Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc dla olafa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.siepomaga.pl/f/fundacja-siepomaga/c/1235

Czarny robak w nodze – tak Olaf nazywa nowotwór, który go niszczy. Owinął się wokół kości udowej jak pająk i przewrócił do góry nogami życie Olafa i jego bliskich. Zniszczyć „robaka” zanim on zniszczy – taki jest cel. A cena za to wysoka, 600.000 zł.

Gdy dziecku dzieje się krzywda, każda matka jak lwica będzie go bronić, bez względu na to, czy dziecko ma lat pięć czy dwadzieścia pięć. Historię Olafa opowiedziała nam jego mama, która poruszy niebo i ziemię, żeby to piekło, przez które przechodzą, jak najszybciej się skończyło. - 26 września 2013 mój 16-letni syn Olaf Maj złamał kość udową zeskakując z jednego schodka. Początkowo był leczony w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Kopernika w Warszawie, gdzie przez pierwszy tydzień leżał z nogą na wyciągu. Następnie, w Szpitalu Ortopedycznym w Otwocku kość ześrodkowano śrubą i jako przyczynę złamania zdiagnozowano czynnik wzrostowy. Początkowo syn był w dobrej formie i następowało zespolenie kości, chociaż opuchlizna, która pojawiła się po operacji, nie znikała.

03.jpg

– To się wchłonie – mówili lekarze. Nie wchłonęło się. W grudniu 2013 roku udo zaczęło jeszcze bardziej puchnąć i boleć. Ponownie Szpital Ortopedyczny w Otwocku zdiagnozował zapalenie tkanki miękkiej. Antybiotyk i do domu! Ale było coraz gorzej, ból nogi był nie do zniesienia. Wróciliśmy na izbę przyjęć. Lekarka, która akurat miała dyżur, okazała się onkologiem. Skierowała nas na badania i tak trafiliśmy do Instytutu Matki i Dziecka, gdzie stwierdzono złamanie patologiczne i natychmiast zrobiono szereg badań, m.in. tomografię komputerową i biopsję.

Sarcoma Osteogenes Chondroblasticum – mięsak kościopochodny. Tak nazywa się robak, który siedzi w nodze Olafa. Guz ma wielkość 10x13 cm. – Z tego się wychodzi, włosy odrastają. Mamy XXI wiek -  z takimi słowami lekarz poinformował nas o nowotworze. Zanim Olaf zaczął chemioterapię, obcięliśmy mu włosy. Chemię dostaje od  18 stycznia i potrwa to około 12 tygodni. Chemia ma zmniejszyć masę guza, żeby można było go wyciąć. Po operacji kolejna dawka chemii. I tak nawet 2 lata.

- Ratujemy ludzkie życie, a nie części ciała – to odnośnie nogi, której uczepił się robak. Endoproteza to najlepsza opcja. Całkowita amputacja nogi to opcja, o której nie chcemy myśleć. Tym bardziej, że amputacja będzie wysoko, mogą uciąć całą nogę. To, że nie chcemy o tym myśleć, nie znaczy, że o tym nie rozmawiamy. – Mamo, do grania na basie nie potrzebuję nogi. – mówi Olaf. Gra na basie w dwóch zespołach rockowych.

zdj%C4%99cie-3.jpg

W międzyczasie należy bezwzględnie podać Olafowi szwajcarski lek Mepact. Jest to jedyny lek, który zapobiega nawrotom choroby i chroni przed przerzutami. Jedno małe ognisko nowotworowe zostało zidentyfikowane u Olafa w płucach. Lek jest dostępny, ale nierefundowany w Polsce. Całkowity koszt kuracji wynosi około 600.000 zł. Jeśli się uda, Olaf będzie trzecią osobą w Polsce, która przyjmie ten lek.

Olaf jest silny i walczy. Chce jak najszybciej wrócić do życia, w którym gra na ukochanym basie i pomaga innym jako wolontariusz. Lek, o który walczymy, zwiększa szanse na przeżycie o 30%. Jakie są szanse bez niego? Nie chcemy być zmuszeni do tego, żeby się przekonać.

Mam nadzieje że społeczność MPCforum pomoże nam osiągnąć cel.

Opublikowano

Fantastyczne.

Zamiast wpierać jedno dziecko, lepiej wyslijcie hajs na fundacje które mogą za tą "kase" wesprzeć wiele, wiele wiecej takich dzieciaków.

