Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziś rosyjski satelita spadnie na Polskę?

☀

Rekomendowane odpowiedzi

Uczeń
Opublikowano
Czy czeka nas kosmiczna katastrofa? Rosyjski satelita Kosmos-1220 spadnie dziś na Ziemię – ostrzegają naukowcy. Nie wiadomo dokładnie, w które miejsce uderzy. Nie jest wykluczone, że upadnie na terytorium Polski

Rosyjski satelita Kosmos-1220 został wystrzelony w 1980 roku i w tym samym roku wymknął się spod kontroli. Rosjanie ostrzegają, że może wejść w ziemską atmosferę właśnie w niedzielę 16 lutego. Stwarza to wielkie zagrożenie, bowiem wejście w atmosferę nie będzie kontrolowane, stąd nie wiadomo dokładnie, gdzie kosmiczny złom uderzy.

Satelita może spaść w dowolnym miejscu na Ziemi – ostrzegają eksperci. w 1978 roku inny satelita rozbił się w zamieszkałej części Kanady, powodując długotrwałe skażenie radiologiczne miejsca, w którym się rozbił. W 2009 roku inny satelita z serii Kosmos zderzył się w przestrzeni kosmicznej z amerykańskim satelitą telekomunikacyjnym, wysyłając tysiące kawałków kosmicznych śmieci na okołoziemską orbitę.

Dokładne rozmiary i ciężar satelity Kosmos-1220 nie są znane. Większa część satelity z pewnością spłonie po wejściu w atmosferę, ale nie ma wątpliwości, że jego fragmenty osiągną Ziemię – powiedział stacji telewizyjnej Fox News David Eicher, redaktor magazynu „Astronomy”. – To bardzo realne niebezpieczeństwo – podkreślił.

Sercem tego satelity jest miniaturowy reaktor z około 2,5 kilograma wzbogaconego uranu, który generuje małą ilość ciepła, przetwarzanego następnie na energię elektryczną. Zgodnie z założeniami przed wejściem w atmosferę i spadnięciem na Ziemię satelita powinien wyrzucić radioaktywną substancję w przestrzeń. Dzięki temu uran nie powinien skazić powierzchni planety, ale pozostać na orbicie na wiele dekad.

źródło: fakt.pl

Uczeń
Opublikowano

Jak nie będę aktywny na forum przez parę dni to jak coś uderzyło w warmińsko-mazurskie :)

Opublikowano

To może w smoleńsku też w tupolewa wpierdolił się ruski satelita ? To by było bardzo możliwe, a daty tylko im się pomyliły. ! 

Rozwiązałem zagadkę.

Jestem ekspertem !! 

Logo.JPG

Opublikowano

Jakby w tym fakcie jeszcze prawde pisali, to by bylo dobrze

ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0

AMD FX-8320E EIGHT CORE 3.5GHZ

SAPPHIRE RADEON 7850 HD

CRUCIAL BALLISTIX ELITE 2x8 GB DDR4

WINDOWS 7 ULTIMATE 64BIT

Opublikowano

Jeśli ma jebnąć w niedziele ruskiego czasu to ma jeszcze 7 minut. Nieznane rozmiary? Widać że ruskie, nie wiedzą co wysłali, pewnie się rozwali. A tak na serio jak źródło to fakt, to będzie na zasadzie "miało rozwalić pół kraju, a zrzuciło dachówkę ze stodoły", nie ma co się przejmować.

Opublikowano

I co zabił kogoś ? sa jakieś straty w cywilach czy moze spcjalnie uderzył w budynek NKWD? 

Już tak na serio...

I co się z nim stało ? 

1391961391-U712132.jpg

ExMod | Best Member | Gold Member |Black Member

Opublikowano

Chyba nigdzie nie spadł ten satelita, a przynajmniej ja w to nie wierzę. Artykuł na fakt.pl niczym z niewiarygodne.pl czyli wyssany z ch***. Jeśli ma ktoś jakiś filmik albo zdjęcia, które by potwierdziły to, że jednak spadł ten satelita to z chęcią bym zobaczył. No, ale jak mówiłem nie uwierzę dopóki nie zobaczę. xD

Opublikowano

Spadł czy nie, postanowiłem odwiedzić forum "paranormalne" gdzie na 100% ktoś by o tym wspomniał.

Niczego nie znalazłem.

129699016383.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...