Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Napięcia dla grafiki

YaszczuR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Podkręcam mojego Asus Radeona HD 7870 (v2)

Ustawiłem: 1200MHz (rdzeń) i 1200MHz (pamięć).

Przy napięciu 1.27V wali bluescreenami. Teoretycznie mógłbym wejść aż do 1.3v (Górna granica Afterburnera). ALE:

1. Jakie jest maksymalne napięcie dla tej karty?

Strona Asusa mi coś nie działa więc nie mogę sprawdzić

2. Czy da się jeszcze bardziej zwiększyć napięcie? (1.3v + )

Z góry dzięki

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Z napięciem to idziesz małymi krokami. Czyli podnosisz o np. 0,005 czy 0,01 zależy ile się da i sprawdzasz czy wszystko działa czy nie. Jak działa to sprawdzasz temperatury pod obciążeniem i zostawiasz albo zmniejszasz OC. A jak nie działa to dalej idziesz w górę z napięciem.

Jeśli nie zadziała albo będą bardzo wysokie temperatury to będzie oznaczało że tak konkretna karta słabo się podkręca.

Tą górną granicę napięcia chyba dało podnieść ale z tego co mi się wydaję to jest to możliwe tylko przez modyfikację biosu tej karty. Ale z tym to trzeba było by już dokładniej poczytać.

Opublikowano

Ta grafika chodzi do 1.4, powyzej nie ryzykowalem u sb. Pozatym ze stockowego 1.2 jak podioslem na 1.4 to temperatury z 60-65 w stresie podskoczyly do 70-75st., a po podniesieniu taktowania rdzenia wyzej zaczelo sie sypac. Mozesz u sibie sprobowa dac 1.35 i puscic taktowanie rdzenia na jakies 1300-1400, zalezy na ile pozwoli grafika. Ja mam pamieci na 1300 bo wyzej zaczyna sie sypac, mozesz sprobowac u sb podciagnac do 1350 albo 1400.

#EDIT

Fakt, zapomnialem, musisz zmodyfikowac bios i zmienic gorna granice napiecia, bo na stocku wyzej niz 1.3V nie dasz.

Opublikowano

Dobra ustawie napięcie 1.29v i zobaczę stabilność przy obu zegarach 1200MHz.

Edit: No niestety grafiki nie podkręce, napięcie 1.29 - 1.3v i i tak bsody ;c. To pewnie przez to, że kupiłem wersję podkręconą przez producenta.

Dzięki za pomoc. Można zamknąć

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...