Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Blue screeny

czarq.

Pytanie

Opublikowano

Cześć,

kilka dni temu zostałem zaskoczony blue screenem po instalacji diablo. Jak gdyby nic zignorowałem.

Wczoraj nastąpiło to znowu, około 3 raz, a dzisiaj dzieje się to co nawet 30 minut.

Próbowałem naprawiać rejestr, aktualizować sterowniki...

Wrzucam to co pokazuje mi bluescreenviewe

1393075697-U361598.png

Dodam, że ostatnio miałem problemy z dyskiem, ale udało mi się to naprawić.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O ile się nie mylę, to może być spowodowane sterownikiem urządzeń HID (czyli myszki, klawiatury itp.) albo USB. Przeskanuj komputer Slim Drivers, bo może brakuje jakiegoś sterownika.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

w bsv głównie pokazuje się plik "ntoskrnl.exe" - jądro systemu. wina leży na 99% po stronie systemu. 

co do hal.dll

Warstwa abstrakcji sprzętowej (ang. hardware abstraction layer) – sterownik urządzenia dla płyty głównej. Stanowi ogniwo pośredniczące między sprzętem a jądrem systemu operacyjnego. Odseparowuje konkretną architekturę systemu komputerowego od oprogramowania użytkowego. Dla programisty jest sposobem komunikacji ze sprzętem przez udostępniane funkcje biblioteczne i sterowniki.

Systemami, które korzystają z HAL-a są: AmigaOS4, rodzina systemów BSD, Linux, Mac OS X, Solaris, Windows NT (od wersji 5.0/2000).
zgodnie z poradą z innego forum, wsadź płytę z windowsem do napędu uruchom wiersz poleceń z prawami administratora i wpisz 

sfc /scannow
Opublikowano

Już wszystko jasne, uszkodzona pamięć RAM. Zobacz czy masz więcej niż jedną kość RAM-u w komputerze, jeśli tak- to wyciągnij jedną i uruchom test ponownie. Tym sposobem dowiesz się, która kość jest uszkodzona.

Ghost1225.gif                               

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Dysk wydaje się w porządku. Trochę błędów na nim jest ale da się przeżyć.

Sprawdź RAM

Ghost1225.gif                               

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Sprawdź RAM i S.M.A.R.T dysku. Być może jest uszkodzona pamięć albo dysk, jednakże bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie dysku.

Zrób to co kazałem, i daj ss

Ghost1225.gif                               

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Możliwe, że coś z dyskiem, ale też daj temperatury z HWMonitor podczas gry i też dobrze, by było konfigurację twojego PC, włącznie z zasilaczem (moc i marka). 

4zzt3n.png

Opublikowano

Możliwe, że coś z dyskiem, ale też daj temperatury z HWMonitor podczas gry i też dobrze, by było konfigurację twojego PC, włącznie z zasilaczem (moc i marka). 

1393076652-U361598.png

zasilacz feel iii-500atx 500W

Dodam, że nie wywala tylko podczas gry.

Sprawdź RAM i S.M.A.R.T dysku. Być może jest uszkodzona pamięć albo dysk, jednakże bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie dysku.

Zrób to co kazałem, i daj ss

Jak?

Opublikowano

Dysk sprawdź HD Tune

Ram: Panel sterowania/ narzędzia administracyjne/ diagnostyka pamięci systemu Windows/ Uruchom ponownie teraz i sprawdź występowanie problemów lub Sprawdź występowanie problemów po następnym uruchomieniu komputera

Najpierw jednak sprawdź dysk.

edit: Pobierz i zainstaluj HD tune i daj ss zakładki Health

Ghost1225.gif                               

ale papieża to ty szanuj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...