Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft - GifCode SMS Prawda czy nie ?

TajfunKanalia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zakładce opinie jest ich około 8 i wszystkie są pozytywne .Moim zdaniem to sprzedawca tych niby "Gif Codów" Sam sobie napisał te opinie ponieważ jest napisane że zrealizowano 480 zamówień a jest tylko około 8 opinii + sam chciałem napisać opinie taką dla sprawdzenia i te opinie które piszą kupcy najpierw idą do tego sprzedającego i on może te opinie odrzucić lub zaakcpetować.Nie polecam na pewno ściema

Opublikowano

Właśnie na takich osobach typu "o. Majnkroft za 5zl" ludzie trzepią grubą forsę.

Opublikowano

Tutaj masz taki temat:

Witam w pierwszym projekcie z serii "Redaktorzy radzą". Dziś zajmiemy się bardzo znanym tematem, czyli oszustwa w sprzedaży GiftCode na allegro.

Pierwsze co trzeba wiedzieć, to jakie konsekwencje nam grożą, jeśli już zakupimy taki GiftCode.

• Zakupiony produkt może okazać się kradzionym, co po wykryciu, automatycznie anuluje nam konto premium.
  • Za utratą konta premium idzie oczywiście tzw. 'kasa w błoto'
  • Wyśmianie przez znajomych (w większości przypadków skin znika)
  • Nie potrzebny stres.

O co chodzi z faktem iż GiftCode są kradzione? Dlaczego ludzie kupują z allegro? Jak działają takie osoby?

W Polsce jest wielu fanów gry Minecraft, którzy chętni poszpanować przed znajomymi, kupują premium. Jednak jak to u większości bywa, szkoda pieniędzy i chęć kupienia taniej. Nastolatkowie najczęściej w wieku 11-16 lat wchodzą na aukcję ze znaczkiem "Kup teraz" i biorą sobie kod do aktywacjiarrow-10x10.png premium o ok. 30-40zł taniej. (rekordy jakie Ja widziałem, sięgały nawet 15zł z groszami) Niestety nie wiedzą skąd sprzedawca ma ich np. aż 50 w ofercie. GiftCode są kradzione najczęściej przez Francuzów, którym taki handel się opłaca. Najczęściej podają nr. telefonu na kartę, lub/oraz gadu-gadu. Przed opublikowaniem tego tematu zrobiłem doświadczenie, dodałem do kontaktów 3 numery, których aukcja kończyła się za 2-3 dni (licząc od 28 listopada b.r.). Wchodzili na konto 3 razy dziennie po ok. godzinę (rano, po południu i wieczorem). Każdy z tych trzech numerów ani razu nie wszedł od końca aukcji. Podsumowując jedną aukcję, w ciągu dnia, sprzedali 4 GiftCode. Ich zysk to 59zł i 90gr od sztuki.

Jak na to reagują kupujący, gdy się dowiadują o utracie konta premium?

-Przede wszystkim człowiek jest zestresowany.
-Zastanawiają się czy było warto
-Bez skutecznie próbują dodzwonić się do sprzedawcy.

Dla uwiarygodnienia, przedstawiamy wam wywiad z jedną osobą, która została w ten sposób oszukana. Niestety, chciała pozostać anonimowa.

Witam, dziękuję za chęć udzielenia wywiadu. Pierwsze pytanie, co Cię skłoniło do zakupu konta premium na allegro?

- Witam, wiele przyczyn zadecydowało o kupnie GiftCode. Między innymi, zawsze chciałem mieć skina. O kupnie na allegro, zadecydowała gra z kumplami, każdy z nich miał już konto premium, a ja nie. Allegro było najtańszym miejscem gdzie mogłem kupić.

Więc mówisz, że głównie chęć pokazania się przed znajomymi. Ile wydałeś na allegro i czy według Ciebie, zaoszczędziłeś dużo?

- Zapłaciłem 59,90zł. Na stronie minecraft.net kosztowało wtedy ok. 90zł, czyli zaoszczędziłem 30 zł. Teraz pacząc, czy mi się opłacało, to raczej nie.

