Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak polepszyć dzwięk w głośnikach

50DUKEN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Droga dźwięku jest długa. Od źródła do wyjścia (tutaj głośników). Jeżeli chcesz mieć dobrą jakość, na żadnym ogniwie tej drogi, nie możesz mieć czegoś co spowoduje osłabienie. Wyjaśnie ci to na przykładzie muzyki.

Zacznimy od nagrania. Najlepsze, studyjnej jakości. Oryginalna Płyta CD, lub format pliku WAV bo jest to format w jakim wychodzi każdy utwór, nagrywany w studiu. Nagrania kupione w internecie także są dobrej jakości.

Korzystasz z komputera. Musisz więc mieć dobry odtwarzacz. Osobiście polecam foobar-a.

Następnie przejdźmy do odtwarzacza. Tutaj mamy komputer. Dźwięk musi być otwarzany przez dobrej jakości kartę dźwiękową. Może być ona wbudowana lub zewnętrzna. Możesz zastosować także DAC-a (Digital to Audio Converter). Jest to małe, zgrabne urządzonko znacznie poprawiające jakość dźwięku ora często mające wbudowany wzmacniacz, coraz częściej używane w laptopach lub PC. Cenowo klasuje się podobnie, jak karta dźwiękowa. Popatrz na ASUS Xonar DS (karta) lub FiiO  D5 (DAC) lub E10 Olympus (DAC)

Kolejna rzecz to wyjście (głośniki). Tutaj masz szerokie pole do popisu. Musisz wybrać między komputerowymi zestawami 2.0 - 2.1 lub 5.1. Panuje taka główna zasada:

2.0 = Wierność

2.1 = Bas

5.1 = Przestrzenność

Oczywiście nie należy się sugerować tym, że jak masz zestawik dwóch satelitek (2.0) to nie będziesz miał bassu. Czasem to one potrafią lepiej zagrać niż niejeden subwoofer... Osobiście polecam zestaw 2.0 Genius SP-HF-1800A lub 2.1 Philips SPA5300.

Oczywiście musisz mieć też dobre okablowanie. Podstawa to pozłacane końcówki, które znacznie lepiej pozyskują dźwięk, co przekłada się na jego jakość.

To tak po krótku, jak uzyskać dobrą jakość dźwięku z kompa ;) Pozdrawiam !

Opublikowano

Co myślicie o tych głośnikach

http://tablica.pl/oferta/logitech-x540-CID99-ID4VKzH.html

Droga dźwięku jest długa. Od źródła do wyjścia (tutaj głośników). Jeżeli chcesz mieć dobrą jakość, na żadnym ogniwie tej drogi, nie możesz mieć czegoś co spowoduje osłabienie. Wyjaśnie ci to na przykładzie muzyki.

Zacznimy od nagrania. Najlepsze, studyjnej jakości. Oryginalna Płyta CD, lub format pliku WAV bo jest to format w jakim wychodzi każdy utwór, nagrywany w studiu. Nagrania kupione w internecie także są dobrej jakości.

Korzystasz z komputera. Musisz więc mieć dobry odtwarzacz. Osobiście polecam foobar-a.

Następnie przejdźmy do odtwarzacza. Tutaj mamy komputer. Dźwięk musi być otwarzany przez dobrej jakości kartę dźwiękową. Może być ona wbudowana lub zewnętrzna. Możesz zastosować także DAC-a (Digital to Audio Converter). Jest to małe, zgrabne urządzonko znacznie poprawiające jakość dźwięku ora często mające wbudowany wzmacniacz, coraz częściej używane w laptopach lub PC. Cenowo klasuje się podobnie, jak karta dźwiękowa. Popatrz na ASUS Xonar DS (karta) lub FiiO  D5 (DAC) lub E10 Olympus (DAC)

Kolejna rzecz to wyjście (głośniki). Tutaj masz szerokie pole do popisu. Musisz wybrać między komputerowymi zestawami 2.0 - 2.1 lub 5.1. Panuje taka główna zasada:

2.0 = Wierność

2.1 = Bas

5.1 = Przestrzenność

Oczywiście nie należy się sugerować tym, że jak masz zestawik dwóch satelitek (2.0) to nie będziesz miał bassu. Czasem to one potrafią lepiej zagrać niż niejeden subwoofer... Osobiście polecam zestaw 2.0 Genius SP-HF-1800A lub 2.1 Philips SPA5300.

Oczywiście musisz mieć też dobre okablowanie. Podstawa to pozłacane końcówki, które znacznie lepiej pozyskują dźwięk, co przekłada się na jego jakość.

To tak po krótku, jak uzyskać dobrą jakość dźwięku z kompa ;) Pozdrawiam !

Asusa Xonar  DS własnie chce kupic 

Opublikowano

Powiem ci jedno. Czy to Logitech, czy to Creative, to nie firma produkująca dobry sprzęt audio.!

Opublikowano

To jakiej firmy patrzec głośniki pod kompa ? Do 350zł

I czy lepiej kupić karte dzwiekowa Asusa Xonar DS i zostac przy tych co mam ?

Opublikowano

Firmy produkujące dobry sprzęt do kompa lub jakiejś wieżyczki to np. Modecom, Genius, Microlab, Philips ewentualnie Sony.

