png
Opublikowano

Z racji takiej że mieszkam w GB podpowiem Ci co nieco.

Nie zamawiaj sprzętu w UK, zrobisz błąd bo przepłacisz i to ostro. Osobiście widze jedyny dobry sposób, a mianowicie morele/tech --> rodzina w PL --> 18f wysyłka do 30kg do UK. Wyjdzie taniej i milej.

Kontynuując, na ebay'u przepłacisz a na amazonie raz coś jest tanie a raz drogie (ciągle nie opłacalne z cenami w PL). U dilerów w Ang. ciągle przepłacisz bo jakiś % od tego muszą mieć. Szukałem sklepu komputerowego w Anglii gdzie można złożyć zamówienie na części ale ciągle wychodziło drożej niż w PL. 

Morele robi wysyłke do UK (nie wiem co z tech), ale nie wysyłają monitorów etc. Jeśli przesyłka jest powyżej 5k zł ubezpieczają sprzęt 10% całkowitej wartości zestawu. Czyli 5k = 500zł.

Na ebay'u możesz polować na używki, szukałem ostatnio SSD ocz agility 3 to były w cenach po 250-300zł+ używki..

Dzięki za radę ;) chyba jednak się zdecyduję i kupię coś z morele lub nawet  i tylko trochę zmodyfikuję listę którą zrobił @modelar dzięki wszystkim za rady :).

Opublikowano

jeśli możesz zdradzić 'jak' zedytujesz listę, jeśli jesteś laikiem zapytaj się o pomoc :), to nie kosztuje a może wiele.

Wiem jak to niej więcej działa, że muszą inne części pasować do płyty głównej, i żeby były tak wybrane aby np jedna z części nie spowalniała innych części, ale jak już to zrobię to dodam listę ;).

Opublikowano

Wiem jak to niej więcej działa, że muszą inne części pasować do płyty głównej, i żeby były tak wybrane aby np jedna z części nie spowalniała innych części, ale jak już to zrobię to dodam listę ;).

Oj, wielu tak mówiło. Jeszcze trafisz w zasilacz z czarnej listy albo coś mniej opłacalnego dobierzesz, więc lepiej będzie jak dodasz listę ;) .

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Oj, wielu tak mówiło. Jeszcze trafisz w zasilacz z czarnej listy albo coś mniej opłacalnego dobierzesz, więc lepiej będzie jak dodasz listę ;) .

Dodam dodam aby się upewnić :) bo nie jestem w pcbuild święty ;)

Opublikowano

jesteście śmieszni intel lepszy od amd? MAM INTEL I7 JAKIŚ TAM SRACZOWATY I AMD PHENOM X6 I PHENOM MA O 15FPS WIĘCEJ !! w bf4

di-6I2CV711.jpg
Opublikowano

@Altiruss

Zestaw ogólnie zły nie jest. Zasilacz w takim zestawie wystarczył by 500W, lecz ten może być bo ma lepszy certyfikat, co też jest na plus. Ale Zmieniając kartę na gtx 660 tracisz dość sporo w grach. Bo różnica między nią a gtx 770 jest duża i tutaj lepiej jednak zostawić gtx 770.

Jeszcze pamięć też może zostać tamta, bo jest taka sama a 30zł tańsza. I ewentualnie zmienił bym płytę główną na taką:

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z87-g43-lga1150-intel-z87-4xddr3-vga-gblan-atx-z87-g43-haswell-581869/
Opublikowano

@Altiruss

Zestaw ogólnie zły nie jest. Zasilacz w takim zestawie wystarczył by 500W, lecz ten może być bo ma lepszy certyfikat, co też jest na plus. Ale Zmieniając kartę na gtx 660 tracisz dość sporo w grach. Bo różnica między nią a gtx 770 jest duża i tutaj lepiej jednak zostawić gtx 770.

Jeszcze pamięć też może zostać tamta, bo jest taka sama a 30zł tańsza. I ewentualnie zmienił bym płytę główną na taką:

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z87-g43-lga1150-intel-z87-4xddr3-vga-gblan-atx-z87-g43-haswell-581869/

Czemu ta płyta główna ewentualnie? mi też zależy trochę na wejściach USB 3.0 ;) ale jak możesz podać inny powód to odpowiedz proszę :)

@edit

Pytanie mam, GTX770 może być z każdej innej firmy? np Gigabyte, Msi itp... ?

Opublikowano

Czemu ta płyta główna ewentualnie? mi też zależy trochę na wejściach USB 3.0 ;) ale jak możesz podać inny powód to odpowiedz proszę :)

@edit

Pytanie mam, GTX770 może być z każdej innej firmy? np Gigabyte, Msi itp... ?

Tak, może być z każdej, jednak MSi i Asus są najlepsze. 

4zzt3n.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...