I pamietaj, że to forum o grach... ludzie w dupie mają ludzkie zycie, lepiej doładować RP albo SM ;)

Opublikowano

Gdyby to był Olaf z Summoner Rift to bym pomógł i przelał trochę centuf na Riot Pointsy ale w takim razie niech się jebie na pysk podszyfka.

Opublikowano

Czemu mam pomóc komuś, kto jest wybredny? 

Czemu ci ludzie żebrają o pieniądze skoro jest tańsza opcja? Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. 

Przykro, że podupadł na zdrowiu, ale nie przeginajmy pały. 

Za 5 lat będziecie żebrali w internecie o pomoc z grypą, bo chcecie się leczyć w specjalistycznych szpitalach w NY, a nie w domu i jedynym problemem jest to, że was nie stać?

Opublikowano

A jak ktoś z np. mojej rodziny zachoruje na raka to co? To gówno to kogo obchodzi. To mnie też to koło chuja lata, nie jestem od tego żeby pomagać pojedynczym jednostkom, bo po prostu mija to sie z celem.

21515.jpg

Opublikowano

Dokladnie, moze i jest poza metą, no ale nie dyskryminujmy go, wkoncu taki Darius to dla niego pestka.

Synek chyba się na mecie nie znasz. Po buffie (dość dawnym) stał się naprawdę dobry. Nawet na LCS'ach kilka razy nim grali.

@top

Szkoda chłopaka, ale nie mogę Mu pomóc.

Opublikowano

Synek chyba się na mecie nie znasz. Po buffie (dość dawnym) stał się naprawdę dobry. Nawet na LCS'ach kilka razy nim grali.

@top

Szkoda chłopaka, ale nie mogę Mu pomóc.

98 rocznik mowi do mnie synku loool. Na prawde, tak ciezko rozponac zwykly zart od powaznego posta?...
Opublikowano

CyberneticLegProsthesis.png

Chyba bym wolał, żeby zbiórka poszła nie na ratowanie nogi a na jakąś dojebaną protezę.

Może admini przeznacza koszty z jednego dnia reklam

To tak nie działa. Nie wiem jak jest po zmianie ale przed nią Kokosz ledwo wychodził na 0, wierz lub nie.

TOPIC

Nie pomogę bo jak już mówiłem tysiąc razy - pomaganie indywidualne jest bez sensu. Wspieram tylko i wyłącznie fundacje bo dzięki temu moja pomoc ma szerszy zasięg :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Zjeby bez serca! Życzę żeby wam też się coś takiego przytrafiło!

Tak jak poprzednicy mówią, nie ma sensu robić czegoś takiego na forum o grach bo tu wszyscy myślą o LoLu itp.

- Czytał pan nasz regulamin?

- Nie...

- Witamy na pokładzie!

MPCFORUM

Uczeń
Opublikowano

Zjeby bez serca! Życzę żeby wam też się coś takiego przytrafiło!

Tak jak poprzednicy mówią, nie ma sensu robić czegoś takiego na forum o grach bo tu wszyscy myślą o LoLu itp.

Życzysz nam tego samego więc kto tu nie ma serca hm?

Paktofoniczny_eune_64_2_logo.png

Opublikowano

Życzysz nam tego samego więc kto tu nie ma serca hm?

A kto tu ma serce, mówimy tutaj o człowieku a tutaj jakieś zjeby z League of Legends wychodzą!

//Ehh, właśnie zauważyłem sygnatura z League of Legends - nie mamy o czym mówić ;)

- Czytał pan nasz regulamin?

- Nie...

- Witamy na pokładzie!

MPCFORUM

Uczeń
Opublikowano

A kto tu ma serce, mówimy tutaj o człowieku a tutaj jakieś zjeby z League of Legends wychodzą!

//Ehh, właśnie zauważyłem sygnatura z League of Legends - nie mamy o czym mówić ;)

Twój dzisiejszy status

"Pora spać - żeby wstac o 7 i nakurwiać w lola. Żegnam, dobranoc em pi si forum!"

No faktycznie nie mamy o czym mówic hipokryto.

Paktofoniczny_eune_64_2_logo.png

Opublikowano

Spokojnie łobuzie bo dzisiaj z pierdla wyszedł Mariuszek a on nadal lubi tak grzeczne dzieci jak Ty :D

Już pisałem, że nie pomogę bo podszywka + nie pomogę bo nie. Wygląda mi na pizdę pokroju Kwiatkowskiego i innych młodych pseudo gówno gwiazd więc niech choruje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...