Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Matematyka.

Facky79

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam problem z kilkoma zadaniami, są one z niektórych działów przeze mnie wybrane.

1. Liczby n1, n2, n3, ... n101 są kolejnymi liczbami naturalnymi. Uzasadnij, ze wsrod tych liczb jest liczba podzielna przez 99.

2.Wysokość nad poziomem morza możemy w przybliżeniu określić za pomocą wzoru h=[500(logP-2)]/27, gdzie h- wysokość w kilometrach, P-ciśnienie atmosferyczne w kilopaskalach. Określ w przylibżeniu wartość ciśnienia panującego na szczycie Mount Everest, którego wysokość wynosi 8848 m n.p.m.

3.a)log x+2=1

b)log4 x+3=5

4.Naszkicuj wykres funkcji f, jeśli znasz jej dziedzinę Df oraz zbiór wartości Zw. Czy jest jedna taka funkcja?

a)Df=< 3,6>, Zw=<-3,5>

b)Df=(-4,2), Zw=< 3,7>

c)Df=(-niesk.,1>, Zw=(-1,1)

d)Df=<-3,+niesk.), Zw=(-2,5>

5.Sporządź wykres funkcji, która każdej dodatniej liczbie całkowitej mniejszej od 10 przyporządkowuje liczbę o 4 mniejszą. Podaj najmniejszą i największą wartość tej funkcji.

Póki co tyle, będę edytował jak jeszcze czegoś nie zrobię.

Opublikowano

Nie jestem pewny, ale kto nie ryzykuje...:

1. Liczby n1, n2, n3, ... n101 są kolejnymi liczbami naturalnymi. Uzasadnij, ze wsrod tych liczb jest liczba podzielna przez 99.

n99? Ponieważ niezależnie jaka to będzie liczba, będzie podzielna przez 99. Reszty nie mam pojęcia, ponieważ jestem gimbusem ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...