Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki Linux wybrać?

dudek7894

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! smile.gif
8 kwietnia 2014 r. mój XP utraci wsparcie ze strony Microsoftu i nie tylko. W związku z tym przyszedł czas na zmianę mojego systemu. Wybrałem Linuxa, gdyż jest bezpłatny i (ponoć) wszystkie sterowniki instalują się w nim samoczynnie.
I tu mam problem... Nie wiem, jaką dystrybucje wybrać. Jestem kompletnie "zielony" w tej kwestii. Zawsze korzystałem z Windowsa (XP).

Specyfikacje sprzętu:
CPU: Intel Celeron D 355
GPU: Intel 82865G Graphics Controller
RAM: 0,99 GB (facepalm.gif)
HDD: WDC WD2500JB
Pozdrawiam. ;)

Opublikowano

Na taki sprzęt to mint... Ale jak byś miał coś mocniejszego i przesiadasz się z Windowsa to najlepiej wybrać Ubuntu.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

To nie do końca prawda

http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/systemy-operacyjne/2014/01/microsoft-przedluzyl-wsparcie-dla-windowsa-xp

Ale ja polecam od siebie Linuxa Mint, całkiem dobry system na słabszy sprzęt i mała ilość RAMu też mu nie przeszkadza, nawet można na nim w gry pograć. :P

Rozmyślałem nad Mintem i Ubuntu. :) Szybkość mojego obecnego systemu to koszmar ( po włączeniu systemu czekam ok. 4-5 minut na możliwość włączenia dowolnego programu). Chcę coś szybszego na tym sprzęci, łatwego i ładnego. :)

Opublikowano

Weź ubuntu, wystarczy że zainstalujesz nakładkę xfce i będzie na takim komputerze chodził lepiej od minta. Jak nie chce ci się bawić w instalacje xfce to ściągnij xubuntu, ma już zainstalowane xfce i jest przystosowane do starych komputerów. Tutaj porównanie

Opublikowano

Mint to Ubuntu bez jego wodotrysków i skomplikowania, więc bezsensem jest polecanie Ubuntu kosztem Minta zrobionego specjalnie pod mniej zaawansowanych użytkowników. od razu dostosowany interfejs dla przedszkolaka dosłownie

Mint z Xfce  , w sam raz lekki desktop na słabszy sprzęt

Mint z Mate bardziej przypomina już środowisko windowsa

Mint z Cinnamon oparty na Gnome Shell 3

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Weź ubuntu, wystarczy że zainstalujesz nakładkę xfce i będzie na takim komputerze chodził lepiej od minta. Jak nie chce ci się bawić w instalacje xfce to ściągnij xubuntu, ma już zainstalowane xfce i jest przystosowane do starych komputerów. Tutaj porównanie

Nakładka Ubuntu jak najbardziej mi się podoba i pozostałbym przy początkowej wersji. Chodzi mi głównie o szybkość bez większych konfiguracji oraz łatwość użycia, czyli: Włącz- Firefox, FileZilla, Muzyka - wyłącz. ;]

Opublikowano

Nakładka Ubuntu jak najbardziej mi się podoba i pozostałbym przy początkowej wersji. Chodzi mi głównie o szybkość bez większych konfiguracji oraz łatwość użycia, czyli: Włącz- Firefox, FileZilla, Muzyka - wyłącz. ;]

Czyli wybierz Minta, tak jak pisał RobeM - prosty, przejrzysty i bardzo wydajny na słabszych komputerach, Ubuntu będzie gorszym wyborem.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Ubuntu z Unity albo KDE było by najgorszym wyborem w okresie kiedy poprawki do systemu, kernela pojawiają się w takim tempie że system aktualny i stabilny praktycznie już jest stary  do tego system muli jak cholera na słabym graficznie czy nie kompatybilnym sprzęcie, Unity nie jest dostosowany do starszego sprzętu

Unity nie wspiera akceleracji INTELA

zresztą każda dystrybucja z Ubuntu ma tryb Live i może sobie oglądnąć jak wygląda bez instalacji albo nawet instalując na dysku z windowsem

Mint Petra z Xfce czy Mate wystarczy na początek przy grafice Intela , trzeba tylko sprawdzić na którym zadziała akceleracja i wsparcie grafiki Xfce jest pewniejsze

i mała uwaga, to że tryb Live działa dobrze nie znaczy że będzie działał dobrze po instalacji, jak zaczyna mulić i brak wsparcia najlepiej od razu zmienić wersję na inną 

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...