Czołówka to już nie na kompa. To by była obraza dla głośników...

Opublikowano

A macie tez jakis program do polepszenia dzwieku ?

Odrazu mówie ze program DFX Audio Enhencer to najwiekszy szit jaki jest rozjebał mi kompa w sensie lagowało net nie działał itp :P

Najlepiej kupić HiFi, bo zestaw głośniczków pecetowych już masz. 

Te głośniki HiFi co podałeś z tablicy to normalnie je bym podłaczył pod kompa czy jakies wzmacniacze miec?

Opublikowano

Wzmacniacz (koleś oferuje w tej ofercie, tylko żadnych Hollywoodów i innej chińszczyzny :F) i RCA do kompa : )

Mogę zrobić fote jak to jest u mnie (sprzęt z sygny) oraz pomóc w razie problemów na PW.

Opublikowano

"Plastiki" ... wolne żarty, posiadam te same głośniki i jestem bardzo zadowolony. 100 zł za zwykłego Xonara i jesteś w niebie ;)

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

Wzmacniacz (koleś oferuje w tej ofercie, tylko żadnych Hollywoodów i innej chińszczyzny :F) i RCA do kompa : )

Mogę zrobić fote jak to jest u mnie (sprzęt z sygny) oraz pomóc w razie problemów na PW.

Jak mozesz to podeślij na pw to zdj ;)

Za 3 dni powinienem kupic te hifi . 

Opublikowano

"Plastiki" ... wolne żarty, posiadam te same głośniki i jestem bardzo zadowolony. 100 zł za zwykłego Xonara i jesteś w niebie ;)

Każdy ma inną definicję "nieba". ;)

Chyba, gdybyś miał okazję posłuchać zestawu Sweet-a, to zmieniłbyś zdanie. Ja osobiście nie posiadam takowych zestawów na własność, także mogę tylko powiedzieć, że to wielka przyjemność móc sobie zapuścić piątkowym wieczorem troszkę hardstyle lub hardcore ;)

Opublikowano

Jesteś zadowolony, bo dużo nie wymagasz. 

Jak mozesz to podeślij na pw to zdj ;)

Za 3 dni powinienem kupic te hifi . 

Pamiętaj, zanim kupisz odsłuchaj. Altusy to bardzo specyficzne kolumny (sam je uwielbiam) które mają pudełkowy bas i krzykliwe wysokie tony. Do muzyki V idealne, chociaż jak byś posłuchał jakiś podstawek za 400-500zł to byś pozbył się altusów : P. No ale gadamy tu o kwocie MAX 400zł ze wzmacniaczem. 

Ja do swojego zestawu z sygny dokupiłem jeszcze Magnat Sub 130A ( na razie uszkodzony) i do "techno" wystarczy. Wszystko można podłączyć do kompa, jak wrócę do domu to wyślę Ci fote jak to wygląda. No i pamiętaj - targuj się, bo jak na Altusy to trochę dużo, zwłaszcza z uszkodzonymi tweeterami (wymiana to jakieś 50zł). 

Jak wzmacniacz będzie miał mniej niż 25W na 8ohm to nie bierz. 

Opublikowano

Jesteś zadowolony, bo dużo nie wymagasz. 

Pamiętaj, zanim kupisz odsłuchaj. Altusy to bardzo specyficzne kolumny (sam je uwielbiam) które mają pudełkowy bas i krzykliwe wysokie tony. Do muzyki V idealne, chociaż jak byś posłuchał jakiś podstawek za 400-500zł to byś pozbył się altusów : P. No ale gadamy tu o kwocie MAX 400zł ze wzmacniaczem. 

Ja do swojego zestawu z sygny dokupiłem jeszcze Magnat Sub 130A ( na razie uszkodzony) i do "techno" wystarczy. Wszystko można podłączyć do kompa, jak wrócę do domu to wyślę Ci fote jak to wygląda. No i pamiętaj - targuj się, bo jak na Altusy to trochę dużo, zwłaszcza z uszkodzonymi tweeterami (wymiana to jakieś 50zł). 

Jak wzmacniacz będzie miał mniej niż 25W na 8ohm to nie bierz. 

Jeśli jakość dźwięku jest bardzo dobra, to nie muszę wypierdalać tysiąca złotych na glośniki, żeby usłyszeć mikroskopijne różnice dźwięku. Czasem lepiej zaopatrzyć się w lepszą kartę dźwiękową i sprawdzić czy się nada, a nie od razu na głośniki się rzucać.

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

Jeśli jakość dźwięku jest bardzo dobra, to nie muszę wypierdalać tysiąca złotych na glośniki, żeby usłyszeć mikroskopijne różnice dźwięku. Czasem lepiej zaopatrzyć się w lepszą kartę dźwiękową i sprawdzić czy się nada, a nie od razu na głośniki się rzucać.

Mikroskopijne ? Kolumny grają inaczej, nie da się porównywać kolumn od 1-10, ale nie przesadzajmy z zestawem komputerowym... 

Ostatnio słuchałem altusów - zero niskiego zejścia, sam kick bas. Charakterystyka bardziej estradowa : P.

Tak się zastanawiam, czy nie lepiej, jak by autor tematu po prostu poczekał na jakąś lepszą ofertę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...