Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zainstalować 2 windowsy na kompie.

x_x_Sniper_x_x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NIby banalne dla niektórych a dla mnie jednak nie :)

Posiadam windowsa 7 proffesional 64 bit i obok niego chcialbym zainstalować drugiego, takiego samego.(lub podobnego. głownie chodzi mi o instalowanie z .iso ważne by był to vista/win7 64 bity.)
Robię to ze względu wielu problemów z obecnym, jest wiele błędów np. przy instalacji net frameworka dzięki czemu nie mogę odpalać wielu programów.

Posiadam pendrive 4gb i kartę pamięci 8gb.

Mogę prosić o jakieś wskazówki i/lub linki do tutów ( z poza forum na priv) jak to wykonać? z Góry dziękuję.

Opublikowano

Plik iso windows'a waży więcej niż 4GB więc na penie go nie zbootujesz

Masz czytnik kart na usb?

Zawsze instaluje sie windowsy w kolejności ich wydawania, więc w twoim wypadku było byo to Vista -> W7

podczas instalacji wybierasz instalacja niestandardowa -> system obok drugiego i tyle

Tylko po co 2 systemy i to praktycznie prawie identyczne

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Posiadam system win 7 prof, nie vista wiec nie wiem w jakiej kolejnosci co i jak.
mam czytnik kart, wbudowany w kompa i chyba zewnętrzny też.

Potrzebne mi to, gdyż potrzebuje szybko uruchomić programy wymagające Net framework 4.0, a tego nie moge zainstalować po deinstalacji wcześniejszego ktory dawał błedy CLR.
wydawało mi się to najszybszym rozwiązaniem, gdyż przeszukalem 15 poradników jak naprawic CLR, wynikło z tego aby przeinstalowac net frameworka, a teraz podeinstalacji nie moge zainstalować od nowa( też przeszukalem kilka poradników)

Opublikowano

1. Czy to mam wykonać z kartą?
2. Czy będę mogł potem przywrócić kartę do "normalności"?
3. Słyszałem że potem (po instalacji drugiego windowsa) trzeba się pobawić w ustawienia GRUBa, czy to prawda?(chyba do tego uzywa sie EasyBCd dobrze mówię?)
4. I czy podczas instalacji drugiego windowsa na osobnej partycji(50gb) nie nadpisze mi tego na dysku C?

Opublikowano

Grub używasz jeżeli masz w systemy z różnych rodzin a jak masz 2 windowsy to będzie napisane albo 2x windows 7 albo win7 i starszy windows  (jako ten pierwszy zainstalowany) grub służy do zmiany nazwy/kolejności itd

nie jestem pewien, czy bios rozpozna ta kartę jako pamięć masowa usb

nie nadpisze żadnych plików na dysku którego nie wybierzesz 

karta wróci natychmiast do "normalności" jak ją sformatujesz normalnie w mój komputer itd .. 

1378331621-U719057.png

Opublikowano

windows 7 x32 normalnie można zainstalować z dysku pod windowsem 7 x64, wystarczy rozpakować tylko obraz z iso np rarem , no i żaden pen czy napęd zewnętrzny nie potrzebny

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Lol jakać cofka forum  była? etap jest już dawno nieaktualny.
Pisałem o zamieszaniu z partycjami. 
Pytanie: mimo tego że vindows vista enterprise powinien zainstalowac sie na partycji dynamicznej, dzieje się o to to:
1392994987-U382581.png
Teraz zniknęła mi partycja Q(zarezerwowana gdzies tam dla plików windowsa) ale nadal nie moge zainstalowac.

Opublikowano

nie zainstaluje bo nie może, dynamiczna partycja działa tylko pod systemem na którym została zrobiona albo nie była rozszerzana

już ci pisałem że to partycja złożona z kilku rożnych partycji połączonych w jedną całość , skasuj i zrób jedną to będzie dopiero możliwe zainstalować system

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie, masz usunąć partycje i zrobić nową

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

no tak geniuszu to poczytaj od początku moje posty , miałeś usunąć WSZYSTKIE partycje a zgodnie z zasadami usuwasz od ostatniej bo inaczej się nie da. no chyba że nadal chcesz sobie popieprzyć wpisy w tablicy partycji i kombinować

nie można przemienić dynamicznych w zwykłe bez skasowania CAŁKOWITEGO prawie wszystkich tych partycji

wyczyść całkiem dysk z jakichkolwiek partycji i dopiero w instalce załóż tylko dysk pierwszy pod system o rozmiarze jaki ci pasuje , powinno utworzyć dwa dyski

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Robem, przeczytałem posty, wiem że jesteś kumaty i (prawie)wszechwiedzący człek z dziedziny informatyki, ale do mnie trzeba w prostszy sposób.
Powiedz mi czy dobrze rozumiem i w jaki sposób to zrobić:
1. Usuwam partycje, wszystkie oprócz C(tam gdzie jest windows aktualny)
2. Mam teraz wolne załóżmy 500 gb. te 500gb jest nieprzydzielone do żadnej partycji.
3. I co teraz? Łącze partycję C z tymi wolnymi 500gb? czy robie coś innego? bo w kreatorze nie widziałem nawet niepodświetlonej możliwości wyboru czy się chce mieć dynamiczną czy podstawową partycję.

Opublikowano

kasujesz wszystkie partycje i od nowa zakładasz jak ci pasuje normalne partycje

dynamiczne robi sie pod systemem jak zmieniasz ich rozmiary

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...