Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co sądzicie o nowej technologii Mantle od AMD?

YaszczuR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wyżej. Nie wiem czy to dobry dział, jak bym wrzucił to do Pogaduszek to by się zrobił spam i offtop. Piszcie, czy zauważyliście poprawę w wydajności i ogólne opinie. :D

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Nikt nie kupuje karty za 2k do procesora za 400zł. elo

Przy i7 Radeonki wymiękają z 780 / 780ti bo już dochodzą do granic swoich możliwości + na Nvidii masz lepszą grafikę i fizykę.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Mantle to taki pic na wode.

Przestaną wspierać bo nie będzie to dla nich opłacalne.

Wow więcej fps w bf4, a raczej ludzie nie graja tylko w 1 grę.

Polityka AMD..

FB2.5(marketingowy FB3) ma już dodaną obsługę niskopoziomowego API, a gier z tym silnikiem nie będzie mało(E@ teraz praktycznie non stop klepią gry na FB).

Na razie do wyboru mamy BF4 i pod koniec lutego Thief. Jestem ciekawy co pokaże najpopularniejszy złodziej na PC z natywną obsługą API(do BF4 było wciśnięte, chociaż dziwię się temu wyborowi, jak BF4 to pobugowana gra)

Opublikowano

Dobra technologia, skoro konsole mają AMD to producenci gier mogą się tym zainteresować, w końcu coś lepszego od syfiastego DX.

Opublikowano

No to, że Radeony dochodzą do granic możliwości przy konfiguracji i7 to bzdura.. Poza tym mit o treści: Słaby procesor/karta graficzna ogranicza mocny procesor/kartę graficzną to już w ogóle.. Zostało udowodnione, że tak nie jest..

Poza tym sam mam Radeona HD 7870 i aktualnie nie mam powodów, żeby go podkręcać bo rady nie daje na bazowej konfiguracji (Chodzi o taktowania) -.-

Opublikowano

No to, że Radeony dochodzą do granic możliwości przy konfiguracji i7 to bzdura.. Poza tym mit o treści: Słaby procesor/karta graficzna ogranicza mocny procesor/kartę graficzną to już w ogóle.. Zostało udowodnione, że tak nie jest..

Poza tym sam mam Radeona HD 7870 i aktualnie nie mam powodów, żeby go podkręcać bo rady nie daje na bazowej konfiguracji (Chodzi o taktowania) -.-

Yey mam pentiuma i R9 290X, mogę grać w bf4 na ultra!

Fajnie, dałeś 400zł mniej na proca, teraz zagraj sobie w bf3, Asasina4, GTA4, Metro, Sprintcella Blacklist, czy najnowszego Batmana, hmm? Nie możesz? jak mi przykro...

http://pclab.pl/art55953-3.html
"Wzrost wydajności zestawu z Core i7-4770K zdecydowanie nie jest tak imponujący. Wynika to głównie z tego, że dotarliśmy już do granic możliwości Radeona R9 290X."

Czekam na dalsze Twoje "argumenty"

Opublikowano

Sorry, ale to twoje argumenty są inwalidą. AMD podkreśliło, że Mantle ma pomóc słabszym procesorom, a nie najwydajniejszym jednostkom. Na ich 7850k wzrost o ponad 80%, na Pentiumie to samo.

Opublikowano

Co do tematu, to nie można póki co oceniać całej technologii po tym, jak została po raz pierwszy wprowadzona do gry, wraz ze sterownikami, które są obecnie w wersji beta, co samo w sobie, nawet w DX11 może powodować spadki FPS.

W moim przypadku, wzrost jest znikomy, ale zawsze, jednak już u mojego znajomego, to gra stała się grywalna. Nie ma on najlepszego komputera, bo wcześniej miał  około 30 klatek, teraz ma te 45, czasem 40, więc można w miarę płynnie grać, więc to jest plusem. Jednak pamiętaj, że ta technologia dopiero wchodzi, nie jest jeszcze dopracowana, a tym bardziej działa obecnie tylko w najbardziej dziurawej grze. Tym bardziej to co napisał TrueFaith może być prawdą. Konsole działają z podzespołami AMD, więc może będzie jakaś lepsza sytuacja z optymalizacją gier na PC, kto wie. Póki co trzeba czekać na nowe produkty wspierające Mantle.

@Edit.

YaszczuR - ja właśnie taki zestaw mam, i5 2500k i HD7850, jednak wzrost w tym wypadku był o średnio 3-4 klatki, w niektórych miejscach powyżej 5, jednak ta technologia może pomóc trochę zarówno dla osób z dobry sprzętem, jak i gorszym. Tym lepiej, że AMD nie trzyma tej technologii dla siebie, więc jeśli NVIDIA by chciała, mogłaby z niej skorzystać (piszę "mogłaby", bo nie jestem na bieżąco z mantle-->nvidia) 

Opublikowano

Yey mam pentiuma i R9 290X, mogę grać w bf4 na ultra!

Fajnie, dałeś 400zł mniej na proca, teraz zagraj sobie w bf3, Asasina4, GTA4, Metro, Sprintcella Blacklist, czy najnowszego Batmana, hmm? Nie możesz? jak mi przykro...

http://pclab.pl/art55953-3.html
"Wzrost wydajności zestawu z Core i7-4770K zdecydowanie nie jest tak imponujący. Wynika to głównie z tego, że dotarliśmy już do granic możliwości Radeona R9 290X."

Czekam na dalsze Twoje "argumenty"

Aha czyli uważasz, ze i5 to to samo co Pentium a ten złomiasty R9 to to samo co HD 7xxx? Super argumenty ;o. Z takimi ludźmi nie chce mi się gadać. Sam się plączesz. Co z tego, że ta technologia nic nie daje na Pentiumach (bo to starsze procki) ani na R9 (R7,9 to budżetowy złom). Ale na przykład w konfiguracji i5 + hd 7xxx wzrost u mnie max 10FPS

Opublikowano

Aha czyli uważasz, ze i5 to to samo co Pentium a ten złomiasty R9 to to samo co HD 7xxx? Super argumenty ;o. Z takimi ludźmi nie chce mi się gadać. Sam się plączesz. Co z tego, że ta technologia nic nie daje na Pentiumach (bo to starsze procki) ani na R9 (R7,9 to budżetowy złom). Ale na przykład w konfiguracji i5 + hd 7xxx wzrost u mnie max 10FPS

<ultrafacepalm>

To chodzi o to, że ona na pentiumach daje NAJWIĘCEJ, a na i7 prawie NIC.

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś HD 7xxx, ja o nich nic nie wspominałem, r9 290x to budżetowy złom? Widać strasznie bogaty jesteś.

Radzę najpierw poczytać na ten temat, zanim rozpoczniesz dyskusję.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mantle_%28API%29

Opublikowano

A wiadomo, czy jakieś gry oprócz bf4 i thief będą obsługiwać mantle?

Opublikowano

Dzięki. Można zamknąć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...