A więc opowiedz nam o tym jak się Dowiedziałeś, że straciłes premium?

- Było to pewien wieczór, jak zwykle z kumplami na pewnym serverze PvP grałem. Wszedłem na luncher premium i pisało User not premium. Myślałem, że błędy na mojangu, to odpaliłem z lunchera NonPremium. Skin o dziwo był (do dziś jest, nie wiem czemu) więc nie miałem powodów do niepokoju. Przez następne 3 dni to samo, w końcu wszedłem na minecraft.net i patrzę, że konto nie ma premium.

Jaka była Twoja reakcja na ten widok? Czy nie dało się skontaktować ze sprzedawcą w celu reklamacji?

- Pewnie jak każdy, się zdenerwowałem. Osobiście nikomu nie mówiłem, gdyż skin był, to po co ma się wydać. Tajemnicy udało mi się dotrzymać przez 2 miesiące, jak mięliśmy swój server i pod film na YouTube każdy miał sobie ustawić reportera. Wyszło na to, że ja tylko podkładałem głos, a skin zmieniał mój kolega. Osoba od której kupiłem, podała nr. gg, jednak po zakończonej aukcji, ani razu na niego nie weszła, a innego kontaktu nie podała.

Więc Padłeś ofiarą typowego oszustwa. Z naszej którkiej prywatnej rozmowy wynika, że stało się to ok. półtora roku temu. Pewnie od tego czasu się zmieniłeś i inaczej paczysz na tę że sytuację. Opiszesz nam swoje teraźniejsze odczucia?

- Nie uważam, że postąpiłem dobrze, ani, że źle. Sprzedawca miał 100% pozytywnych, jednak nie było mnie wtedy na MPC i nie widziałem, co się o tym pisze. Myślałem, że opinie, ładna prezentacja i kultura sprzedawcy to pewniak, jednak niestety nie. Teraz patrzę na to jako ciekawą przygodę, ze złym zakończeniem i dostałem nauczkę na przyszłość, że allegro czasem oszukuje.

Dziękuję za ten króciutki wywiad, mam nadzieję, że twoje słowa szybciej dojdą do czytelników. Pozdrawiam i powodzenia w grze.

Oczywiście nie każda aukcja jest oszustwem, ale zdecydowana większość. Dużo osób na MPCforum pyta się o rady jak takie premium odzyskać, jednak jest to nie możliwe. Mojang ci nie zwróci, gdyż nie udowodnisz im, że uczciwie kupiłeś, a oni są w stanie ci pokazać, że GiftCode jest kradziony. Do sprzedawcy się nie dodzwonisz, gdyż na potrzeby aukcji kupuje pierwszy lepszy starter, oraz zakłada G-G, na które nie wchodzi. Poprzez numer konta nie udowodnisz nic, gdyż każdy ma prawo przelewać kiedy chce, ile chce i pod dowolnym tytułem, oraz zawsze sprzedający może się wytłumaczyć, że próbujesz go wrobić (jednak chyba nikt by na policję nie szedł o głupie 60zł).

Więc wybierz, wolisz zapłacić za premium 60zł i mieć je przez maksymalnie pół roku? Czy lepiej na stałe zakupić za ok. 90zł?

Link do tematu :)

c6i57sfse5os.png 

Opublikowano

FortunaGier.pl  

Możesz wylosować key do Minecraft'a :)

To co ty kolego podałeś jest jeszcze większym oszustwem niż ten ''Minecraft za SMS :P''

Odpowiadasz na mój post? użyj opcji ''zacytuj'' to nie takie trudne

;)

a ja na pewno odpowiem.

Opublikowano

Nie sądzę. Otrzymałem już 3 grę.  :)

Osobie ktora miałaby powyżej +400 postów może bym uwierzył ale nie ziomeczkowi co ma ledwo 25 postów i parasoleczke. 

Odpowiadasz na mój post? użyj opcji ''zacytuj'' to nie takie trudne

;)

a ja na pewno odpowiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...